Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη θάλασσα του Βοσπόρου

EB6F13CB0AC324C0135269A1852A8841

Ψαράδες και λιμενικοί ανασύρουν πτώματα από τη θάλασσα στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου στην έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση το πρωί πλοιαρίου που μετέφερε δεκάδες μετανάστες.

Εικοσιτέσσερις νεκροί και 12 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής από τραγωδία στο Ρούμελι Φενερί του Βοσπόρου, όταν σκάφος που μετέφερε 43 μετανάστες βυθίστηκε. Οι περισσότεροι νεκροί είναι παιδιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος που κατευθυνόταν προς τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία βυθίστηκε στις 6.00 το πρωί και γύρω στις 8.30 έγινε αντιληπτό από ψαράδες. Πολλοί μετανάστες είχαν πέσει στη θάλασσα και επί δύο ώρες κολυμπούσαν. Ψαράδες αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν πρώτοι να βοηθήσουν ανέφεραν ότι το σκάφος είναι τόσο μικρό που δεν μπορούσε να μεταφέρει ούτε 30 άτομα.

Επίσημες τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι 24 ενώ διασώθηκαν εφτά μόνο άτομα. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται. Στις έρευνες λαμβάνουν μέρος επτά άκατοι της ακτοφυλακής και ένα ελικόπτερο

Τουλάχιστον 24 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Tο πλοιάριο μετέφερε περί τους 50 ανθρώπους. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επτά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος έχουν διασωθεί.Είχαν σωσίβια. Αλλά υπήρχαν παντού πτώματα, παιδιών, μωρών… Ανασύραμε 15-20 πτώματα δήλωσε ο Καντίρ Σερτ.

Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε ότι η λιμενική υπηρεσία ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα για βύθιση πλοίου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου.Ενα πλοίο του λιμενικού και επτά ταχύπλοα στάλθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου μαζί με ένα ελικόπτερο.

Το έδαφος της Τουρκίας χρησιμοποιείται συχνά για τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται προς την ΕΕ με κύρια πηγή εισόδου την Ελλάδα.