O «αρχινονός» της Ντρένιτσα Χ.Θάτσι, εξελέγη νέος πρόεδρος του Κοσόβου

Ο Χασίμ Θάτσι εξελέγη το βράδυ της Παρασκευής  νέος Πρόεδρος του Κοσόβου από το κοινοβούλιο, μετά από μια τεταμένη συνεδρίαση και ψηφοφορία κατά την οποία ακτιβιστές εκτόξευσαν δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα και βόμβες μολότοφ έξω από το κτίριο.373209

Η αντιπολίτευση επιδίωκε τη διακοπή της ψηφοφορίας καθώς υποστηρίζει ότι ο Θάτσι συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία παραχωρεί μεγαλύτερη αυτονομία στη σερβική μειονότητα.

Ο Θάτσι, που μέχρι σήμερα ήταν Υπουργός Εξωτερικών, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Απρίλιο.

Να υπενθυμίσουμε  πως το 2010 σε μια έκθεση σοκ του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θάτσι κατονομάζετο ως «αρχινονός μιας από  τις μεγαλύτερες συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος  των Βαλκανίων στην δεκαετία του 1990, της «Ομάδας Ντρένιτσα», όπως ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές. Μίας μαφιόζικης ομάδας που πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια σε εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων («τράφικινγκ», κυρίως  νεαρών γυναικών),αλλά και ανθρώπινων οργάνων! 

Φαίνεται μάλιστα ότι και άλλα στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA) συμμετείχαν ενεργά στην μαφιόζικη ομάδα, ενώ οι συντάκτες της αναφοράς κατάγγελλαν  και τις «προστάτιδες» δυτικές δυνάμεις ως υπεύθυνες για την συγκάλυψη των εγκλημάτων της συγκεκριμένης ομάδας, λόγω της σημασίας που είχε η δράση του KLA στους σχεδιασμούς τους.

Στην Έκθεση-σοκ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το οργανωμένο έγκλημα (16/12/2010) ο Χασίμ Θάτσι ( ο οποίος το 2010 εκλέγηκε και πρωθυπουργός ) εμπλέκεται σε υπόθεση εμπορίας οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου, ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από πηγές του FBI και άλλων υπηρεσιών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες μετά την εκλογή του Θάτσι τότε και την ίδια μέρα που σε δικαστήριο της Πρίστινας εκδικάζετο η υπόθεση εμπορίας οργάνων στην κλινική Medicus.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χασίμ Θάτσι εμπλέκεται σε υπόθεση εμπορίας οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου, όταν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) μαχόταν με τις σερβικές δυνάμεις για τον έλεγχο του εδάφους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Θάτσι και άλλα τέσσερα μέλη της αντάρτικης φράξιας του UCK της Ντρένιτσα συμμετείχαν σε δολοφονίες, Σέρβων, Ρομά και Αλβανών, οι οποίοι «συνεργάζονταν με τον εχθρό». Μάλιστα, η ομάδα του Θάτσι μετέφερε στην Αλβανία Σέρβους αιχμαλώτους, όπου τους δολοφονούσαν και τους έπαιρναν τα όργανα.

Τώρα ο περιβόητος Θάτσι εκλέγηκε και πρόεδρος  με τις ευλογίες των δυτικών δυνάμεων που συνέδραμαν με βομβαρδισμούς  στη διάλυση της  Γιουγκοσλαβίας.