Ανω κάτω όλοι για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

Η κυβερνηση ΔΗΣΥ  με το νέο προεκλογικό πυροτέχνημα της για μείωση της στρατιωτικής θητείας , κατάφερε ακόμα μια φορά να φερει τα πάνω κάτω και να προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικο μέτωπο.590_66920504720c91162e6f9129f3d51d9e

Το  Υπουργείου Άμυνας αναγκάστηκε σήμερα να εκδόσει ανακοίνωση με τη  οποία ωστόσο δεν απαντά στα ουσιώδη ερωτήματα που έχουν εγερθεί απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα αλλά και  από την στρατιωτική ηγεσία της Ε.Φ.

Το Υπουργείο Άμυνας, αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σε σχέση με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, σημειώνει τα ακόλουθα:

«1. Μια και μόνο επιχειρησιακή μελέτη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Άμυνας και στη βάση αυτής είναι που το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

2. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να δοθεί εντολή για διενέργεια μελέτης για μείωση της θητείας το 2020, αφού είναι καλά γνωστό ότι η μείωση της θητείας προβλεπόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

3. Η μείωση της θητείας δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της νέας δομής δυνάμεων που, ούτως ή άλλως, πρέπει να υλοποιηθεί, ούτε με τα εξοπλιστικά προγράμματα της πενταετίας που επίσης, ούτως ή άλλως, πρέπει να προχωρήσουν.

4. Η μείωση της θητείας συνδέεται με τη διαδικασία επαγγελματοποίησης της ΕΦ και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Ως προς αυτό, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν μειώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, αλλά την επαυξάνει:

α) Πρώτο, γιατί είναι προφανές ότι ένας επαγγελματίας έχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα απ’ ότι ένας κληρωτός, λόγω και της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που θα αποκτά.
β) Δεύτερο, γιατί με την απόφασή του Υπουργικού Συμβούλιο όχι μόνο δεν μειώνει αριθμητικά τη δύναμη της ΕΦ, αλλά την αυξάνει, δεδομένων των μειωμένων γεννήσεων τα επόμενα χρόνια, αλλά και της τάσης για φυγοστρατία.»

 

To EΥΡΩΚΟ καταθέτει μελέτη

Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Γιώργος Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, ανέφερε:

«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι έτοιμο και θα καταθέσει τις επόμενες μέρες τη δική του ολοκληρωμένη μελέτη για αναδιοργάνωση της Εθνικής φρουράς με επίκεντρο τη μείωση της θητείας ακόμα και για τις Εσσό που υπηρετούν σήμερα στο στράτευμα.

Οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αυξάνουν τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς και την καθιστούν ικανή να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της να προστατεύει την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος στοχεύουν στην αύξηση της μαχητικής της ικανότητας του κυπριακού στρατεύματος με τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη δύναμη πυρός με αξιοποίηση ιδιαίτερα της σημαντικής εφεδρείας που διαθέτει, όχι για σκοπιές αλλά για επιχειρησιακά καθήκοντα», κατέληξε ο κύριος Γιώργος Ζαχαριάδης.