Βρυξέλλες:Αναβλήθηκε για τις 18 Μαρτίου η συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για το προσφυγικό

Για την επόμενη εβδομάδα μετατοπίστηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας για το προσφυγικό, με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να κάνουν λόγο

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (C) poses with European Union leaders during a EU-Turkey summit in Brussels, as the bloc is looking to Ankara to help it curb the influx of refugees and migrants flowing into Europe, March 7, 2016. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY

για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά να μην καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, ορίστηκε νέο «ραντεβού» για τις 17 και 18 Μαρτίου όταν και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνόδου, που διήρκησε πάνω από 12 ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι μπήκαν ξανά σε «σωστή βάση».
«Η σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που παράλληλα επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που έκανε λόγο για ένα βήμα μπροστά αλλά τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, είπε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.