Τουρκικό παζάρι στις Bρυξέλλες

5 δις και άνοιγμα 5 ενταξιακών κεφαλαίων, ζήτησε ο Νταβούτογλου

Σε τουρκικόπαζάρι με σκληρούς όρους εξελίθηκε η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τους Ευρωαπίους ηγέτες στη σύνοδο των 28 γα το προσφυγικο θέτοντας μαξιμαλιστικές θέσεις σε σημείο που εκνευρίστηκαν κάποιοι εκ των συνομιλιτών του

epa04538734 Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu attends a press conference in the Government building in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 23 December 2014. Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu arrived for a two-day work visit to Macedonia. EPA/GEORGI LICOVSKI

Τα αιτήματα που έθεσε επιτακτικά ο Νταβούτογλου  είναι «Άμεσο άνοιγμα 5 κεφαλαίων που έχουν παγώσει λόγω κυπριακού, 5 δις αντί για 3, και κατάργηση της visa για όλους τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο.Η κατάσταση έχει περιπλακεί, από το πρόσθετο αίτημα της Άγκυρας να στέλνει στην Ευρώπη ένα Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν παράνομο μετανάστη που της επιστρέφει η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν.Χριστοδουλίδη η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο  ενώ πρόσθεσε ότι , η Λευκωσία δεν βρίσκεται υπό πίεση, αφού “το μέγεθος των απαιτήσεων και το ύφος του Νταβούτογλου δημιούργησαν δυσαρέσκεια και στους Ευρωπαίους εταίρους”.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητική πηγή  κατανόηση των κυπριακών θέσεων δείχνει και η Α.Μέρκελ.

 

Αυτές είναι οι νέες προτάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα και να ενισχύσει την Τουρκία με 6 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, το έγγραφο αυτό προβλέπει την άμεση επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παίρνει και έναν απευθείας από την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται έτοιμοι να καταργήσουν την έκδοση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποδεσμευτεί στην τουρκική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018.
«Τουρκικό παζάρι»
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Τουρκία ζητάει πεισματικά να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και ορισμένα κεφάλαια για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«[Η πρόταση] δείχνει πόσο αναντικατάστατη είναι η Ε.Ε. για την Τουρκία και η Τουρκία για την Ε.Ε» δήλωσε πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και συνέχισε: «Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης».
«Ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Κάποιος άλλος παρομοίασε τις απαιτήσεις με τουρκικό παζάρι» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Σουλτς: Πρέπει να αποσυνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας από το προσφυγικό
Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Επιμένει ο Φάιμαν…

Στο κλείσιμο των προσφυγικών διαδρόμων επιμένει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, που εμμένει στην σκληρή στάση στο προσφυγικό και δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή του με τις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα κλείσουμε όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της Διαδρομής των Βαλκανίων. Οι διακινητές δεν πρέπει να έχουν καμία ευκαιρία» δήλωσε ο κ. Αυστριακός καγκελάριος, που εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη βιωσιμότητα μιας λύσης με την Τουρκία.
Ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι είναι καλό όταν κάποιος συμφωνεί κάτι με τον γείτονα αλλά εάν αυτό θα κρατήσει θα το δείξει το μέλλον.
«Όλα όσα επιτευχθούν είναι καλά, όμως κανείς δεν θα πρέπει να επαφίεται σε αυτά, αλλά θα πρέπει να μπορεί να προστατεύσει και μόνος του τα εξωτερικά σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως η ΕΕ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τις αρχές της απέναντι στην Τουρκία, σε θέματα διευκολύνσεων στη βίζα και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Βέρνερ Φάιμαν, εάν η Τουρκία αποδεχθεί, να μην χρειάζεται οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα, αλλά η κατανομή τους να γίνεται στην Τουρκία, τότε αυτό θα είναι η ρύθμιση την οποία ζητούσε πάντα η ΕΕ.
Στο ερώτημα, εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατήρησε πως «το ερώτημα τα λέει όλα» και διερωτήθηκε «γιατί μου το θέτετε», προσθέτοντας πως η ΕΕ πρέπει να βασίζεται στον εαυτό της ότι μπορεί η ίδια να διασφαλίσει τα σύνορα.