Αυστηρή νότα Ρωσίας προς Αγκυρα για το κυπριακό

«Κατευθύνουν  τους Τ/κ για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα»

 

Με σκληρή γλώσσα και αδειάζοντας την τυχοδιωκτική  πολιτική  της Άγκυρας, η Μόσχα παρενέβη στο Κυπριακό στέλνοντας μηνύματα πως ουσιαστικά μόνο στόχος της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και όχι η επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης συμφωνίας στο Κυπριακό.RUSSIA-MARIA-ZAHAROVA01

Η ρωσική παρέμβαση έγινε με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν και είναι σαφές πως η Μόσχα δεν προτίθεται να αφήνει εφεξής την Άγκυρα σε «χλωρό κλαρί». Αυτό διαφάνηκε και από την πρόσφατη συζήτηση για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ οι θέσεις που εκφράζονται από τη Ρωσία είναι οι γνωστές διαχρονικές της στο Κυπριακό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό», προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα στην Άγκυρα βρισκόταν επικεφαλής αντιπροσωπείας η λεγόμενη Πρόεδρος ψευδοβουλής Σιμπέρ Σιμπέλ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ δήλωσε την Πέμπτη πως:

«Η Άγκυρα επεμβαίνει κατάφωρα στη διαδικασία της διευθέτησης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διευκολύνει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε την Πέμπτη  στο τακτικό μπρίφινγκ προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η κα Ζαχάροβα επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που αναφέρονται σε επαφές αντιπροσωπείας «κοινοβουλευτικών εκπροσώπων» από τα Κατεχόμενα με την ηγεσία της Τουρκίας «και ειδικότερα με τον πρόεδρο Ερντογάν».

«Κρίνοντας από το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων αυτών ο Τούρκος ηγέτης ανοιχτά παρακινούσε τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν μια σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης και της ευαίσθητης διάστασης του εδαφικού διαχωρισμού», ανέφερε στη δήλωσή της η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία δυστυχώς αποκάλεσε τα Κατεχόμενα και την ψευδο-Βουλή «Μεντζλίς της Δημοκρατίας της Β.Κύπρου», χωρίς τον δέοντα διπλωματικό χαρακτηρισμό περί του «διεθνώς μη αναγνωρισμένου».

«Φυσικά το γεγονός αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις της Άγκυρας περί της ετοιμότητάς της να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή ειρηνική διευθέτηση στο νησί και είναι ολοφάνερο ότι κατά τον τρόπο αυτό, παρακινώντας μία από τις πλευρές στον ενδοκυπριακό διάλογο, η ηγεσία της Τουρκίας επεμβαίνει κατάφωρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα», επεσήμανε η Μ.Ζαχάροβα.

«Τα συμφέροντα αυτά απέχουν από τη διασφάλιση μιας γνήσια δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος», επεσήμανε η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης, όπως σημειώνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που αναδημοσιεύει τις δηλώσεις της.

Στο μεταξύ το κατοχικός καθεστώς υπακούοντας στις ντιρεκτίβες Ερντογάν για την παραχώρηση «ιθαγένειας» σε περισσότερους εποίκους αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το ποσό που πληρώνουν όσοι δικαιούνται να αποκτήσουν την «λευκή ταυτότητα», ως ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα. Η «λευκή ταυτότητα» συνιστά τον προθάλαμο για την παραχώρηση «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι είναι δικαιούχοι της εν λόγω ταυτότητας ανέρχεται τώρα στις χίλιες τουρκικές λίρες (300 ευρώ).