Πούτιν:Η Ρωσία θα κάνει ότι μπορεί για την τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία

Τους όρους της εκεχειρίας στη Συρία συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.1031171847

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε το σχέδιο για την εκεχειρία «ένα πραγματικό βήμα» για να σταματήσει η αιματοχυσία. Υπενθύμισε ότι όλες οι εμπόλεμες πλευρές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεσμεύονται στην εκεχειρία μέχρι το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού) και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστούν.

Ο κ. Πούτιν τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα καθορίσουν από κοινού για ποιες συριακές ένοπλες οργανώσεις θα ισχύσει η εκεχειρία και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόσβαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, αυτές οι ρωσοαμερικανικές συμφωνίες για τη Συρία μπορεί να αποτελέσουν το υπόδειγμα για την ανάληψη δράσης απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία, συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τηρηθεί η εκεχειρία από την πλευρά της Δαμασκού και αναμένει από τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο με τη συριακή αντιπολίτευση.

Ανέφερε ότι οι Σύροι αντάρτες θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση τους και είπε ότι αναμένει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να στηρίξουν το ρωσοαμερικανικό σχέδιο.

 Βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου προκήρυξε ο Ασαντ

epa05158104 A handout photograph released on 13 February 2016 by the official Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar Assad giving an interview to the AFP news agency, in Damascus, Syria, 11 February 2016. According to SANA, Assad said during the interview that humanitarian problem of Syrian refugees and people inside the country 'is caused by terrorism, Western policies, and the embargo imposed on the Syrian people'. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

 Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε χθες βράδυ βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Η αντιπολίτευση θέτει όρους για να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα δεχτεί “υπό όρους” την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο.

Η HCN “δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η οποία συνεδρίασε χθες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η εκεχειρία θα πρέπει “να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές”.

Ο επικεφαλής της, ο Ριάντ Χιτζάμπ, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του “θα δεσμευτούν να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειές τους”.