Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ασαντ, Σαλμάν και Ροχανί για κατάπαυση του πυρός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει το συριακό καθεστώς πως θα το συνδράμει στην εφαρμογή της παύσης πυρός -τη προθυμία της για την οποία «επανεπιβεβαίωσε» η Δαμασκός. Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση επιφυλάσσεται, ζητώντας εγγυήσεις πως δεν θα πληγεί

epa05116089 Russian President Vladimir Putin takes a speech at the meeting of the Presidential Council for Science and Education at the Kremlin in Moscow, Russia, 21 January 2016. According to a Kremlin media announcement, the agenda will cover key tasks for Russia’s leading research and education sector organisations in drafting and implementing a long-term research and development strategy. EPA/SERGEI ILNITSKY

«με το πρόσχημα της τρομοκρατίας».

Συνομιλία Πούτιν και με τον σαουδάραβα βασιλιά.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άσαντ, ο Βλ.Πούτιν τού διαμήνυσε πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της παύσης πυρός» και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την «σημασία συνεχούς και χωρίς υποχωρήσεις καταπολέμησης της ISIS, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων τραμοκρατικών ομάδων».

Η Δαμασκός, ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση, «επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην εφαρμογή εκεχερίας».

Επίσης , η ρωσική προεδρία σημείωσε πως «η συνεργασία για τη Συρία ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».

Από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Μοχάμαντ Αλούς ανέφερε την Τετάρτη πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την εκεχερία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας, ο Σαλέμ αλ Μεσλέτ, ανέφερε μιλώντας στο Associated Press, πως η αντιπολίτευση έχει «σοβαρές ανησυχίες» πως η κυβερνητική και η ρωσική πλευρά θα συνεχίσουν τα πλήγματα «με το πρόσχημα πως πλήττουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο συνασπισμός των ομάδων από τη συριακή αντιπολίτευση συνεδριάζει στο Ριάντ για την στάση του και, σύμφωνα με τον Μεσλέτ, ζητά εγγυήσεις πως διευκρινίσεις από την αμερικανική πλευρά για τους μηχανισμούς εφαρμογής της παύσης πυρός.

Παράλληλα, την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος συνομίλησε και με τον σαουδάραβα ηγέτη, βασιλιά Σαλμάν. «Ο σαουδάραβας βασιλιάς καλωσόρισε τη συμφωνία και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την Ρωσία για την υλοποίησή της» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης. Κατά το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το Μετώπου αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.