Ειδικό καθεστώς εντός της ΕΕ εξασφάλισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός

Tριζουν τα θεμέλια της λεγόμενης Ενωμένη Ευρώπης και παρά την ομόφωνη αποδοχή και των 28 ηγετών των χωρών μελών της, αργά χθες το βράδυ , είναι ζήτημα χρόνου πότε θα αρχίσει να αμφισβητείται το ειδικό καθεστώς που παραχωρείται στην Βρετανία καθιστώντας πλέον και επίσημα την Ε.Ε. ως ένωση δύο ταχυτήτων.Ενόψει και των εθνικών εκλογών που αναμένονται σε διάφορες ευρωπαϊκές  χώρες( Ιταλία,Γαλλία κα.) όπου οι αντιδράσεις εναντίον της πολιτικής των δύο μέτρων και των δύο σταθμών κορυφώνονται και με το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα να κερδίζει έδαφος.

epa05171183 British Prime Minister David Cameron talks during a round table meeting at an EU summit in Brussels, Belgium, 19 Februrary 2016. The European Union's 28 leaders have granted their 'unanimous support' to a reform deal with Britain, EU President Donald Tusk confirmed. EPA/MARTIN MEISSNER / POOL

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο “ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, μετά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποτροπή της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, του λεγόμενου Brexit.

“Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της ΕΕ”, έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

“Θα την εισηγηθώ στη [βρετανική] κυβέρνηση αύριο”, πρόσθεσε ο Κάμερον, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ ανέφερε λίγο νωρίτερα πως η συμφωνία ενεκρίθη ομόφωνα από τους 28 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η στερλίνα κατέγραφε άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου αμέσως μετά τη δήλωση Τουσκ.