Επαφές ΓΓ ΑΚΕΛ στη Νέα Υόρκη

Επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και την Ομογένεια πραγματοποιεί από χθες στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που την Τετάρτη πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και το γερουσιαστή Μενέντεζ.

Óôç öùôïãñáößá ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôïõ ÁÊÅË Áíôñïò Êõðñéáíïý , êÜíåé äçëþóåéò ìåôÜ ôçí øçöïöïñßá óôéò óçìåñéíÝò åõñùåêëïãÝò , ÓÜââáôï 6 Éïõíßïõ 2009. ÁÐÅ ÌÐÅ / ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 Οι χθεσινές επαφές ξεκίνησαν με συνάντηση στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον οποίο ενημέρωσε για την εξελίξεις στο κυπριακό και ευχαρίστησε για το μεγάλο ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του για την Κύπρο.
Είχε επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Γαλλίας και την Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Αικατερίνη Μπούρα.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Κυπριανού περιλαμβάνει συνάντηση με τους μονίμους αντιπροσώπους της Βρετανίας και της Ρωσίας, καθώς και την υποδειχθείσα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ως αντικαταστάτρια της Λίζας Μπάτενχαϊμ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτουν προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ και θα μιλήσει για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Σ’ όλους τους συνομιλητές του ο κ. Κυπριανού αναλύει τις εξελίξεις στην παρούσα φάση του κυπριακού, εκτιμώντας ότι οι διεθνείς συγκυρίες κι οι ανάγκες της Τουρκίας ευνοούν τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει, για την επίτευξη της λύσης είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, και όχι μόνο αυτές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή χειρότερα της Τουρκίας.

Επίσης καθιστά σαφές ότι το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κανένα και ότι θα επιμείνει σε λύση που θα βασίζεται σε αρχές και το συμφωνημένο πλαίσιο κι ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβιαστούν οι βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με τα θέματα της ασφάλειας των βασικών ελευθεριών του εδαφικού και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ συνοδεύουν, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Τουμάζος Τσελεπής και ο Ηλίας Δημητρίου, μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.