Υπόγειος πόλεμος πίσω από τις ελλείψεις φαρμάκων

* Διασταύρωσαν στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τα ξίφη τους ο Υπ. Υγείας με τον προκάτοχό του Στ. Μαλά
*Τα “χαμένα” κονδύλια για τα φάρμακα και καταγγελίες Παμπορίδη για ανεξάρτητα “φέουδα” εντός του Υπουργείου
* Σπόντες Μαλά για τον Υπουργό που δεν είναι γιατρός και δεν προέρχεται από τον χώρο της υγείας
* Στήριξη Γεν. Ελεγκτή σε Παμπορίδη και αναφορά σε ασθενή που στο παρά ‘1 παραλίγο να χάσει την ζωή του

 

Ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, επέρριψε ο Γιώργος Παμπορίδης, μετά τις αποκαλύψεις  ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και δη της μη διάθεσης εγκεκριμένων κονδυλίων για αγορά ακριβών φαρμάκων για καινοτόμες θεραπείες, προκύπτει απο έναν πόλεμο εξουσιών, που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεταξύ των διάφορων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας.11072162

Αιτία του ”εμφύλιου” πολέμου φαίνεται να είναι η αφαίρεση εξουσιών απο την Επιτροπή Φαρμάκων και η μεταφορά τους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, κατόπιν απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι κύκλοι οι οποίοι δεν είχαν πλέον έρεισμα στην πίτα των 93 εκατομμυρίων που δαπανώνται για τα φάρμακα, να κωλυσιεργούν σκόπιμα, είτε παίρνοντας άδειες για να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε επικαλούμενοι ασθένειες, είτε προφασιζόμενοι διάφορα νομικά κωλύματα, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία.

Το πρωί μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Πρόεδρος του συνδέσμου Μυοπαθών κατάγγειλε ότι ασθενείς κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους, στερούμενοι της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.Ανέφερε  ακόμα   ότι λόγω της υψηλότατης τιμής των χορηγούμενων φαρμάκων, ύψους 600 περίπου ευρώ, οι πάσχοντες καταφεύγουν είτε στα κατεχόμενα, είτε σε τοκογλύφους.Ο πρώην Υπουργός Υγείας  γατρός Στ. Μαλάς άφησε αιχμές εναντίον του Γ.Παμπορίδη και για σκοπιμότητες συμφερόντων  πίσω από την απόφαση  του Υπουργικού.

Σε παρέμαβασή του ο Γ. Παμπορίδης, επέρριψε ευθύνες σε λειτουργούς του υπουργείου Υγείας για τη μη διάθεση εγκεκριμένων κονδυλίων για αγορά ακριβών φαρμάκων για καινοτόμες θεραπείες, ενώ το ποσό το οποίο παρέμεινε αδιάθετο και επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία ανέρχεται στα περίπου πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ.

Στο “Πρωϊνό Δρομολόγιο” του ΡΙΚ, ο Γιώργος Παμπορίδης πρόσθεσε επίσης, οτι προκειμένου να διατεθεί το συγκεκριμένο ποσό, θα έπρεπε να αρχίσουν έγκαιρα διαδικασίες για εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας και οχι άλλων σκοπιμοτήτων, ενώ εκ παραλλήλου δήλωσε εξοργισμένος για τα κακώς κείμενα και πρακτικές μέσα στο Υπουργείο του, ζητώντας μάλιστα την συνδρομή της ίδιας της πολιτείας προκειμένου να υπάρξει άπαξ και διαπαντός επίλυση του προβλήματος, καθώς όπως δήλωσε δεν δύναται να “δώσει μαγικές λύσεις, λόγω των αναχωμάτων που έχουν κάποιοι για να παίζουν το παιγνίδι τους εντός της δημόσιας υπηρεσίας”.

Εξάλλου, ζήτησε από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη μη διάθεση των κονδυλίων να σταματήσουν να κρύβονται, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις Μαλά, περί της απόφασης για αφαίρεση εξουσιών από την επιτροπή φαρμάκων και μεταφοράς τους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, ο κύριος Παμπορίδης είπε ότι λήφθηκε “για λόγους χρηστής διοίκησης, με εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή.

Παράλληλα, επ’ αυτού πρόσθεσε ότι είναι λόγοι διαφάνειας και προς αποφυγή της οποιασδήποτε διαπλοκής που οδήγησαν στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων που είχε για τα θέματα αυτά ο υπουργός υγείας.

Στον αντίποδα, σε δηλώσεις του στο “Πρωϊνό Δρομολόγιο” του ΡΙΚ ο πρώην υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, εξέφρασε διαφωνία με την αλλαγή της διαδικασίας αγοράς εξειδικευμένων φαρμάκων, κάνοντας λόγο για πρακτικές που εξυπηρετούν συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Υποστήριξε δε ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε, επειδή απορρίφθηκε αίτημα για αγορά φαρμάκου, που υπέβαλε φιλικό πρόσωπο υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού στελέχους.

Ωστόσο, με παρέμβασή του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επίσης στο “Πρωϊνό Δρομολόγιο”, ανέφερε πως, με τη προηγουμένως ισχύουσα διαδικασία για έγκριση φαρμάκων εκτός πρωτοκόλλου, υφίστατο συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του ίδιου του υπουργού Υγείας.

Έτσι, στηρίζοντας τις θέσεις Παμπορίδη ο Γενικός Ελεγκτής, με την παρέμβασή του επεσήμανε ότι αυτή η πρακτική αποφασίστηκε να τερματιστεί επειδή υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και ψηλός κίνδυνος διαφθοράς.

Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής έφερε ως παράδειγμα και συγκεκριμένη υπόθεση που έπεσε στην αντίληψή του με ασθενή που μόλις και μετά βίας γλίτωσε από βέβαιο θάνατο, λόγω των μέχρι σήμερα ασκουμένων διαδικασιών στην διάθεση των φαρμάκων.

 

 

 

Ο Υπουργός υπέδειξε στον κ. Μαλά προτού ανοίγει το στόμα να διερευνά τι λέει με τον τελευταίο να του απαντά πως ειναι δική τυ ευθύνη να ερευνά τέτοια ζητήματα