Ο «λύκος» θα κρύψει την ουρά στα σκέλια

Και ρομπότ στη μάχη της Αλέππο

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΚαι ο τελευταίος ανυποψίαστος πολίτης με όσα ακούει για τις αντιδράσεις της Τουρκίας και συμμάχων της στη Συρία, αντιλαμβάνεται ότι τελευταία κάτι τους ανησυχεί ιδιαίτερα και τους εκνευρίζει τα μέγιστα.

Το ότι δεν θέλουν τον Άσσαντ και τους Ρώσους, αυτό κανείς δεν το αμφιβάλλει, όμως τις τελευταίες μέρες η Τουρκία είναι τόσο ανήσυχη όσο ποτέ γιατί βρίσκεται στα πρόθυρα να υποστεί τέτοια στρατηγική ήττα σε μια γειτονική της χώρα, που θα της είναι δύσκολο να ανανήψει από μια τέτοια τραυματική εμπειρία για πολλά πολλά χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό, για εμάς που ζούμε τον πόλεμο από μακριά και δεν γνωρίζουμε πολλές στρατιωτικές λεπτομέρειες, να δούμε πώς εκτιμούν και αξιολογούν την κατάσταση διάφοροι ξένοι παρατηρητές.

Σύμφωνα με τον ισπανικό ιστότοπο: http://www.publico.es/ 7/2/2016, «η μάχη του Χαλεπίου αλλάζει ριζικά το συριακό πολεμικό θέατρο. Η απροσδόκητη στρατιωτική επίθεση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της Ρωσίας, έρχεται να αλλάξει τη γεωγραφία του βορρά της Συρίας, αφού τα στρατεύματα της Δαμασκού κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα, τα οποία υπήρξαν ένας ομφάλιος λώρος με τους «αντάρτες» από την έναρξη του πολέμου πριν από πέντε χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει ο ιστότοπος, ακόμα δεν έχουν αποφασίσει εάν θα απαντήσουν»

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναφέρει ο Εουχένιο Γκαρσία Γκασκόν, ένας άλλος αναλυτής με έδρα την Ιερουσαλήμ, η πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται. Η Ουάσινγκτον πρέπει να αποφασίσει αν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα σταματήσει την προέλαση του στρατού της Συρίας στην περιοχή του Χαλεπίου, κάτι που έχει εκνευρίσει την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της.

Η πολιτική της Άγκυρας στη σύγκρουση (της Συρίας), επισημαίνει ο Γκασκόν, υπήρξε καταστροφική από την πρώτη μέρα και η έλλειψη πολιτικής και στρατιωτικής διορατικότητας θα στοιχίσει πολύ ακριβά στον Πρόεδρο Ερντογάν».

Σήμερα (17/2/2016) είχαμε και την είδηση ότι τα πρώτα ολλανδικά μαχητικά επιτέθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία!!! «… τέσσερα Ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-16., τα οποία εξορμούν από βάση στην Ιορδανία, ενώ άλλα δύο μαχητικά είναι σε κατάσταση εφεδρείας…comp-1_0000011

Οι ολλανδοί, σημειώνεται, συμμετέχουν στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτος» μέσα στα πλαίσια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ωστόσο, τέτοιες αεροπορικές επιδρομές, μέχρι τώρα πραγματοποιούσαν μόνο σε θέσεις των Ισλαμιστών στο Ιράκ και τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, οι αρχές ενέκριναν διεύρυνση των δραστηριοτήτων και στη Συρία.

Σημαίνει άραγε κάτι η «στροφή» των Ολλανδών; Θα φανεί εντός των ημερών αφού σύμφωνα με το Ρωσικό κανάλι 24, «τα συριακά στρατεύματα και κούρδοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν την προέλαση τους καταλαμβάνοντας προπύργια των ισλαμιστών τρομοκρατικών και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την στρατηγικής σημασίας πόλη του Τελ Ριφάτ στη βόρεια επαρχία Χαλέπι».

Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή Debkafile* «η Ρωσία είχε στείλει για αυτή την σημαντική μάχη και μαχητικά ρομπότ, σε μια προετοιμασία που άρχισε από τις 18 Ιανουαρίου. Αυτά τα πολεμικά ρομπότ, έγραφε, θα κάνουν το ντεμπούτο τους στον αγώνα του πολέμου, και αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανακατάληψη του Χαλεπίου.platform-m_0

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από πού εκπηγάζει εκνευρισμός και η ταραχή της Άγκυρας. Στις επόμενες μέρες, με την κατάληψη του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας μετά τη Δαμασκό, αναμένεται να κορυφωθούν ή και να ξεφουσκώσουν οι αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε ο Ερντογάν και η Τουρκία να φανεί ότι «ξεφουσκώνουν» μόνοι τους… Τώρα θα θυμηθούν τη συλλογικότητα Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Εμιράτων, ΗΠΑ κλπ γιατί πρόδηλα, είναι ο καλύτερος τρόπος να κρύψουν την ουρά στα σκέλια.

«Η μάχη για το Χαλέπι (Αλέππο) δείχνει ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία είναι υπό κατάρρευση», έγραψε χθες ο Sam Heller**, αναλυτής και συγγραφέας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και που bmk_s7επικεντρώνεται σε θέματα Συρίας και εξωτερικής πολιτικής ( War on the Rocks και Jihadology).

Οι στιγμές που ζούμε είναι σίγουρα και επικίνδυνες, αλλά και ιστορικές, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις κρήμνισης αυτοκρατόρων ή σουλτάνων. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τον Ερντογάν και άλλους «λύκους»!

* http://elrobotpescador.com/2016/01/18

**https://news.vice.com

***

Σύμφωνα με τον ιστότοπο http://elrobotpescador.com, οι Ρώσοι παίρνουν στο πεδίο της μάχης δύο τύπους ρομπότ: ρομπότ μάχης Πλατφόρμα-Μ και Argo Mobility Platform, και τα δυο βαριά τεθωρακισμένα, ικανά να λειτουργούν τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα σε μια ποικιλία συνθηκών πεδίου της μάχης.anh-nga-huy-dong-chien-binh-dac-biet-bao-ve-can-cu-tau-ngam

Η πλατφόρμα-Μ συγκεντρώνει πληροφορίες, ανακαλύπτει σταθερούς και κινητούς στόχους και τους καταστρέφει. Παρέχει επίσης καλύπτει πυρός σε κινούμενα τμήματα και διασφαλίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή δρόμους που έχουν αναγνωριστεί από το στρατό. Η πλατφόρμα-M είναι εξοπλισμένη με ημιαυτόματα και αυτόματα συστήματα ελέγχου βολής, για την καταστροφή εχθρικών στόχων, αν και μπορεί να ενσωματώσει επιπρόσθετη ισχύ πυρός αναλόγως των απαιτήσεων.

Όπως αναφέρει ο δικτυότοπος τεχνολογιών «Gizmodo», «η πλατφόρμα-Μ φέρει ένα όπλο Καλάσνικοφ, καθώς και τέσσερις εκτοξευτές χειροβομβίδων, και αυτό φαίνεται μια μεγάλη ποσότητα ισχύος πυρός που μπορεί να εξαπολύσει ένα ημιαυτόνομο ρομπότ. “