Mundus vult decipi-ergo decipiatur*

 

( *του κόσμου του αρέσει να τον ξεγελάς ας τον ξεγελάσουμε )

Του Δρα Ανδέα Φάντη

Ανδρέας ΦαντηςΒαθυστόχαστα πρωτοπορειακά και προπάντων πνευματωδη είναι τα πολιτικα επιχειρηματα, οσον αφορα την αιτιολογια και δικαιολογια , για ιδιωτικοποιηση των κερδοφορων ημικρατικων οργανισμων. Βεβαια όταν ασχολειται καποιος , γενικα με τους πολιτικους , πρεπει να είναι επιφυλακτικος , διοτι υπαρχουν πολιτικοι που πιστευουν αυτά που λενε και αλλοι που δεν πιστευουν, οι επικινδυνοι είναι οι πρωτοι, διοτι αυτοι διαθέτουν την ικανοτητα να αγγίζουν τα αναμμένα καρβουνα με ξενα χερια.

Προσωπικα ειχα την τυχη ( μπορει και ατυχια ) να συμμετεχω , για περιορισμενη χρονικη περιοδο στο ΔΣ της CΥΤΑ .Βασει αυτων των δεδομενων και μεσα από ένα «παιγνιδι» ερωταπαντήσεων, στο πρωτυπο του ημερολογιου ενός τρελλου’’ του Γκογκολ θα προσπαθησω να βρω διεξοδο σ’αυτόν τον πνευματικο λαβυρινθο και την πολιτικη λογικη , ασχετα ότι η λογικη και η ικανοτητα χρησης της είναι δυο διαφορετικα πραγματα.

Ως επιχειρημα, υπαρχει ο υπουργικος ισχυρισμος ,ότι ιδιώτης επενδυτης , θα φερει συγχρονη και αποτελεσματικη διοικηση, αρα η μεχρι σημερα διοικηση, ουτε συγχρονη, ουτε αποτελεσματικη ηταν, αλλα μια ανικανη, παραγνωριζοντας την σημαντικη παραμετρο, ότι η επιλογη αυτης της αχρηστης διοικησης , εγινε από την κυβερνηση που ο ιδιος εκπροσωπει.

Χαριν συζητησης , αν και είναι δυσκολο να συζητας με καποιον που ισχυριζεται ότι κατεχει την αληθεια και δεν την αναζητα , μεγαλοψυχα θα συμφωνησω με τον υπουργο, οσον αφορα την ικανοτητα της διοικησης ,αλλα και ο ιδιος πρεπει να μας εξηγησει, εάν βεβαια είναι εις θεσιν, διοτι ενας Θεος είναι ο ανθρωπος όταν ονειρευεται και ενας ζητιανος όταν προβληματιζεται (Χορτελιν).Πως είναι δυνατο κατω από τετοιες συνθηκες , καθε χρονο η CYΤΑ, να παρουσιαζει καθαρα κερδη εκατομμύρια. κατι εξ’αλλου που γνωριζει και ο ιδιος από πρωτο χερι, διοτι την μεριδα του λεοντος την καρπουται το κρατος , και αυτό επαναλαμβανεται κάθε χρονο!

Εξ’ αλλου γιατι να μην μπορει η εκαστοτε διοικηση να προχωρησει σε αλλαγες που θεωρουνται αναγκαιες;

Εμφαντικα τονιζεται ότι η νεα διοικηση θα λειτουργησει με ευελιξια και από- τελεσματικοτητα, πιο ανετα, πιο ελευθερα, δηλ.χωρις οποιαδηποτε εργασιακα εμποδια, αντιδρασεις η απαιτησεις. Μηπως αυτό στο τελος την ημερας σηματοδοτει την υπολειτουργεια η ακομη και την διαλυση των συνδικαλιστικων οργανωσεων? Ευκολα εξολοθρευεται ο μοναχικος όμως η ιστορια των κοινωνιων είναι η ιστορια των ταξικων αγωνων ( Μαρξ ).

Ποιος θα εμποδισει τον νέο ιδιοκτητη να καθορισει νεες μισθολογικες κλιμακες και γενικα νεους εργασιακους ορους , ειδικα από την στιγμη που η αντισταση και αντιδραση θα είναι μηδαμινη.

Σε αυτές τις προκλησεις κανενας δεν μπορει να παραμεινει ουδετερος η απαθης , διοτι όπως ελεγε και ο Δαντης , το πιο καυτο σημειο της κολασης , είναι κρατημενο γι’αυτους που την δεδομενη στιγμη εμειναν ουδετεροι.

