Έρευνα για ανεύρεση φακέλων για τις προσφορές ΧΥΤΥ Κόσης

 

Δυο από τους τέσσερις οικονομικούς φακέλους των προσφορών   που υποβλήθηκαν το 2005 για τη δημιουργία Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη έχουν εξφανιστεί  από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει διαταχθεί έρευνα .73be2-xytyΤο Υπουργείο Εσωτερικών ανακολινωση  του αναφέρει:

«Η Αστυνομία και η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαδικασίες δημιουργίας της εν λόγω Μονάδας. Το Υπουργείο Εσωτεριικών ανταποκρίθηκε αμέσως και διαβίβασε τα ζητηθέντα έγγραφα.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς φακέλους δύο εκ των τεσσάρων προσφορών, η έρευνα για εντοπισμό τους συνεχιζόταν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών που ενημέρωσε την Αστυνομία για τον μη εντοπισμό αυτών των φακέλων, οι οποίοι χρονολογούνται από δεκαετίας.

Διευκρινίζουμε, περαιτέρω, ότι με βάση την κείμενη Νομοθεσία ‘τα αντίγραφα των προσφορών φυλάσσονται με ευθύνη του οικείου Συμβουλίου Προσφορών .

Ασχέτως του τι μπορεί να υποθέτει ο καθένας, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και επειδή υπάρχει σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τη Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για το θέμα της πιθανής απώλειας των δύο προαναφερθέντων φακέλων.»

Το θέμα κρίνεται πολύ σοβαρό καθώς από τους φακέλους οι ανακριτές θα διερευνούσαν τις καταγγελίες του Αβέρωφ Νεοφύτου για φωτογραφικό καταρτισμό των όρων έτσι ώστε να ευνοηθεί η Helector. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε κάνει λόγο για φθηνότερες προσφορές έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες όμως αποκλείστηκαν στο στάδιο της τεχνικής εξέτασης.
Παράλληλα η  Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για εντοπισμό των φακέλων.