Αντιδράσεις και σχόλια για τις αποκαλύψεις πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου

Αντιδράσεις και σχόλια περισσότερο από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσαν οι αποκαλύψεις πρακτικών  του Εθνικού Συμβουλίου αό τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλο.Εθνικό Συμβούλιο

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συρθεί σε δημόσιες συζητήσεις που υπονομεύουν την πολύτιμη και αναγκαία εθνική συνεννόηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα, προσθέτει ,  από την ώρα που ο Κυπριακός λαός αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις την αναγκαία υπευθυνότητα στην διαχείριση του κορυφαίου μας ζητήματος και ορθά αγανακτεί όταν αυτή θυσιάζεται για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.»
Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  με δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ,
Στέφανου Στεφάνου χαρακτηρίζει « επιπόλαιη και όχι υπεύθυνη στάση τη δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. Τέτοιες συμπεριφορές, προσθέτει – ακυρώνουν το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, ο οποίος ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του, δεν παύει να είναι ένας ιστορικός θεσμός στο πλαίσιο του οποίου οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτουν τις απόψεις τους και διαβουλεύονται για το Κυπριακό.» Και προσθέτει:« Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η δημοσιοποίηση πρακτικών, όπως και οι διαρροές εγγράφων, προκαλούν ζημιά στην πλευρά μας και εν γένει στις διαπραγματεύσεις. Ένα είναι η υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας, που πρέπει να γίνεται και άλλο η διαρροή και η αποκάλυψη εγγράφων.
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην αφήσουμε τις προεκλογικές σκοπιμότητες να πλήξουν την υπόθεση της Κύπρου. Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική συμπεριφορά της κάθε πολιτικής δύναμης κρίνεται από τους πολίτες».

Το ΔΗΚΟ

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι:
1) Η διαφάνεια και ο δημόσιος διάλογος βοηθούν και δεν εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η πρακτική του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να κρατούν το λαό στο σκοτάδι και να μην ενημερώνουν τους πολίτες για τις διαπραγματεύσεις, είναι επικίνδυνη, ενώ, είναι προφανές ότι η συσκότιση αυτή βοηθά εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν ή να πιέσουν την πλευρά μας για πρόσθετες υποχωρήσεις.
2) Δυστυχώς, η σημερινή ενέργεια του Προέδρου της ΕΔΕΚ να δημοσιοποιήσει αποσπάσματα από πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να επιτείνει αυτή τη συσκότιση.
3) Για πολλοστή φορά καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώσει πλήρως το λαό για όλα τα έγγραφα, όλες τις συγκλίσεις και όλες τις αποκλίσεις των διαπραγματεύσεων γιατί αυτές θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας.

Σε δήλωση  του ο πρόεδρος τον Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκη,αναφέρει:

«Η αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Δεν επιθυμώ να εμπλακώ στην αντιπαράθεση για τη δημόσια παρουσίαση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο αλλά οφείλω, για χάριν της αλήθειας, να σημειώσω ότι ο πρώτος που πρόσφατα παρουσίασε δημόσια απόσπασμα πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να στηρίξει τις απόψεις του για τη διζωνική ομοσπονδία, διάβασε από το βήμα της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου 2016, αυτούσιο απόσπασμα πρακτικών της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ημερομηνίας 9 Μαρτίου 1977 και συγκεκριμένα τι ακριβώς έλεγε στη συνεδρίαση αυτή ο αείμνηστος Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.»

Απάντηση Β.Παπαδόπουλου

Δεν ήταν αποκαλυπτική η αναφορά του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αρχικά, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε κατά πόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια δημοσιοποίησης αποσπασμάτων από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, όπως προέβη σήμερα ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και κατά πόσο καταδικάζει ή όχι την ενέργεια αυτή.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε και τα όσα δήλωσε στο “Μεσημέρι και Κάτι” ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σε πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου επί εποχής Μακαρίου, δεν ήταν αποκάλυψη ούτε παραβίαση της εμπιστευτικότητας των συζητήσεων, αφού το σχετικό απόσπασμα περιέχεται σε βιβλίο που εξέδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου”.

Η ερώτηση για το κατά πόσο επικροτεί ή καταδικάζει την ενέργεια του κ. Σιζόπουλου ισχύει και για τον κ. Περδίκη, συμπλήρωσε.