Η νεα εταιρεια , θα φερει τον εμφάνταστο τιτλο,,εταιρια ιδιωτικου δικαιου, που θα ανήκει αποκλειστικα στο κρατος’’ δηλ.μαζι με τα λευκα και τα χρωματιστα. Λυπουμαι αλλα στην ιατρικη αυτος ο οξυμωρος τιτλος , χρηζει ψυχαναλυσης.

Ποιος ιδιώτης θα δωσει τα χρηματα του, αλλα δεν θα εχει το λεγειν και τελικα ο ελεγχος θα εξασκειται απ’αλλον, στην συγκεκριμμενη περιπτωση από το κρατος.

Οποιος πληρωνει εχει την εξουσια , διαχρονικη καπιταλιστικη δηλωση Ροκφελλερ, και επειδη κατά τον Μπρεχτ , διαχρονικα ο ανθρωπος πολύ λιγο αλλαζει, αρα το αποφθευγμα εχει την ισχυ του, και σημερα.

Το άλλο colpo croso αφορα την αποροφηση του πλεοναζοντος προσωπικου από το δημοσιο. Η προταση δεν είναι κανενα Lapsus Lingnae ( γλωσικο ολισθιμα ) αλλα μια καλα προσχεδιασμενη σκακιστικη κινηση.

Αναφερεται , ότι το «ιδιο είναι εαν οι εργαζομενοι πληρωνονται, από τον κρατικο προυπολογισμο της κεντρικης κυβερνησης ή από πού προϋπολογισμο ενός κρατικου οργανισμου».Δεν γνωριζω ποσος καιρος ηταν αναγκαιος για να εξαχθει αυτή η εξισωση , αλλα σιγουρα ακομη και ο μεγιστος Αινσταιν θα ωχρυουσαι μπροστα σ’αυτην την διαπιστωση.

Εκτος της πρωτοποριακης μαθηματικης πραξης , οπου ο οποισδηποτε κρατικος οργανισμος εξισουται με την κεντρικη κυβερνηση , εξαγεται και το πρασιφανες συμπερασμα ,ότι οι υπαλληλοι των οργανισμων δεν θα είναι «γνησιοι» δημοσιοι υπαλληλοι , αλλα υπο το αγκαλιασμα του Λαμουρετ θα βαφτιστουν ετσι , για πιο ευκολη εξολοθρευση. Δεν είναι καθολου ξεκαθαρο εάν θα απολαμβανουν τα ιδια δικαιωματα με τους πραγματι δημοσιους υπαλληλους , γι’ αυτο τον λογο οι εργαζομενοι πρεπει να είναι σε διαρκη εγρηγορση. Να εισαι ετοιμος είναι σημαντικο, να μπορεις να περιμενεις σημαντικοτερο, αλλα πανω από όλα είναι να εκμεταλευτεις την καταλληλη στιγμη . Για να φτασεις στην πεδιαδα πρεπει να σκαρφαλωσεις το βουνο.

Τελευταιο αλλα , όχι εσχατο,είναι η δυνατοτητα δηθεν, που παρεχεται στην κυβερνηση , μετακινησης πλεοναζοντος προσωπικου,όχι μονο των ημικρατικων, αλλα ολοκληρου του δημοσιου τομεα , από το ένα τμημα στο άλλο.

Βασει των οδηγιών της Τροικα , πλεονάζον  προσωπικο δεν μετακινειται , αλλα απολύεται , κατι εξ’αλλου που εμπερικλυεται στους ορους του μνημονιου, που αφορουν την δημοσια υπηρεσια ( η οποια ηδη χαρακτηριζεται «υδροκεφαλικη’’),και τους οποιους αποδεχτηκαμε μεσα στο πλαισιο διαιτης που μας επεβαλε η Τροικα. Αποδειξη αυτου είναι και τα διαφορα σχεδια αφυπηρετησης που προσφερονται στους εργαζομενους.

Χρειαζονται πολλα για να αλλαξεις τον κοσμο, υπομονη, αποφαση αλλα πανω απ’ολλα ονειρα.

Καλυτερα να ονειρευτεις χιλια ονειρα που δεν εγιναν πραγματικοτητα , παρα να μην εχεις ονειρευτει ποτε ( Πουσκιν ).

Αντι να καταριομαστε και να αναθεματιζουμε συνεχεια το σκοταδι, καλυτερα να αναψουμε ένα κερι.

 

  • Ο Δρ.Α.Φαντης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία