Σιζόπουλος:«Βασικός στόχος των αλλαγών ήταν να μείνει εκτός Βουλής η ΕΔΕΚ»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΕΔΕΚ δε θα κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ούτε εκτός δεύτερης κατανομή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές , παρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εκτίμησε δε ότι βασικός στόχος των αλλαγών68A406B85C134AD05869981499432829 ήταν να μείνει εκτός Βουλής η ΕΔΕΚ. Είπε επίσης ότι η περιφέρεια στην οποία ο ίδιος θα είναι υποψήφιος θα καθοριστεί με βάση συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια και με γνώμονα μόνο το συμφέρον της ΕΔΕΚ.Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λονδίνο ο Μ.Σιζόπουλος υπερασπίστηκε  τα όσα ανέφερε   παραπέμποντας σε πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.

«Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να αποδομήσει τα όσα τεκμηριωμένα ανέφερα σχετικά με τις συμφωνίες και τις συγκλίσεις τις οποίες έχει συνομολογήσει με τον κ. Ακιντζί. Επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως τάχατες διαρροή απορρήτων εγγράφων. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει: κανένα απόρρητο δε διέρρευσε, απόρρητα δεν μπορεί να θεωρούνται αυτά που γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο αντίπαλος, αλλά αποκρύπτονται από τον άμεσα επηρεαζόμενο λαό», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

«Οι λόγοι είναι κατανοητοί», συνέχισε. «Να μην αντιδράσει ο λαός για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της πατρίδας μας, όπως επιχειρήθηκε να γίνει το 2004 με το ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης διχοτομικό και τουρκοφόρο σχέδιο Ανάν.

«Αλήθεια πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας Πρόεδρος όταν τα τελευταία τρία χρόνια συνελήφθη κατ’ επανάληψη να αποκρύβει την αλήθεια από τον λαό, όταν αθέτησε τις δημόσιες δεσμεύσεις του και την υπογραφή του, όταν για να εξυπηρετήσει προσωπικά πολιτικά συμφέροντα κατήγγειλε την πατρίδα του, όταν υποστήριξε με πάθος ένα διχοτομικό σχέδιο, όπως το σχέδιο Ανάν, όταν εξυμνούσε τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του.

»Σύντομα θα αποδεχθεί ότι και τα όσα σήμερα προβάλλει για να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες και εθνικά επιζήμιες υποχωρήσεις του στις συνομιλίες, είναι ανυπόστατα», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τις ενέργειες του ιδίου: «Ευχαριστώ τον κ. Ακιντζί, όπου ουσιαστικά με τις χθεσινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε πλήρως την ορθότητα και την αντικειμενικότητα των όσων ανέφερα την περασμένη Τετάρτη.

»Επιβεβαίωσε τα όσα αφορούν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και τις τέσσερις κατηγορίες των Κυπρίων πολιτών. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα να επιβεβαιώσει ότι ένας αριθμός πολιτών για να αποκτήσει δικαιώματα στην άλλη συνιστώσα πολιτεία θα πρέπει να είναι γνώστης της τουρκικής ή της ελληνικής γλώσσας για να του παραχωρηθεί η αντίστοιχη υπηκοότητα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου δε θα έχουν τα ίδια πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες πολιτών με διαφορετικά δικαιώματα η καθεμία. Σε ποια δημοκρατική χώρα, σε ποια ομοσπονδία και σε ποια χώρα-μέλος της ΕΕ ισχύει αυτό το καθεστώς;»

Ο κ. Σιζόπουλος ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν να ενημερώνουν υπεύθυνα και αντικειμενικά τον κυπριακό λαό, «γιατί σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό δημοψήφισμα στην ουσία θα κληθεί με την ψήφο του να αποφασίσει εάν θα στηρίξει μια δημοκρατική και λειτουργική λύση ή θα προσυπογράψει το φυσικό και εθνικό του αφανισμό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπερασπίστηκε τη χρονική στιγμή που επέλεξε να αναφερθεί στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας κατ’ αρχάς ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. «Θα πρέπει ο λαός να μάθει το περιεχόμενο της λύσης όταν ολοκληρωθεί και δε θα έχει το χρονικό διάστημα να τη μελετήσει;», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο λαός θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, τουλάχιστον για όσα έχουν συμφωνηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση φοβάμαι πως κάποιοι επιχειρούν να συμφωνήσουν πίσω από την πλάτη του λαού. Η εμπειρία του 2004 δεν πρέπει να επαναληφθεί», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από τον ίδιο αφορούν σημεία όπου έχει επιτευχθεί συμφωνία ή σύγκλιση. «Προσεκτικά απέφυγα να αναφερθώ σε προθέσεις της δικής μας πλευράς, όσον αφορά είτε διεκδικήσεις είτε υποχωρήσεις, άρα δε δίνω κανένα πρόσθετο όπλο στην άλλη πλευρά – επιλεκτικά αποφάσισα να αποφύγω να τοποθετηθώ σε ζητήματα που δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένα».

Είπε επίσης ότι δεν ευσταθεί ότι θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα, αλλά ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει τον λαό διότι δε θέλει να είναι συνυπεύθυνη σε μια πορεία που τη θεωρεί καταστροφική.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα είναι κοινώς αντιληπτό πως ο κ. Ακιντζί έχει σκληρύνει θέσεις και διεκδικήσεις του με αποτέλεσμα η στάση του να μην είναι εποικοδομητική.

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, που γίνεται με αφορμή την ετήσια χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Βρετανίας  η οποία διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε επαφές με οργανώσεις της οργανωμένης παροικίας. Εξήρε δε τον ρόλο της ομογένειας, λέγοντας ότι οι επαφές του ήταν σημαντικές, εποικοδομητικές και έχουν δώσει τροφή για σκέψεις.