Στη Χρ. Γιωρκάτζη στρέφονται οι καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων αγοράς AW 139

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διερευνά ήδη  τις καταγγελίες Περδίκη, για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις πληροφορίες για σκάνδαλα εκατομμυρίων, ενώ στη Βουλή κατατέθηκαν έγγραφα  για την αγορά πέντε ελικοπτέρων με σοβαρότατες καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων που στοίχισαν εκατομμύρια.dancop

Σε έγγραφο της ελεγκτικής υπηρεσίας, αφήνονται σοβαρότατες αιχμές για τη διαδικασία αγοράς το 2008, πέντε ελικοπτέρων τύπου Agusta, 3 για την Ε.Φ και 2 για την αστυνομία.Οι αιχμές στρέφονται  προσωπικά στην πρώην Γενική Ελέγκτρια, νυν Διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην οποία αποδίδεται ονομαστικά φερόμενη απόκρυψη στοιχείων από την Επιτροπή Άμυνας. Με αποτέλεσμα να αγοραστούν τα 3 στρατιωτικά ελικόπτερα έναντι 45 εκ. ευρώ, αντί για 12 εκ. που ήταν η εκτιμώμενη δαπάνη.

Ουσιαστικά την ανακίνηση του θέματος έκανε  ο Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέας Χασαπόπουλος ο οποίος έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον προιστάμενο του, Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι το 2008 είχε κάνει έρευνα αγοράς και ετοίμασε σημείωμα προς την τότε προιστάμενη του Χρ.Γιωρκάτζη , με το οποίο κατάγγελλε πως οι τιμές που θα αγοράζονταν τα ελικόπτερα ήταν αδικαιολόγητα ψηλές.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στα έγγραφα, με χειρόγραφη σημείωση η κα. Γιωρκάτζη επιβράβευσε τον κ. Χασαπόπουλο για το εμπεριστατωμένο της μελέτης του. Ωστόσο,η ίδια δεν έθεσε το σημείωμα ενώπιον των βουλευτών με αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν σχεδόν διπλάσια εκατομμύρια από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.Ο κ. Χασαπόπουλος καταγγέλλει τώρα ο ίδιος, στην κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, την τέως  Γενική Ελέγκτρια ότι δεν ενημέρωσε στον ουσιώδη χρόνο την κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας.

Ο πρόεδρος της Επ. Αμυνας βουλευτής της ΕΔΕΚ Γ.Βαρνάβα ανέφερε ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν ενώ διερωτήθηκε γιατί τώρα ο κ. Χασαπόπουλος εγειρει  το θέμα και όχι τότε . Ο Γιώργος Βαρνάβα, ζήτησε και έλαβε ήδη τα πρακτικά των κρίσιμων συνεδριάσεων του 2008 και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.   Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τη συζήτηση στη βουλή και τις αντιδράσεις γύρω από το θέμα, και αναλόγως θα υπάρξει σχετική τοποθέτηση.

Επιβεβαιώνεται λέει ο Γ.Περδίκης

Σε δηλώσεις του σήμερα  ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ.Περδίκης  ανεφερε ότι η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για την αγορά των ελικοπτέρων τον  επιβεβαιώνει.Δήλωσε ωστόσο ότι δεν θα μπει στον πειρασμό της πρακτικομαχίας με το πολιτικό προσωπικό του προεδρικού μεγάρου. Προέχει η τιμωρία των ενόχων.”

Ανέφερε περαιτέρω ότι:
«Η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή και τα σημερινά δημοσιεύματα για την αγορά των ελικοπτέρων ουσιαστικά έρχονται να επιβεβαιώσουν το θέμα που ήγειρα με τις μίζες στους εξοπλισμούς και τις κακές αγορές στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.
Αναδεικνύεται η αλήθεια των τοποθετήσεων μου της περασμένης εβδομάδας. Εμείς θεωρούμε οτι ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που έγιναν οι αγορές πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες και από τη Βουλή και από όλους τους αρμόδιους φορείς. Δεν πρέπει η Πολιτεία να χαριστεί σε οποιοδήποτε σκάνδαλο , όποτε κι αν έγινε. Ιδιαίτερα τώρα, που η Πολιτεία εξαγγέλλει νέα δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμούς. Ιδιαίτερα τώρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με όλες τις καταγγελίες για σκάνδαλα στους εξοπλισμούς, να διερευνηθούν όλες οι γκρίζες υποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε σκάνδαλα και διαπλοκή στο θέμα των εξοπλισμών.

Είναι κρίμα σε αυτήν την οικονομική κατάσταση να πληρώνουν οι πολίτες από το υστέρημα τους για την άμυνα και άμυνα να μην έχουμε. Είναι κρίμα κάποιοι να πλουτίζουν πάνω στην ανάγκη του κυπριακού λαού για άμυνα. Συνεπώς εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει οι καταγγελίες να διερευνηθούν πλήρως και να υπάρξει τιμωρία.

Το ΕΥΡΩΚΟ  με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει πολύ  σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση, οι καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για απόκρυψη στοιχείων από την τέως Γενική Ελέγκτρια κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σχετικά με την αγορά τριών ελικοπτέρων AW 139 για την Εθνική Φρουρά και δύο για την αστυνομία.
Επιβάλλεται άμεσα, προσθέτει,  ο Γενικός Εισαγγελέας να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να προχωρήσει ο διορισμός Διερευνητικής Επιτροπής η οποία θα ρίξει φως στις σκοτεινές σκιές αυτής της σοβαρής υπόθεσης.»

Υπενθυμίζεται πως η αποδέσμευση του κονδυλίου είχε επιτευχθεί με τις ψήφους όλων πλην του ΔΗ.ΣΥ με τον Σωκράτη Χάσικο, τότε βουλευτή, να αρνείται να δώσει την συγκατάθεση του.