Συλλήψεις για τις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας για το νερό με την Τουρκία

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υπογραφή της συμφωνίας για την διαχείριση του νερού από την Τουρκία που διοργάνωσαν στον κυκλικό κόμβο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου μέλη του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και του πολιτιστικού κέντρου Μπαράκα, την ώρα που περνούσε η αυτοκινοτοπομπή με τον Ομέρ Καλιοντζού και τους “υπουργούς” για να μεταβούν στην Αγκυρα, αποτέλεσε τελικά αντικείμενο “αστυνομικής” έρευνας.532992604db244d892d42d6d15fcdee3

Όπως μεταδίδεται σήμερα από τα κατεχόμενα, η “αστυνομία” προχώρησε στη σύλληψη ενός μέλους της κομματικής βουλής του ΚΚΔ, του Αχμέτ Ντενιζέρ με την κατηγορία ότι πέταξε μπουκάλι με νερό στο αυτοκίνητο του “πρωθυπουργού” χθες το βράδυ. Ο Ντενιζέρ που ήταν παρών στην εκδήλωση χθες βράδυ, ανέφερε ότι μετά από τηλεφώνημα που έλαβε σήμερα το πρωί μετέβη στην “αστυνομική διεύθυνση” Αμμοχώστου, όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία αλλά δεν την αποδέχθηκε. Έδωσε κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευτεί αργότερα.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο, οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν “Μια σταγόνα περηφάνιας”, “Μην υπογράψεις”, “Μην νερουλώνεις το θέμα: όχι στην ιδιωτικοποίηση” και “Δεν θα σιωπήσουμε”. Κάποιοι διαμαρτυρόμενοι την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο του κ. Καλιοντζού πέταξαν μπουκάλια με νερό.

Στην συμφωνία για το νερό που θα υπογραφεί μετά το μεσημέρι στην Άγκυρα μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του “πρωθυπουργού”, Ομέρ Καλιοντζού ανέδρασαν χθες έντονα τόσο ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ,όσο και η πλατφόρμα για το νερό και ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ.

Ο κ. Ελτζίλ μίλησε για συμφωνία που θα είναι μια “νέα συνθήκη Σεβρών” και ο κ. Οζγιγιτ κάλεσε τον κ. Καλιοντζού να μην γίνει ένας νέος Νταμάτ Φερίτ Πασιά, ο πρωθυπουργός της Οθωμανικής κυβέρνησης που είχε υπογράψει την Συνθήκη των Σεβρών.

«Μικρή πατρίδα » αποκάλεσε τα κατεχόμενα  ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε στρατηγική κίνηση ετο σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός μαζί με τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων Ομέρ Σογιέρ Κάλιοντζου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέκρινε και δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ ότι η συμφωνία αυτή δεν δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. “Λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Στην κοινή συνέντευξή του με τον Ομέρ Κάλιοντζου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του “πρωθυπουργού” των κατεχομένων στην Τουρκία έπειτα από την ανάληψη των `καθηκόντων` του μετά από πρόσκληση του ιδίου. “Το Σχέδιο του Αιώνα είναι σπάνιο στον κόσμο και με αυτή την έννοια είναι το πρώτο υπερθαλάσσιο σχέδιο. Με το σχέδιο συνδέθηκε η μικρή πατρίδα με την μητέρα πατρίδα”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι στέλλουν το νερό στα κατεχόμενα σαν “μητρικό γάλα”, προσθέτοντας ότι οι πηγές νερού είναι περιορισμένες ανά τον κόσμο και το νερό της Ανατολής έχει στρατηγική σημασία.

Ο κ.Νταβούτογλου είπε πως αν υπάρξει λύση στην Κύπρο η σημασία του νερού θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας πως η γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θα είναι μια κίνηση για τον μέλλον της Κύπρου και τη διαδικασία επίλυσης.

Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα με τον Ομέρ Κάλιοντζου, το τελευταίο στάδιο στο οποίο έφτασε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και αξιολόγησαν τις εργασίες που γίνονται. Ο Ομέρ Κάλιοντζου τους ενημέρωσε για κάποιες νομοθετικές διαδικασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και αντάλλαξαν απόψεις.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία τα κατεχόμενα να σταθούν στα πόδια τους είτε υπάρξει λύση είτε όχι. Είπε ακόμη ότι σε μια πιθανή λύση το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα συνεχίσει το δικό του δρόμο στη διεθνή κοινότητα ως “ένα αξιόπιστο και αναγνωρισμένο κράτος”. Είπε ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε κοντά στους Κύπριους αδελφούς της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πρόσθεσε Ομέρ Κάλιοντζου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια στην Άγκυρα και δεν αισθάνεται ξένος στην τουρκική πρωτεύουσα. “Καλωσήλθατε στο δεύτερο σας σπίτι, στη μητέρα πατρίδα σας”, του είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του ΑΚΕΛ ότι δεν δεσμεύει την Κύπρο μια συμφωνία που υπογράφουν τα κατεχόμενα με την Τουρκία και ότι μόνο μια ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. “Μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε ούτε και μας μας δεσμεύουν τα σχόλιά της άλλωστε, σημαίνει ότι αυτό χρειάζεται, αυτή είναι η νοοτροπία”. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αυτή η στάση δείχνει ότι δεν ενστερνίζονται κανένα βήμα έστω και αν είναι θετικό. “Εμείς μεταφέρουμε νερό σε ολόκληρη την Κύπρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα” στο ψευδοκράτος. “Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι αυτό. Αυτή δεν πρέπει να θεωρείται σαν βοήθεια μιας χώρας προς μια άλλη. Γι αυτό είπα ότι πηγαίνει σαν μητρικό γάλα το καθαρό νερό της Ανατολής”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αναφέρθηκαν σε αυτό σαν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης ειρήνης. “Κοιτάξτε τι εποικοδομητική γλώσσα χρησιμοποιούμε εμείς. Δεν είπαμε ότι αυτό το νερό πάει μόνο στους Τ/κ και δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι Ε/κ. Το νερό είναι ένα δώρο του Αλλάχ για όλη την ανθρωπότητα. Ό,τι και να γίνει δεν κόβουμε το νερό σε κανέναν. Εμείς ενώ χρησιμοποιούμε τόσο εποικοδομητική γλώσσα η απέναντι πλευρά λέει αυτή η συμφωνία δεν μας δεσμεύει εμάς. Τι έγινε και αν τους δεσμεύει και αν δεν τους δεσμεύει. Το νερό πήγε εκεί και η συμφωνία υπογράφηκε”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ωστόσο πρόσθεσε πως λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο. Ανέφερε πως η στάση που εμποδίζει ένα θετικό βήμα εμποδίζει την ειρήνη.

Δήλωσε περαιτέρω πως οι ίδιοι εμπιστεύονται τον εαυτό τους και είναι βέβαιοι ότι έχουν δίκαιο επομένως δεν τα παίρνουν και πολύ σοβαρά αυτά. “Όταν μια μέρα αρχίσουν να πίνουν αυτό το νερό που σήμερα δεν το παίρνουν στα σοβαρά μάλλον εκείνη τη μέρα θα θυμηθούν και θα ευχαριστήσουν την Τουρκία, θα ευχαριστήσουν τον κ. Κάλιοντζου γι αυτή τη συμφωνία, θα έρθει η μέρα που θα ντρέπονται γι αυτά που έκαναν”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Ομέρ Κάλιοντζου είπε ότι στη συμφωνία που θα κάνουν οι δύο πλευρές για την ομόσπονδη δημοκρατία θα υπάρξει μια υποσημείωση και θα είναι σε ισχύ η συμφωνία. “Αυτό το ξέχασε το ΑΚΕΛ κάνοντας αυτή τη δήλωση”, είπε.

Ο κ. Κάλιοντζου ευχήθηκε επίσης το σχέδιο νερού να υπηρετήσει την ειρήνη. Ευχήθηκε το σχέδιο μεταφοράς νερού να διασφαλίσει σταθερότητα, ειρήνη και να ωφελήσει αμοιβαία την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι και για την ε/κ πλευρά είναι ζωτικής αξίας το σχέδιο.

“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχει διανυθεί σημαντική απόσταση στην αναζήτηση δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με θετικό τρόπο. Το σχέδιο νερού θα είναι ζωτικής αξίας και για την ε/κ πλευρά με την ίδρυση της Ομόσπονδης Δημοκρατίας.

Με τις ανησυχίες είτε της Τουρκίας είτε των Τ/κ στο θέμα της μεταφοράς και της διαχείρισης του νερού η υπογραφή της τελικά έστω και εάν χάθηκε χρόνος έγινε σήμερα”, ανέφερε. Εξέφρασε ικανοποίηση για τον διάλογο που εγκαθιδρύθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με αυτή την ευκαιρία.

Ο Ομέρ Κάλιοντζου έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ με τρεις “υπουργούς” οι οποίοι παραβρέθηκαν σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας. Πρόκειται για την “υπεξ” Εμινέ Τσολάκ, τον “υπουργό” Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κουτλού Εβρέν και τον “υπουργό” γεωργίας και φυσικών πόρων Ερκούτ Σαχαλί.

Από πλευράς Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκε ο υπεύθυνος Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Τουγρούλ Τουρκές και ο Υπουργός Δασών και υποθέσεων υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος της συμφωνίας η διασφάλιση της διαχείρισης του νερού που μεταφέρθηκε με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο καθώς και η διασφάλιση ενός νομικού πλαισίου το οποίο να ανταποκρίνεται στα διεθνή επίπεδα και να σέβεται το περιβάλλον