Ελλάδα: Κουλουβάχατα με την υπόθεση Βγενόπουλου

Νέο εκβιασμό ανακαλύπτει το ΒΗΜΑ του Σταύρου Ψυχάρη, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα , είχε εμφανίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πιέζει σε συνάντησή τους τον εκδότη για φιλική αντιμετώπιση προκειμένου να του χαρίσει τα δάνεια. tovimaΣτο σενάριο της προηγούμενης Κυριακής, όπου μάλιστα εμφανίστηκε ως μάρτυρας μια γάτα Ιμαλαΐων, ο Ψυχάρης κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του ηθικού ο οποίος μάλλον δεν δέχθηκε την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που δημοσιεύεται στο «Κουτί της Πανδώρας»: Το νέο σενάριο τώρα στήθηκε πάνω στην αναφορά που έστειλε στη Βουλή η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη η οποία αρχειοθέτησε την δικογραφία Βγενόπουλου. Η Εισαγγελέας στην αναφορά της που εστάλη την ημέρα που «αθώωσε» το Βγενόπουλο και την οποία δημοσιοποιεί το ΒΗΜΑ, υποστηρίζει πως μετά από δικό της αίτημα συναντήθηκε με τον Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στα μέσα Νοεμβρίου για να του εκφράσει την ανησυχία της για δηλώσεις του περί «δικαστικού πραξικοπήματος» στην υπόθεση Βγενόπουλου. Στη συνέχεια εμφανίζει τον Υπουργό να την πιέζει να επιστρέψει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς απ όπου την είχε αφαιρέσει παράνομα όπως της είπε.

Η Τσατάνη υποστηρίζει πως συνάντησε τον Παπαγγελόπουλο μέσα Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωσή του περί δικαστικού πραξικοπήματος. Όπως προκύπτει όμως από το ίδιο το ΒΗΜΑ, όταν συναντήθηκαν δεν υπήρχε τέτοια δήλωση αφού έγινε στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Παπαγγελόπουλος εμφανίζεται από την Τσατάνη να πιέζεται για να το κάνει, αλλά ούτε η ίδια ομολογεί πίεση για να έχει η δικογραφία συγκεκριμένη έκβαση.

Με βάση αυτή την καταγγελία, ο Ψυχάρης επέλεξε τον τίτλο «Υπουργός εκβιάζει Εισαγγελέα».

Μια προσεκτική ωστόσο ματιά στα γεγονότα που περιγράφει η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη η οποία είναι υπό πειθαρχική δίωξη για την παράνομη αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, οδηγεί σε πλήρη διάψευση. Συγκεκριμένα η κυρία Τσατάνη ομολογεί πως συναντήθηκε με δικό της αίτημα με τον Παπαγγελόπουλο στα μέσα Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για όσα είπε για «δικαστικό πραξικόπημα». Όπως όμως προκύπτει από την ανάγνωση του αρχείου του ίδιου του ΒΗΜΑΤΟΣ, στα μέσα Νοεμβρίου ο Παπαγγελόπουλος δεν είχε κάνει καμιά τέτοια δήλωση. Η δήλωση έγινε στις 27 Νοεμβρίου.

Είναι επίσης εντυπωσιακό πώς η Εισαγγελέας η οποία κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση, δεν κατήγγειλε το περιστατικό τον Νοέμβριο, αλλά άφησε να περάσουν τέσσερις μήνες και να ξεκινήσει εναντίον της πειθαρχική δίωξη.

Το να αποδίδει στον Παπαγγελόπουλο ως κατηγορία ότι της ζήτησε να πράξει το νόμιμο και να μην κατέχει παράνομα δικογραφία, ενώ όπως παραδέχεται η ίδια του απευθύνθηκε όχι με την ιδιότητα του Υπουργού αλλά του πρώην συναδέλφου της, είναι μάλλον προσπάθεια να μετατρέψει μια ιδιωτική συζήτηση σε πολιτική παρέμβαση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη απαντήσει εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για την επιστολή Τσατάνη, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως επέμενε να τον συναντήσει εκτός Υπουργείου πράγμα το οποίο δεν δέχθηκε ο Υπουργός. Εμφανίστηκε σχεδόν κλαίγοντας και του ζήτησε να τη βοηθήσει γιατί τη χτυπάνε και δεν θα προαχθεί. Ο Παπαγγελόπουλος σημειώνει με νόημα στην απάντησή του στη Βουλή πως περιορίζεται μόνο σε όσα η ίδια η Τσατάνη αποκάλυψε στην επιστολή της και λόγου ηθικού κωλύματος δεν δημοσιοποιεί τι άλλο συζήτησαν.

