Γ. Ελεγκτής:«Ορθά ενήργησε το Υπουργικό για τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων»

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε  ότι η απόφαση του Υπουργικού της 2ας Σεπτεμβρίου 2015 να αφαιρέσει την κατ` εξαίρεση έγκριση από πλευράς του Υπουργού Υγείας της χορήγησης φαρμάκων είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ δίνει στη δημοσιότητα τις τέσσερις περιπτώσεις και τα ποσά που ενέκρινε κατ` εξαίρεση ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης έχοντας πρώτα λάβει τη θετική άποψη ad hoc επιτροπής που διόρισε για τις τρεις και γνωμάτευση ανεξάρτητου ογκολόγου για την τέταρτη.

Ï Ãåíéêüò ÅëåãêôÞò ôçò Äçìïêñáôßáò ÏäõóóÝáò Ìé÷áçëßäçò ðñáãìáôïðïßçóå åðßóêåøç óÞìåñá óôï Êõðñéáêü Ðñáêôïñåßï ÅéäÞóåùí üðïõ åß÷å óõíÜíôçóç ìå ôïõò äçìïóéïãñÜöïõò ôïõ Ðñáêôïñåßïõ, Ëåõêùóßá 4 Öåâñïõáñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 Ο κ. Μιχαηλίδης κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του πρώην Υπουργού Σταύρου Μαλά με την οποία τον καλεί να διερευνήσει τι οδήγησε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 2ας Σεπτεμβρίου σε σχέση με τη διαδικασία για την έγκριση χορήγησης φαρμάκων.

«Η απόφαση του Υπουργικού ανέκαθεν και από τον Ιούλιο που ήταν η τελευταία απόφαση του 2015 επέτρεπε στον Υπουργό Υγείας να εγκρίνει κατ` εξαίρεση την χορήγηση φαρμάκων, έστω και αν είχε διαφωνήσει προηγουμένως είτε η Επιτροπή Φαρμάκων είτε και σε περιπτώσεις που το θέμα παραπεμπόταν κοντά του απευθείας», είπε.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Υπηρεσία του γνωρίζει τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες ο νυν Υπουργός ενέκρινε κατ` εξαίρεση παροχή φαρμακευτικής θεραπείας και ότι στις τρεις εκ των οποίων προτού ασκήσει αυτή του την εξουσία ο Υπουργός Υγείας διόρισε ad hoc επιτροπή για τον συμβουλέψει, «κάτι που δεν φαίνεται να γινόταν στα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι “η υπηρεσία μας γνωρίζει η πρώτη περίπτωση αφορά γυναίκα που πάσχει σπάνια αιματολογική κακοήθεια στην οποία ο Υπουργός ενέκρινε θεραπεία τριών μηνών, ύψους €11.700 συνολικά μετά από τη θετική γνωμάτευση ad hoc επιτροπής που διόρισε”.

Η δεύτερη, πρόσθεσε, αφορά άνδρα ο οποίος έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα για την περίπτωση του οποίου επίσης ο Υπουργός διόρισε ad hoc επιτροπή, η οποία τον συμβούλεψε να εγκρίνει την παραχώρηση φαρμάκου για περίοδο 4 μηνών με κόστος €34.000.

Η τρίτη περίπτωση, είπε, αφορά νεαρό 18 χρόνων με οστεοσάρκωμα, για το οποίο η θεραπεία ήταν ύψους €57.000. Ο Υπουργός ενέκρινε την δαπάνη και πάλι μετά από θετική γνωμοδότηση ad hoc επιτροπής.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά μητέρα, 34 χρονών με καρκίνο στο μαστό, για την οποία ο Υπουργός ενέκρινε την κατ` εξαίρεση χορήγηση φαρμάκου με κόστος €5.000 λαμβάνοντας υπόψη γνωμάτευση ανεξάρτητου ογκολόγου αφού κρίθηκε ότι δεν θα ήταν ορθό να διακοπεί θεραπεία που είχε ήδη ξεκινήσει.

Ο Γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε ότι «εν πάση περιπτώσει ο ίδιος ο Υπουργός θεώρησε ότι δεν θα ήταν ορθό να καλείται ο ίδιος να εγκρίνει ονομαστικά αιτήματα κατ` εξαίρεση» θέση με την οποία, όπως είπε, ο ίδιος συμφωνεί.

«Ως εκ τούτου η απόφαση του Σεπτέμβρη για να αφαιρεθεί από τον Υπουργό η εξουσία εξέτασης ονομαστικών αιτημάτων ήταν προς την ορθή κατεύθυνση», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Μαλά στο γεγονός ότι η προηγούμενη επιτροπή ήταν πολυμελής σε αντίθεση με την τωρινή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «θεωρητικά θα μπορούσε οι δύο Επιτροπές να συμπτυχθούν σε μια, αφού όμως πρώτα διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα μιας τέτοιας Επιτροπής, αφού δεν είναι ορθό την εξέταση ονομαστικών αιτημάτων να τη χειρίζεται μια επιτροπή η πλειοψηφία των μελών της οποίας έχει τον ίδιο προϊστάμενο».