Οι μίζες και το μεγάλο απόστημα του αθέμιτου πλουτισμού

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

«Ευυπόληπτοι» δημάρχοι , ανώτεροι λειτουργοί του δημοσίου και τοπικοί άρχοντες με τη βούλα της λαικής εντολής βρέθηκαν αναμειγμένοι σε μίζες και λαδώματα και σύρονται στα δικαστήρια για να αποδείξουν το τεκμήριο της αθωότητας τους.Από την άλλη οι πολίτες πλείστοι από τους οποίους τους έκλεξαν στα ανώτερα αυτά αξιώματα, διαπορούν πώς ξεγελάστηκαν  και αποστρέφουν πλεον αηδιασμένοι το ενδιαφέρον τους για την κάλπη που ίσως και οι επόμενοι  που θα επιλέξουν θα αποδειχθούν κάλπικοι.

Μίζες και λαδώματα  δεν είναι σημερινά φαινόμενα .Το αρρωστημένο και διεφθαρμένο σύστημα του καπιταλισμού διαθέτει υπέραρκετό λίπασμα για να εκθρέψει και να αναπαράξει τέτοιες  συμπεριφορές όπου το βόλεμα και ο αθέμιτος πλουτισμός είναι σύμφυτα στοιχεία του. Ολοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου; Σίγουρα.Ομως οι πλείστοι εκ των διεφθαρμένων και βολεμένων στις μίζες, τη διαπλοκή  και τη διαφθορά είναι εκτός εδωλίου και μάλλον δεν θα κινδυνέψουν γιατί , το ίδιο το αρρωστημένο σύστημα παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και κουκούλες ασφαλείας  για να καλύψει και να συγκαλύψει τις ανομίες και παρανομίες τους.

Εδώ και χρόνια ακούγονται και λέγονται πολλά για τους μεγάλους φοροφυγάδες  και αυτούς όλους που αποφεύγουν συστηματικά τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους. Ομως το σύστημα ή αν θέλετε το χοντρό λάδωμα τους προστατεύει. Μια βαθιά και σωστή έρευνα να γίνει από  την Ελεγκτική υπηρεσία στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων  και να ξεσκεπαστούν τυχόν λειτουργοί που προστατεύουν κατα συρροήν αυτή την παρανομία το κράτος θα κερδίσει πολλά εκατομμύρια.Θέλει αρετήν και τόλμην η τιμιότητα!

Το σλόγκαν  για το Πόθεν Εσχες  που μπαινοβγαίνει στα συρτάρια της Βουλής και ανασύρεται σε κάθε προεκλογική περίοδο  έχει καταντήσει  ένα μεγάλο ανέκδοτο.Ενας εμπαιγμός για τους πολίτες . Και να μην ψηφιστεί το περιβόητο Πόθεν Εσχες υπάρχουν άλλοι νόμοι που αν έχουν βούληση οι άρχοντες μας και άμα τεθούν σε εφαρμογή  θα δυσκολέψουν πολύ την πρακτική της μίζας και της δαπλοκής .Είναι ο νόμος περι αθέμιτου πλουτισμού που αφορά κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς ή ανώτερους υπαλλήλους του ημιδημόσιου  και δημόσιου τομέα .Αυτός ο νόμος δυστυχώς αφέθηκε ανενεργός εδώ και δεκαετίες και περιπαίζουν το λαό  όλοι επικαλούμενοι το Πόθεν Εσχες . Και ενώ πρώην Γενικοί Εισαγγελείς κλήθηκαν κατα καιρους να χειριστούν υποθέσεις  όπως τη μεγάλη κλοπή και λεηλασία στο Χρηματιστήριο, τον μεγάλο χρηματισμό των εκατομμρίων από την USAID για να εγκριθεί το εκτωματικό σχέδιο Αναν,  κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μετροφυλλίσει  το Σύνταγμα και τους απορρέοντες από αυτό νόμους για τον αθέμιτο πλουτισμό.Τι προνοεί το Σύνταγμα  και οι νόμοι  για τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο (τότε που υπήρχε) για τους αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς.Ανκαι όλοι τους ορκίστηκαν στο Σύνταγμα φαίνεται δεν έχουν καιρό να το διαβάσουν και να το μελετήσουν επισταμένα.  Και δεν χρειάζεται να σπαταλούν τόση φαιάν ουσία και συζητήσεις επι συζητήσεων στο κοινοβούλιο οι λεγόμενοι  νομοθέτες μας  για να πείσουν τον κόσμο πως θέλουν να πατάξουν τα σκάνδαλα που απορρέουν από τον βρόμικο  χρηματισμό και τη διαπλοκή σε βάρος των φορολογούμενων. Το χρήμα, όπως και ο βήχας δεν κρύβεται και ας ψάξουν να το βρούν μέσα στις χλιδάτες επαύλεις πολιτικών ή τοπικών αρχόντων, «μισθοσυντήρητων» δημοσίων υπαλλήλων,  μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεμπόρων.

Σίγουρα είναι ανακουφιστικό το γεγονός πως τελευταία έσπασε ένα μεγάλο απόστημα  και διαχέεται  στην επιφάνεια η δυσώδης κατάσταση που επικρατούσε σε μεγάλα δημόσια έργα όπως το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσης.Ομως υπάρχουν και μεγαλύτερα  αποστήματα που όχι μόνο δεν έσπασαν αλλά παραμένουν βαθεια κρυμμένα και συγκεκαλυμμένα.

Ακούμε συχνά πυκνά την κυβερνώσα παράταξη του ΔΗΣΥ να δηλώνει με στόμφο πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει   τα σκάνδαλα.Ολα; Η’ μήπως μόνο όσα δεν αγγίζουν πιο ψηλά και δεν κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν την ευαισθητη  θρυαλίδα που θα ανατινάξει και τους ίδιους ή το στενό τους περιβάλλον;