Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: «H Ομοσπονδία στον κόσμο»

Παρουσιάστηκε  χθες βράδυ το βιβλίο του  Κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ :”H Ομοσπονδία στον κόσμο-Η Ομοσπονδιακή Κύπρος”,το οποίο δίνει στοιχεία και πληροφορίες για την ομοσπονδία και την ιστορική διαδικασία, που οδηγεί στη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, καθώς επίσης εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στην ομοσπονδία και συνομοσπονδία .niazi1

Σε σύντομο χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι “αισθανόμαστε μεγάλο σεβασμό προς ένα συμπατριώτη μας Τουρκοκύπριο, που σε περιόδους πολύ δύσκολες και πονηρές, τόλμησε να κάνει ο ίδιος τη δική του ζωή πράξη αγώνα, για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “σήμερα, που πλέον ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων του τόπου μας και στις δύο πλευρές, ακούγεται εύκολο εγχείρημα αυτό που έπραξε”, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι “την ώρα που παραμέριζε τις βαθιές προκαταλήψεις, τα πάθη, τη μισαλλοδοξία του παρελθόντος, που κυριαρχούσαν στις δύο κοινότητες ο Νιαζί αντιμετώπισε την καχυποψία, αλλά και ενίοτε επιθέσεις ένθεν και ένθεν”.

“Σήμερα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε άλλο ένα έργο του, άλλον ένα πολύτιμο κρίκο στη μακρά αλυσίδα της μάχης που δίδει, για να δείξει στους συμπατριώτες του το δρόμο που θα οδηγήσει στον τερματισμό της τραγωδίας που βιώνουν για μισό αιώνα”, είπε.

Πρόσθεσε πως “το βιβλίο του Νιαζί συνιστά πολύτιμο εγχειρίδιο για την κατανόηση της έννοιας της Ομοσπονδίας”, αφού συμπλήρωσε “με ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, αλλά και με απλότητα καταγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταλήξαμε στην Κύπρο ύστερα από εμπειρίες αίματος, πόνου και δυστυχίας σε αυτή τη μορφή λύσης του Κυπριακού”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό που έχει κάνει σε αυτό το βιβλίο είναι να μελετήσει το φεντεραλισμό ως πολιτική φιλοσοφία και ιδέα, να βρει άλλα παραδείγματα άλλων ομοσπονδιών στον κόσμο και να μελετήσει κάτω από ποιες συγκυρίες ιδρύθηκαν”.

“Όταν λάβει κανείς όλη αυτή τη γνώση αντιλαμβάνεται αβίαστα γιατί στην Κύπρο συζητάμε πλέον για Ομοσπονδία. Ένα συμβιβασμό που κρίνεται πλέον απαραίτητος για επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Το βιβλίο είναι σίγουρο ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο αγώνα όλων μας για τερματισμό της κατοχής της Κύπρου, για επανένωση του νησιού, για ειρήνη στην πατρίδα μας”, είπε.

Ευχήθηκε, τέλος, “να είναι μακρύ το ταξίδι του βιβλίου και κοντινό και αίσιο να είναι το ταξίδι της μικρή μας πατρίδας προς την Ιθάκη”.

