Πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ζητά ο ΟΗΕ

Με ένα ομόφωνο ψήφισμα που υιοθετήθηκε λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, για τους όρους της συμφωνίας για εθνική παύση των εχθροπραξιών και απαίτησαν όπως αυτή τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού.unitednations1433433976

Το ψήφισμα ζητά «την πλήρη και άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 2254/2015» για τη διευκόλυνση μιας, υπό την ηγεσία και ιδιοκτησία των Σύρων πολιτικής μετάβασης, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση στη χώρα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «ο λαός της χώρας αυτής θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας».

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών – που χαρακτήρισε μέγα επίτευγμα – ήταν αποτέλεσμα μακρών και αναλυτικών συνομιλιών και αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Χαρακτήρισε το Σάββατο «κρίσιμη μέρα» και προειδοποίησε ότι δεν θα λείψουν οι προσπάθειες υπονόμευσης της διαδικασίας. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί ταχύτατα για να αντιμετωπίσει τα όποια περιστατικά προκύψουν, καλώντας παράλληλα όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ανέφερε τέλος ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στις 7η Μαρτίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο χθεσινό του ψήφισμα ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα στις εχθροπραξίες μέρη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη, και ιδιαίτερα της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης, να ασκήσουν την επιρροή τους με τις πλευρές για να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Χαρακτηρίζει τέλος την παύση των εχθροπραξιών πρώτο βήμα σε μια διαρκή εκεχειρία, επαναβεβαιώνοντας τη στενή διασύνδεση της εκεχειρίας και μιας παράλληλης πολιτικής διαδικασίας και πως οι δύο πρωτοβουλίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν ταχέως, όπως εκφράζεται στο ψήφισμα 2254.

Στην ομιλία της, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Σαμάνθα Πάουερ, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη συνέχιση των εναέριων βομβαρδισμών των πόλεων σε ολόκληρη τη Συρία, από τη ρωσική και τη συριακή αεροπορία, που προκάλεσαν μαζικές εκτοπίσεις και εκατοντάδες θανάτους αμάχων.

«Είναι δύσκολο να φαίνεται σοβαρό και ειλικρινές, σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών, όταν πολεμάς μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν η παύση των εχθροπραξιών τεθεί σε ισχύ», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκάτιλοφ, δήλωσε ότι η συμφωνία προσφέρει πραγματική ευκαιρία για τερματισμό της βίας και έντασης της συλλογικής μάχης κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, σημείωσε τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της Μόσχας για τα διασυνοριακά προβλήματα από την Τουρκία. Τέλος κατέστησε σαφές πως δεν μπορούν να τεθούν προαπαιτούμενα από μέρους των ομάδων της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας.