Aπο το 2010 που ανάλαβε στην ετ.Helector μοίρασε σε τοπικούς«άρχοντες» ποσό €1,5 εκατομ.

Ανανεώθηκε για άλλες 5 μέρες το διάταγμα   κράτησης του Ι.Κοκότση

Την ανανέωση του διατάγματος κράτησης του ΓΔ της εταιρείας Helector Ιωάννη Κοκότση, για πέντε ημέρες, διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.d935aa22a2d8fb3a4e7898c10cf87e29_XL

Ο Κοκότσης, που μέχρι σήμερα τελούσε υπό οκταήμερη κράτηση, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, σε σχέση με την διερευνώμενη υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την ανανέωση της κράτησης του για άλλες πέντε ημέρες.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού και προΐσταται της ανακριτικής ομάδας που ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης, στην κατάθεση του στο δικαστήριο ανέφερε πως οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν άλλες 30 περίπου καταθέσεις, ενώ υπολείπονται άλλες δύο έρευνες.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως γίνεται αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την πενθήμερη κράτηση του υπόπτου “για σκοπούς διευκόλυνσης των ανακριτικών αρχών”.

Το δικαστήριο, “επικεντρώθηκε σε κάποια στοιχεία”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “η ανανέωση του διατάγματος είναι εύλογη και απαραίτητη για την εξέταση της υπόθεσης”.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως οι υποψίες της Αστυνομίας είναι εύλογες. Εξάλλου ανέφερε πως ο ύποπτος φέρεται να ομολογεί την διάπραξη των αδικημάτων και να κατονομάζει και άλλα πρόσωπα.

Πρόσθεσε ακόμη πως “από τη μαρτυρία που έχει ενώπιόν του το δικαστήριο προκύπτει ότι είναι ικανοποιητική η μαρτυρία, ότι η Αστυνομία αξιοποίησε πλήρως το χρόνο που μεσολάβησε, και ότι δίδει περισσότερη λεπτομέρεια που τείνει να καταδείξει την εμπλοκή του υπόπτου με τα υπό διερεύνηση αδικήματα”.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου είπε πως υπολείπεται αρκετό ανακριτικό έργο, που πρέπει να επιτελεστεί, με τη λήψη επιπρόσθετων καταθέσεων και τη διεξαγωγή και άλλων ερευνών από πλευράς της ανακριτικής ομάδας.

Επεσήμανε επίσης πως πιθανή απόλυση το υπόπτου δυνατόν να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο, με τον επηρεασμό μαρτύρων ή την εξαφάνιση τεκμηρίων.

Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για θετική στάση που τηρεί ο ύποπτος, ο οποίος συναινεί, όπως σημείωσε, στην ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.

Το δικαστήριο, κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου, κρίνει πως ο χρόνος της περιόδου των πέντε ημερών είναι εύλογος και δικαιολογείται για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ΓΔ της εταιρείας Helector , δικηγόρος Μιχάλης Πικής δεν έφερε ένσταση στην ανανέωση του διατάγματος κράτησης του πελάτη του.

Σημειώνεται ότι Ιωάννης Κοκότσης σε θεληματική του κατάθεση ομολόγησε στις ανακριτικές αρχές, ότι από το 2010 που ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας έχει μοιράσει ποσό 1,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μίζες, προκειμένου η εταιρεία του να πραγματοποιεί υπερκέρδη, χρεώνοντας τους δήμους, και κατ` επέκταση τους καταναλωτές, με πολύ πιο ψηλά τέλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών από το κόστος και το νόμιμο κέρδος της.

Ο Κοκότσης διαδέχθηκε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τον Κοκότση, είχε ήδη στημένο όταν ανέλαβε ο ίδιος το κύκλωμα με τις μίζες. Στην θεληματική του κατάθεση ο Κοκότσης εξιστόρησε με λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στο ΧΥΤΑ Πάφου όσο και στο ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Κοκότσης στην κατάθεση του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βρέθηκε σε μια κατάσταση εκβιασμού από όλους τους εμπλεκόμενους στην Πάφο και Λάρνακα, με αποτέλεσμα αναγκαστικά να δίνει μίζες για να πληρώνονται και να προχωρεί η δουλειά του.
`Εδωσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, και αποδεικτικά στοιχεία για το χρηματισμό των διαφόρων αξιωματούχων, ενώ ενδέχεται μετά την αναμενόμενη κατάθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, πρώην Διευθυντή της Helector να προκύψει ανάγκη για νέες συλλήψεις.

Υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει υπερκέρδη μέχρι και 40 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 15ετία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 9 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 8 παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου την Κυριακή. Το 9ο πρόσωπο είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Τα διατάγματα κράτησης των οκτώ, που τελούν υπό κράτηση, εκπνέουν την Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Για την υπόθεση εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης τριών ατόμων, που βρίσκονται στο εξωτερικό, και φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των σκανδάλων σύμφωνα με την κατάθεση Κοκότση. Πρόκειται για τον πρώην Διευθυντή της ελλαδικής εταιρείας Helector από την Ελλάδα, μόνιμο κάτοικο Ρουμανίας Δημήτριο Γιαννακόπουλο και δύο υπαλλήλους της εταιρείας, έναν πολιτικό μηχανικό, τον ο Iμάρ Μπακλέρ από την Ιορδανία και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helector, μόνιμο κάτοικο Αθήνας Αθανάσιο Κατρή.

Ήδη, όπως αναφέρει η Αστυνομία, έχουν ξεκινήσει κάποια διαδικαστικά θέματα μεταξύ των δικηγόρων των προσώπων που καταζητούνται, προκειμένου να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις κυπριακές αρχές εντός των ημερών.