AΚΕΛ:«Για την κυβέρνηση ΔΗΣΥ η υγεία είναι πολυτέλεια»

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ για ανάλγητη πολιτική σε κοινωνικά ζητήματα υποδεικνύοντας πως για τον πρόεδρο του Συναγερμού η υγεια αποτελεί πολυτέλεια.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαίδης  με σημερινή δήλωση του ανέφερε τα πιο κάτω:

«Προχθές ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι πάντα υπάρχουν ακριβότερα, και φάρμακα και αυτοκίνητα και σπίτια. Τα φάρμακα,

Ôï ÐÁÃÍÇ åðéóêÝðôçêå ï Õöõðïõñãüò Õãåßáò ê. ÌÜñéïò ÓáëìÜò ðñïêåéìÝíïõ íá äåé áðï êïíôÜ ôá ìÝôñá áóöáëåßáò ðïõ åöáñìüæïíôáé ãéá ôçí íüóï ôçò ãñßðçò ôùí ÷ïßñùí, Ôñßôç 19 Ìáßïõ 2009.

από τη χορήγηση των οποίων εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας, ανήκουν κατά τον Συναγερμό στην ίδια κατηγορία με την πολυτέλεια στα αυτοκίνητα και στα σπίτια. Επειδή προφανώς για την ηγεσία του Συναγερμού και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη η ανθρώπινη ζωή αποτελεί πολυτέλεια, εδώ και μια τριετία επιδίδονται σε ένα βαθύ κούρεμα των δαπανών που ξεπερνά τα €300εκ. οδηγώντας τον δημόσιο τομέα υγείας σε κατάρρευση. Πρέπει βέβαια να τους πιστώσουμε με συνέπεια σε αυτή την κοινωνικά ανάλγητη φιλοσοφία, αφού ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγορούσε την κυβέρνηση Χριστόφια ότι αύξησε τις δαπάνες για την υγεία σε μια τριετία κατά 26%, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα και τραύμα στα δημόσια οικονομικά.
Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να ενεργεί διαλυτικά για τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας δαπάνες αντίστοιχες των αυξημένων αναγκών μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας που συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Απαιτούμε να προωθηθούν μέτρα που να διασφαλίζουν άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και σπάνιες ασθένειες»

Το ΑΚΕΛ παραπλανεί , λέει ο Β.Παπαδόπουλος

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο  Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για εσκεμμένη, κατ` επανάληψη παραπλάνηση του λαού για το θέμα.Οπως είπε «Στις αποκοπές μισθών αλλά και στην καλύτερη διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με νοσοκομειακά ιδρύματα σε Κύπρο και εξωτερικό, για την αποστολή ασθενών, οφείλεται η μείωση δαπανών στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια.»

Πρόσθεσε  ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει μειωθεί η αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, ενώ, σε αντίθεση με το παρελθόν και διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και το Υπουργείο Υγείας πέτυχαν καλύτερες προς όφελος των Κύπριων πολιτών συμφωνίες με αυτά τα Ιδρύματα.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, ο Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει λιγότερα, αλλά έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική περίθαλψη από ιδιωτικά νοσηλευτήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραθέτει εξάλλου τις δαπάνες περίθαλψης ασθενών σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου και νοσηλευτήρια του εξωτερικού, λέγοντας ότι το 2012 – τελευταία χρονιά διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και Δημήτρη Χριστόφια – ήταν 406 εκ. ευρώ.

Για το 2013, πρώτη χρονιά διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, οι ίδιες δαπάνες ανέρχονταν στα 411 εκ. ευρώ, το 2014 ήταν 365 εκ. ευρώ και το 2015 ανήλθαν σε 364 εκ. ευρώ.

«Η μείωση αυτή κατά περίπου 35 εκ. ευρώ οφείλεται στη μείωση σχεδόν 14 εκ. ευρώ σε αποκοπές μισθών και επιδομάτων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων που η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ – Χριστόφια συμφώνησε και επέβαλε το Δεκέμβριο του 2012, όπως και σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία» αναφέρει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Προσθέτει ότι το υπόλοιπο ποσό μείωσης τα δύο τελευταία χρόνια, περίπου 20 εκ. ευρώ, οφείλεται στην καλύτερη διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με νοσοκομειακά Ιδρύματα του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού, για την αποστολή ασθενών.»