Σε χαιρετισμό του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι “όποιος μελετά τη σύγχρονη ιστορία του κυπριακού προβλήματος μπορεί εύκολα να εντοπίσει πως όταν επιλέγουμε να εγκαταλείψουμε τα συμφωνηθέντα για μικροπολιτικούς ή άλλους λόγους, μπαίνουμε σε περιπέτειες, κάθε φορά και πιο επικίνδυνες”, για να προσθέσει ότι “όποτε επιχειρήσαμε αποστασιοποίηση από το συμφωνημένο πλαίσιο, η Τουρκία έβρισκε την ευκαιρία να θέσει επίσημα στο τραπέζι τις δικές της, απαράδεκτες θέσεις, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά φορτωνόταν ευθύνες για τα αδιέξοδα”.
«Αποκεντρωμένη ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο, ομοσπονδία δικοινοτική αλλά όχι διζωνική. Όλη αυτή την ταλαιπωρία και άλλη τόση έχει υποστεί η έννοια της ομοσπονδίας από πολιτικές δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά που, τουλάχιστον στα λόγια, έχουν αποδεχθεί την ομοσπονδιακή ως τη λύση στην οποία στοχεύουμε. Το πρώτο που αρνούνται να δουν οι πλείστοι και επιχειρούν να εφεύρουν άλλη ονοματολογία, άλλες έννοιες, άλλο περιεχόμενο και τελικά άλλη λύση, είναι το προφανές: το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού όπως το συμφωνήσαμε με την τουρκοκυπριακή και τη διεθνή κοινότητα δεν είναι το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Μόνο σε βάρος μας θα είναι οι συνέπειες αν αποφασίσουμε τώρα ότι θέλουμε να το αλλάξουμε”, είπε.

Αναφερόμενος στα περί «διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Κυπριανού είπε πως “κάθε φορά που διεξάγονται διαπραγματεύσεις φουντώνουν τέτοιες αναφορές”, για να συμπληρώσει πως “η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η διάλυση της είναι το απαιτούμενο”.

“Αυτό όμως θα διασφαλιστεί με το περιεχόμενο της λύσης και όχι από τα μεγάλα λόγια της προεκλογικής περιόδου. Η μετεξέλιξη διασφαλίζεται βασικά με τη συνέχεια της συμμετοχής του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα (π.χ., ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) καθώς και με τη συνέχιση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν το κράτος. Όπως επίσης και την απαγόρευση της απόσχισης. Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Δ. Χριστόφια και Ταλάτ και έχουν επαναβεβαιωθεί μεταξύ Ν. Αναστασιάδη – Ακκιντζί”, είπε.
Είπε ακόμα πως αν τα επαναλαμβάνει όλα αυτά σήμερα και γίνεται φορτικός, είναι γιατί πλησιάζουν εκλογές, σημειώνοντας ότι “το κυπριακό πρόβλημα δεινοπάθησε κυριολεκτικά σε διάφορες προεκλογικές περιόδους”.

“Η πορεία της επίλυσης του γνώρισε σημαντικά πισωγυρίσματα όταν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες ή οι εκλογές έμπαιναν πάνω από όλα. Το όραμα του ΑΚΕΛ για την Κύπρο πάει πολύ μακρύτερα από τις σκοπιμότητες ή τις επόμενες εκλογές. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο, κοινή πατρίδα, κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών , Αρμένιων και Λατίνων, ως αποτέλεσμα λύσης βασισμένης στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και από τις επεμβάσεις στα εσωτερικά μας”, είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως “Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι χορτάσαμε από τα μεγάλα συνθήματα του αλυτρωτισμού, χορτάσαμε από τους μύθους που δε μας αφήνουν να κλείσουμε τις πληγές και να προχωρήσουμε μπροστά, χορτάσαμε από μεγάλα λόγια τόσα χρόνια”, προσθέτοντας ακόμα πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι χορτάσαμε και από ανθρώπους που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους και πατούν σε δύο βάρκες”.

“Από τη μια μιλούν για έντιμο συμβιβασμό και από την άλλη μοιράζουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Από τη μια δαφνοστεφανώνουν όσους έφεραν την καταστροφή στο λαό μας και από την άλλη δηλώνουν ότι θέλουν να καλλιεργήσουν κουλτούρα επανένωσης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η Κύπρος είναι η κοινή μας πατρίδα. Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό μας σπίτι. Ότι μπορούμε να ζήσουμε μονιασμένοι δίχως μητέρες-πατρίδες”, σημείωσε.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν ο Νομικός – Διεθνολόγος, Τουμάζος Τσελεπής και ο Νομικός και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα η Σούλλα Χατζηκυριάκου, εκ μέρους της Κίνησης για Ομοσπονδιακή Κύπρο.