Είναι πάντως εντυπωσιακό πως ενώ στη Βουλή έχει φτάσει δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από αναφορά του Κώστα Πλεύρη και στην οποία υποστηρίζει πως υπήρξε εκβιασμός του από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Χαράλαμπο Αθανασίου, παραθέτοντας στοιχεία και λεπτομέρειες τηλεφωνημάτων, το ΒΗΜΑ, δεν την εντόπισε για να αφιερώσει έστω μονόστηλο. Αντιθέτως βρήκε τον εκβιαστή της εβδομάδας στον πρόσωπο του Παπαγγελόπουλου.

Τα 4+1 ερωτήματα

Το koutipantoras .gr  σε σχόλιο του γι το θέμα θέτει τέσσερα ερωτήματα  για την υπόθεση.Αναφέρει συγκεκριμένα¨

Η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη πάνω στης οποίας την αναφορά για τον Παπαγγελόπουλο οι μιντιακοί κύκλοι στήνουν σενάριο εκβιασμού είναι μητέρα της υποψήφιας της ΝΔ, Ελένης Γρηγοράκη και σύζυγος του στελέχους του κόμματος, Αντώνη Γρηγοράκη. Αυτό προφανώς εξηγεί πράγματα αλλά δεν είναι το μόνο.

Η αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία αρχειοθέτησε τη δικογραφία Βγενόπουλου, όχι μόνο έχει κενά, αλλά συνοδεύεται και από ερωτήματα,οι απαντήσεις των οποίων ίσως έχουν και ποινικές επιπτώσεις.

1.Η κυρία Τσατάνη ομολογεί πως ζήτησε η ίδια να συναντήσει τον Αναπληρωτή Υπουργό Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλο με αντικείμενο την υπόθεση Βγενόπουλου που χειριζόταν.Είναι νόμιμο να συναντά Εισαγγελέας, Υπουργό, με αντικείμενο δικογραφία σε εξέλιξη;

2.Η συνάντησή της με τον Παπαγγελόπουλο,αφού διέκρινε πως είχε στοιχεία πίεσης γι αυτή την υπόθεση γιατί δεν καταγγέλθηκε αλλά χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες για να το κάνει και μάλιστα αφού ξεκίνησε έρευνα εναντίον της;

3. Στην αναφορά της δεν περιγράφει πίεση για συγκεκριμένη έκβαση της υπόθεσης, αλλά τοποθέτηση του Παπαγγελόπουλου πως κατέχει παράνομα τη δικογραφία και πρέπει να την επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.Γιατί η υποστήριξη της νομιμότητας από τον Υπουργό συνιστά αδίκημα; Πόσο μάλλον όταν η ίδια του απευθύνθηκε ζητώντας την άποψή του;

4. Το κυριώτερο απ όλα είναι πως γράφει ότι αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον Υπουργό γιατί είχε κάνει δηλώσεις για “δικαστικό πραξικόπημα”. Πώς του απευθύνθηκε για αυτό στα μέσα Νοέμβρη όπως λέει,ενώ οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν 15 μέρες μετά,δηλαδή στις 27 Νοεμβρίου στη Βουλή;

Και ένα ερώτημα εκτός αναφοράς για την κυρία Τσατάνη. Ισχύει αυτό που περιγράφει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου στην επιστολή διαμαρτυρίας του στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας Βγενόπουλου, πως ο Βγενόπουλος είπε στους Κύπριους ανακριτές που έφτασαν για να τον ανακρίνουν πως ζητά αναβολή γιατί θα βγει αθωωτική γι αυτόν απόφαση;Πού το γνώριζε αυτό ο Βγενόπουλος πριν ανακοινώσει την αρχειοθέτηση η ίδια;»