Διάτρητη η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προφυγικό

Με την εφαρμογή της περίπλοκης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να δείχνει αβέβαιη από το πρώτο κιόλας 24ωρο και με σχεδόν 50.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί πλέον «επίσημα» στην ελληνική επικράτεια, η Αυστρία θέτει θέμα κλεισίματος και του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων, καθώς όπως υποστηρίζει δυνητικά 1,1 εκατ. ανθρώποι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην κεντρική Ευρώπη.refugees_1

Οι πρώτες ώρες έδειξαν ήδη το μέγεθος της πρόκλησης με εκατοντάδες πρόσφυγες να φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, τη στιγμή που πληθαίνουν τόσο οι αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της συμφωνίας από διοικητικής άποψης, αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τη νομική υπόσταση μαζικών επαναπροωθήσεων.

Περισσότεροι από 870 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα (κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Χίο) την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας, που στοχεύει ακριβώς στην ανακοπή των ροών, μπαίνοντας αυτόματα στη λίστα επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία βάσει των όσων απορρέουν από τη συμφωνία που έκλεισε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μετά το μαραθώνιο αλισβερίσι, το οποίο συνοδεύτηκε από πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα προς την Άγκυρα.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος έως την 20ή Μαρτίου, και συνεπώς εγκλωβίζονται εξαιτίας των κλειστών βόρειων συνόρων, ανέρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 48.141. Περισσότεροι από 12.000 είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες στα νησιά μεταφέρονται την ίδια στιγμή σταδιακά στην ενδοχώρα, προκειμένου στα hot spots των νησιών να γίνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης όσων φθάνουν στο εξής.

Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου. Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά -το οποίο θα προέλθει και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- είναι μεγάλες και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των επαναπροωθήσεων είναι ακόμη άγνωστες.

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες» δήλωσε την Κυριακή δίνοντας το στίγμα της όλης κατάστασης ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου.

Για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστούν συγκεκριμένα 400 διερμηνείς και 400 υπάλληλοι από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ για τις ενστάσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσης στην Τουρκία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών επιπλέον 30 διερμηνείς και 30 δικαστές. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο με αστυνομικούς όσο και με προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η Deutche Welle, η Γερμανία από κοινού με τη Γαλλία θα στείλει συνολικά 400 αστυνομικούς και 200 ειδικούς σε θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Από πλευράς του, ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ των «28» και του Αχμέτ Νταβούτογλου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες δίοδοι προς την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο θαλάσσιος δρόμος από τη Λιβύη στην ιταλική Λαμπεντούζα.

Αυστρία: Σφραγίστε και τα Ανατολικά Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, αφού «ηγήθηκε» των κινήσεων για το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ζητά το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ότι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς διαφαίνονται ήδη από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.

Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας στο υπουργείο της, για ανάλογες προετοιμασίες, ενώ η ίδια είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τη Βουλγαρία μαζί με τον προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αυστριακό υπουργό Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος έρχεται στις 6 Απριλίου για επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.