8 Μαρτιου 1970:Εν αρχή ην η συνωμοσία

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Σαν σήμερα πριν 44 χρόνια , στις 8 Μαρτίου 1970. Εν αρχή ην η συνωμοσία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με χρόνο ζωής και ανενεξαρτησίας μόνο δέκα χρόνια.

  Στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία, έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, ο οποίος επέβαινε ελικοπτέρου, που θα τον μετέφερε στην ιερά Μονή Μαχαιρά για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Μόλις το ελικόπτερο απογειώθηκε, χτυπήθηκε από ομάδα ενόπλων που καραδοκούσαν στην ταράτσα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Μακάριος ευτυχώς  επέζησε χωρις να πάθει τίποτε , αλλά τραυματίστηκε σοβαρά ο Έλληνας ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, χειριστής του ελικοπτέρου, ο οποίος κατόρθωσε να το προσγειώσει σε οικόπεδο κοντά στην Αρχιεπισκοπή.

Ήταν το πρώτο καλά οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Μακαρίου, που είχε τεθεί σε εφαρμογή, όχι όμως και το πρώτο που είχε εκπονηθεί. Της απόπειρας ακολούθησαν δραματικά γεγονότα: μαρτυρίες ανέφεραν ότι αναμειγμένος στη δολοφονική απόπειρα της 8.3.1970 ήταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με δικούς του ανθρώπους.Ο Γιωρκάτζης προσπάθησε να εγκαταλείψει την Κύπρο, αλλά συνελήφθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λίγο προτού αναχωρήσει για Βηρυτό. Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα το βράδυ της 15ης του Μάρτη του 1970 δολοφονήθηκε από αγνώστους σε ερημική τοποθεσία λίγο έξω από τη Λευκωσία.

Αποκαλύφτηκε ότι είχε πάει στο σημείο εκείνο για να συναντηθεί μυστικά με τον Έλληνα στρατιωτικό, Δημήτριο Παπαποστόλου, όργανο της ελληνικής χούντας στην Κύπρο και των σκοτεινών μυστικών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Η δίκη των επίδοξων δολοφόνων του Μακαρίου κατέληξε με την καταδίκη των Ταλιαδώρου, Γεναγρίτη , Aδάμου  Χαρίτωνος, και  Αντωνάκη Σολομώντος οι οποίοι «συνώμοσαν μετα του αποβιώσαντος   Πολύκαρπου Γιωρκατζιη για τη δολοφονία του Προέδρου της Δημοκρατίας…»

 

Σύμφωνα με τις παραδοχές του Χαρίτωνος μετά τη δολοφονία του Μακαρίου « θα επενέβαινε ο στρατός και θα αναλάμβανε ο Γλαύκος Κληρίδης την προεδρία βάσει του συντάγματος ως προεδρεύων, αφού ήταν πρόεδρος τότε της Βουλής των Αντιπροσώπων…»

 

 

Το Μάρτη του 1970 απετράπη η κατάλυση της Δημοκρατίας και ματαιώθηκαν τα σχέδια όσων συνωμοτουσαν  σε βάρος της Κύπρου.Τεσσερα χρόνια αργοτερα και αφού απέτυχαν άλλα τόσα πραξικοπήματα και δολοφονικές απόπειρες κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος θα σφάδαζε κάτω από τα τανκς της προδοσίας.Η Τουρκία ως « απελευθερωτής » θα εισέβαλλε για να εκτελέσει τη δεύτερη πράξη της μεγάλης συνωμοσίας που σχεδιάστηκε σε ξένα κέντρα και εκτελέστηκε από μισθοφόρους και ανδρείκελα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σήμερα οι επίγονοι, οι πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγενείς, οι συνοδοιπόροι  και μετέπειτα ομοϊδεάτες  όσων βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, με διπλωματικά χαμόγελα και κοστούμια ραμμένα σε υψηλούς οίκους ραπτικής, έχουν αναβαπτισθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.Εχουν «εξαγνισθεί» με το αμίλητο νερό  και το νερό της «λήθης».Εργολαβικά και με πάθος προσπαθούν να αποενοχοποιήσουν τους αιτιους και πρωταίους της Κυπριακής τραγωδίας. Ο Φακελος της Κύπρου ερμητικά κλειστός στα συρτάρια της Κυπριακής Βουλής με το κυβερνών κόμμα  ΔΗΣΥ  να τον αμφισβητεί  και να αρνείται πεισματικά το άνοιγμα του και την ενημέρωση του λαού για τα τραγικά και τόσο προδοτικά γεγονότα που οδήγησαν εναν λαό στη σφαγή και τον ξεριζωμό.Φοβάται την αλήθεια.Φοβάται την ιστορία και τρέμει τις αποκαλύψεις  που αφήνουν ακαλυπτους δήθεν ευυπόληπτους …οι οποίοι βρέθηκαν αργότερα με κρατικά και πολιτειακά αξιώματα.

42 χρόνια μετά το 1974!  44 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας! Τα δύο γεγονότα είχαν στόχο την δολοφονία του Μακαρίου  που ήταν το εμπόδιο στα σχέδια  της Χούντας των Αθηνών, της Χούντας της Τουρκίας και της λαομίσητης CIA, η Κύπρος αγωνίζεται να βρει το δίκιο της.Οι μεγάλοι ένοχοι και αμαρτωλοί να μιλούν για πρωτογενές δίκαιο για δικαιωματα του σφετεριστή  και όχι του ιδιοκτήτη και η Τουρκία να χαμογελά σαρδόνια γιατί έχει και φίλους ανάμεσα στα θύματα της.Εχει και χειροκροτητές  από πλευράς Ην.Εθνών που τρέχουν να σφηνώσουν πιο βαθιά τα καρφιά της σταύρωσης της.