Συνδέει λύση του Κυπριακού με ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Τουσκ

Την σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συνδέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ðñüåäñï ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ Íôüíáëíô Ôïõóê, Ëåõêùóßá 15 Ìáñôßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει ότι είχε εκτεταμένες συναντήσεις για την προετοιμασία της Συνόδου στην Λευκωσία και την Άγκυρα και λέει χαρακτηριστικά “έχω την πεποίθηση ότι οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την επανενεργοποίηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, πέραν του μεταναστευτικού, ώστε η διαδικασία να γίνει μια ευκαιρία για την υποστήριξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού”.

“Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα”, σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Τουσκ, έκανε ακόμη λόγο για το πως θα δοθούν τα επιπλέον χρήματα στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε σχέση με την μετεγκατάσταση και την επανεισδοχή μεταναστών “με σεβασμό στο δίκαιο της ΕΕ” και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε ένα πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.

Μέρκελ: Οι προϋποθέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν αλλάζουν
ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΒΕΡΟΛΙΝΟ 16/3/2016 16:18
Ανοικτού τέλους είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ, είπε ότι οι προϋποθέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένουν αναλλοίωτες και ούτε πρόκειται να αλλάξουν.