Αλλαγές εκ βάθρων στο νόμο για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών

Νομοσχέδιο για εκ βάθρων εκσυγχρονισμό του νόμου που διέπει τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών ενδέχεται να καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών πριν η παρούσα Βουλή αυτοδιαλυθεί για τις εκλογές. Επίσης νομοσχέδιο για φορολόγηση της υπεραξίας που αποκτούν περιουσίες από αλλαγή πολεοδομικών ζωνών θα κατατεθεί πριν το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.DOC.20151207_.1286050_.ΤΚ_ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ2_

Σε δήλωση μετά τη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης 2014 του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία διεξήχθη γόνιμος διάλογος και αμφίδρομη συζήτηση μεταξύ Υπουργού Εσωτερικών και λειτουργών του Υπουργείου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επί των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε δύο βασικά θέματα, τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών.

Πρόσθεσε ότι από τους δύο διαχειριστικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν προβλήματα στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και διαφάνηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία χρήζει εκ βάθρου τροποποίησης και εκσυγχρονισμού, καθώς τα δεδομένα με τις τ/κ περιουσίες από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει άρδην.

Συνεχίζοντας είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ενδεχομένως να κατατεθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών εντός της παρούσας βουλευτικής θητείας.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση των σχεδίων ανάπτυξης και την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε ότι αξίες των ιδιοκτησιών αυξάνονται σημαντικά με τη διερεύνηση των επιτρεπομένων χρήσεων της γης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολυπλοκότητα συστήματος, διαδικασιών που όπως διαπιστώθηκε πάσχουν και απαιτείται νομοθετικός εξορθολογισμός.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο της περιόδου 2012 – 2014 διαφάνηκε ότι σε 6 περιπτώσεις διαφάνηκε ένα κοίλωμα παραδοξότητας, είπε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι παρόλο που ενστάσεις για συγκεκριμένη περιοχή απορρίφθηκαν από την επιτροπή μελέτης των ενστάσεων και τα εξειδικευμένα άτομα που είχαν γνώση του περιεχομένου των πολεοδομικών στοιχειών διαμόρφωσης πρότασης, εντούτοις ο Υπουργός με βάση τη νομοθεσία έχει το δικαίωμα να απορρίψει τις εξειδικευμένες προτάσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που διαλαμβάνει ότι για τον εξακοντισμό της αξίας περιουσιών όταν αλλάζουν οι ζώνες θα υπάρχει σχετική φορολογία για την υπεραξία, που θα καταβάλλεται κατά την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου για το γεγονός ότι μειώθηκε το επιτόκιο που πληρώνεται για τις οφειλές του δημοσίου προς ιδιοκτήτες απαλλοτριωθείσας γης από 9% σε 3% που αποτελεί αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν να πάρουν το ποσό που αντιστοιχεί στην απαλλοτριωθείσα περιουσία, για να επωφελούνται του ψηλού επιτοκίου.

Πρόσθεσε ότι η μείωση συμβάλλει στη διαφάνεια, τη σωστή χρηστή διοίκηση του κράτους, σε σχέση με την αφειδώλευτη παροχή ψηλών επιτοκίων.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργίου ότι το 3% δεν έχει αναδρομική ισχύ, προσθέτοντας ότι το ύψος των οφειλομένων του κράτους για απαλλοτριώσεις είναι μισό δις ευρώ.