Τουρκία:Γυναίκα μέλος του ΡΚΚ μία εκ των καμικάζι της επίθεσης

Γυναίκα μέλος του PKK, απόφοιτος του τουρκικού πανεπιστημίου Μπαλικσεχιρ είναι η μία εκ των καμικάζι της επίθεσης της Άγκυρας σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Για την επίθεση έχουν συλληφθεί 14 άτομα, 12 από το Εσκίσεχιρ

epa05210051 Police secures the area as firefighters and medics try to help wounded people after an explosion in Ankara, Turkey 13 March 2016. The exploison which happened near a crowded bus station killed at least 27 people and injured 75 others, according to latest reports of local media. EPA/STR

 και δύο από την Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από την επίθεση ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε το όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ όπου είναι εγκατεστημένη η ηγεσία του PKK. Ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι χτυπήθηκαν 18 στόχοι του PKK.

Στο μεταξύ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η γυναίκα αυτή είχε ενταχθεί στο PKK το 2013 όταν η οικογένειά της τη δήλωσε ως αγνοούμενη.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Άγκυρας έφτασε στου 37 ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Υγεία Μεχμέτ Μουεζίνογλου.Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται ακόμη 71 άτομα τραυματισμένα από τα οποία τα 15 είναι σοβαρά.

Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο αυξάνοντας σε 37 τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο κέντρο της ‘Αγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

«Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο δράστης της επίθεσης.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο και μεταξύ αυτών 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι 19 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 18:45 στο κέντρο της Αγκυρας, σχεδόν έναν μήνα μετά την προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας κατά στρατιωτικού λεωφορείου στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, με 29 νεκρούς.
«Η έκρηξη προκλήθηκε από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην πλατεία του Κιζιλάι», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Αγκυρας.
Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ‘Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχεται. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «βαθιά αλληλεγγύη» του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της στην Άγκυρα είχε γλίτωσε από την επίθεση. «Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων», είπε.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε λίγες ώρες μετά την επίθεση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύνοντας ότι «το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», πρόσθεσε.
«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε χωρίς να κατονομασθεί αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δέκα νοσοκομεία της Αγκυρας και πολλοί βρίκσονται σε κρίσιμη κατάσταση, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.
Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης.
«Δείχνουν» PKK

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. «Πιστεύω ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωνε στο Reuters ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης.
Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα απηύθυνε μήνυμα προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, προειδοποιώντας για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Αγκυρα με στόχο «κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.