ΓΓ ΑΚΕΛ: «Αντιφατικό πυροτέχνημα η μείωση της στρατιωτικής θητείας»»

Προεκλογικά πυροτεχνήματα της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατηγικής θητείας και εξαγγελία του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, διατυπώνοντας τη θέση ότι η πρόσληψη 3.000 μισθωτών έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2016, ενώ τραυματίζει το εσωτερικό μέτωπο.800x480-crop-90-images_-9-2

Σε δήλωση του στο περιθώριο περιοδείας στη Λευκωσία με τους υποψήφιους Βουλευτές της επαρχίας Λευκωσίας, και σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε προωθήσει πρόταση, όχι γενική και αόριστη και πρόχειρη όπως επιχειρείται να λεχθεί από την πλευρά του ΔΗΣΥ, αλλά πολύ καλά συγκροτημένη και τεκμηριωμένη.

Αυτή η πρόταση χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα από τον αείμνηστο Κώστα Παπακώστα με ολόκληρη τεκμηρίωση για την αναδιάρθρωση που θα γινόταν και για την ανάγκη τεχνολογικής υποστήριξης των αλλαγών που προωθούνταν στην Εθνική Φρουρά με στόχο να μην υπάρξουν τα όποια προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, είπε, αντέδρασαν από αρνητικά μέχρι ισοπεδωτικά, προσθέτοντας ότι “χαιρόμαστε επειδή ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παραδέχονται χωρίς να το λένε ότι η τότε θέση τους ήταν λανθασμένη και φέρνουν συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή με μια διαδικασία που ξενίζει.”

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι είχαν υποσχεθεί συνεννόηση, προδιαβούλευση, συνεργασία στα μείζονα ζητήματα και σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι βιάστηκαν απλά και μόνο για ικανοποιήσουν προεκλογικές ανάγκες τις οποίες έχει ο ΔΗΣΥ.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα μελετήσει την πρόταση, όταν κατατεθεί, πολύ σοβαρά και θα επιχειρήσει να συμβάλει ώστε να είναι εφαρμόσιμη.

Ταυτόχρονα προκύπτουν σειρά ερωτηματικών και αντιφάσεων, τις οποίες οφείλουμε να υποδείξουμε, συνέχισε, αναφέροντας ότι κατά κύριο λόγο πρέπει να δηλωθεί ποια αναδιάρθρωση έγινε στην Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι είναι πολύ αβάσιμο το επιχείρημα ότι δεν θα αλλάξει τίποτε αφού απλά οι κληρωτοί θα αντικατασταθούν από επαγγελματίες.

Διατύπωσε τη θέση ότι χρειάζεται να γίνει σοβαρή αναδιάρθρωση και παρατήρησε ότι εδώ και τρία χρόνια η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε και τώρα προχωρά βεβιασμένα στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης.

Είπε ότι περαιτέρω πρέπει να λεχθεί ποιες αγορές έγιναν σε εξοπλιστικά προγράμματα και ιδιαίτερα σε τεχνολογία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αναφέροντας ότι ούτε σε αυτό τον τομέα έγινε οτιδήποτε.

Από πού θα εξευρεθούν τα €33 εκατ.

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το τρίτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι από πού θα εξευρεθούν τα 33 εκ., υπενθυμίζοντας ότι πριν περίπου δέκα μέρες όταν οι εργαζόμενοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι 47.000 ευρώ από τις αποκοπές στους μισθούς, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ήταν ένα τεράστιο ποσό το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε από πού θα βρεθούν τα 33 εκ., αφού δεν υπήρχαν οι 47.000, αναφέροντας ότι διαπιστώνεται η μεγάλη αντίφαση από τη μια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει ότι το 2016 θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό – και φαίνεται ότι μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό – και από την άλλη προχωρούμε στην πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών στρατιωτών.

Διερωτήθηκε τι θα κάνουμε αυτούς τους στρατιώτες εάν το 2016 λυθεί το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι προκύπτουν πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τους λόγους που προκάλεσαν αυτή τη βιασύνη της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, την ώρα που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως η ερμηνεία που μπορεί να δώσει κάποιος είναι πολύ απλή και έγκειται στο γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ, συνειδητοποιώντας τα πολλά προβλήματα που έχει λόγω της συμπεριφοράς Βουλευτών και κυρίως λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται, χρειάστηκε την ανάμειξη της Κυβέρνησης, η οποία αναμειγνύεται έντονα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία με τρόπο προκλητικό την ώρα που ζητά από τα κόμματα να τη στηρίξουν για να λύσει το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε εάν η Κυβέρνηση συνειδητοποιεί σε ποιες περιπέτειες μπαίνει με την έντονη ανάμειξη της στην προεκλογική εκστρατεία.

Παρατήρησε στη συνέχεια ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε και χειροκροτήθηκε από την κοινή γνώμη ότι πρέπει η Βουλή να εντατικοποιήσει τις εργασίες της για να διεξέλθει όλα τα σημαντικά νομοσχέδια. Την ίδια ώρα που δηλώνει αυτά και χειροκροτείται, οι Βουλευτές του κόμματος του απουσιάζουν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προκαλώντας πρόβλημα απαρτίας και μη επιτρέποντας να λειτουργήσουν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις κανονικές τους ώρες, ανέφερε.

Κάλεσε τον κ. Νεοφύτου όπως αντί να εξαγγέλλει πυροτεχνήματα “να πιάσει από το αυτί τους Βουλευτές του και να τους πείσει να παρίστανται στις συνεδρίες των Επιτροπών.”

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το χρόνο έναρξης της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με βάση τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, το Υπουργικό όταν αποφάσιζε δεν είχε ενώπιον του τη μελέτη της Εθνικής Φρουράς, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πρωτάκουστο.

Ανέφερε ότι είναι αστείο να λέγεται ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς απλώς δεν γνώριζε ότι Υπουργικό θα συνεδρίαζε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως όταν συζητούνται τέτοια ζητήματα στο Υπουργικό κατά κανόνα οι εμπλεκόμενοι και εκείνοι που έχουν ετοιμάσει τις μελέτες βρίσκονται στον προθάλαμο, αναμένοντας να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήματα και να δώσουν διευκρινίσεις.

Είπε επίσης πως εάν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ήταν ενήμερος, έπρεπε να ήταν εκεί.

Καταλήγοντας, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί όταν εξετάσει τη μελέτη και λάβει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.

Τρίτος γύρος αδειοδότησης

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης εντάσσεται στην προεκλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για το φυσικό το αέριο, ξήλωσαν ότι υπήρχε και όλως αιφνιδίως χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν εξαγγέλλουν τρίτο γύρο αδειοδότησης.

`Ολα αυτά τα πράγματα δυναμιτίζουν το κλίμα στο εσωτερικό και η Κυβέρνηση καλά κάνει να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλλει στην ενότητα, αλλά αντιθέτως προκαλεί ένταση και αντιπαράθεση που θα ζημιώσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό.