Τουρκία:Συνέλαβαν πανεπιστημιακούς επειδή ζήτησαν τερματισμό των βομβαρδισμών εναντίον των Κούρδων

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τρεις πανεπιστημιακούς χθες με την κατηγορία της “τρομοκρατικής προπαγάνδας” αφού διάβασαν δημόσια μια διακήρυξη που επαναλάμβανε την απαίτηση να τερματιστούν οι επιχειρήσεις ασφάλειας στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.C77E054E4BFEC1DD488A90DC45777286

Η αστυνομία έθεσε επίσης υπό κράτηση έναν Βρετανό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του φυλλάδια τυπωμένα από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) την ευθύνη για την έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο που κόστισε τη ζωή σε 37 άτομα στην Άγκυρα την Κυριακή. Το PKK επίσης συνδέεται με άλλη μια βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας το Φεβρουάριο, όπου σκοτώθηκαν 29 άτομα.

Πάνω από 2.000 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν μια διακήρυξη τον Ιανουάριο ασκώντας κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που στοχεύουν να ξεριζώσουν τους μαχητές του PKK, οχυρωμένους σε κατοικημένες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η διακήρυξη εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως οι πανεπιστημιακοί θα πληρώσουν το τίμημα της “προδοσίας” τους.

Σύμφωνα με δικηγόρους, οι Έσρα Μουνγκάν, Μουζαφέρ Καγιά και Κιβάντς Ερσόι κρατήθηκαν μετά από μια συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 10 Μαρτίου και άσκησαν κριτική στην πίεση που υπέστησαν όσοι υπέγραψαν τη διακήρυξη, μεταξύ των και πολλοί πανεπιστημιακοί που έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την κατηγορία του δικαστηρίου, δεν είχαν αναφέρει το PKK στη διακήρυξή τους, πράγμα το οποίο ισούται με την έμμεση υποστήριξη των πράξεών του, είπε ένας από τους δικηγόρους που κατείχε αντίγραφο του κατηγορητηρίου.

Ο Βρετανός Κρις Στέφενσον, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, συνελήφθη έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στο οποίο είχε προσέλθει για να δείξει την υποστήριξή του για τους τρεις συναδέλφους του.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κατηγορήσει το HDP ότι είναι προέκταση του PKK, είπε τη Δευτέρα ότι ο ορισμός του τρομοκράτη πρέπει να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει υποστηρικτές όπως βουλευτές, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους ή πολιτευτές.