Η Κύπρος συμφώνησε στην παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον Ρωσίας

Οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων η Κύπρος  και η Ελλάδα συμφώνησαν την Τετάρτη  στην παράταση ως τη 15η Σεπτεμβρίου των κυρώσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί σε Ρώσους αξιωματούχους και ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία για την εμπλοκή τους στη σύρραξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες.

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

 Οι κυρώσεις αυτές αφορούν 146 πρόσωπα, στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που πιθανόν διαθέτουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και 37 εταιρείες και οργανισμούς. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα σε επίπεδο υπουργών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η επίσημη επικύρωση της παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, και ο κατάλογος των κυρώσεων θα δημοσιοποιηθεί την Κυριακή, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Η ισχύς των κυρώσεων, η οποία εξέπνεε την 15η Μαρτίου, θα παραταθεί έτσι ως την 15η Σεπτεμβρίου.

Το Κίεβο, το NATO και η Ουάσινγκτον κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα και ότι προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στο Ντονμπάς. Η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014.

Πέρα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ανταρτών και προσωπικότητες που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, στη “μαύρη λίστα” της ΕΕ βρίσκονται επίσης πολλά στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και προσωπικότητες προσκείμενες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, όπως και ο Αρκάντι Μπαχίν και ο Ανατόλι Αντόνοφ, αντίστοιχα πρώτος υφυπουργός Αμυνας και υφυπουργός Αμυνας, περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Στην προηγούμενη εκδοχή της “μαύρης λίστας” είχαν επίσης στοχοθετηθεί πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κρατικής Δούμας, της ρωσικής κάτω Βουλής.

Η Ρωσία έχει ανταποδώσει καταρτίζοντας μια δική της “μαύρη λίστα” ανεπιθύμητων Ευρωπαίων αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της.

Η ΕΕ είχε ήδη παρατείνει την 21η Δεκεμβρίου για έξι μήνες μια άλλη πτυχή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οικονομικών, με στόχο εταιρείες και οργανισμούς των τομέων της τραπεζικής, του πετρελαίου και της άμυνας, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από μέρους της Μόσχας.

Η ρωσική κυβέρνηση εφαρμόζει από το καλοκαίρι του 2014 σε αντίποινα για αυτές τις κυρώσεις, ένα εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από κράτη μέλη της ΕΕ.