Συλλούρης:Το ΕΥΡΩΚΟ έτοιμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της «Αλληλεγγύης»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της «Αλληλεγγύης» 2013_03_19_07_49_51__dfd49c77fa8349078d8182c3f0fc1caa-700x438και της Ελένης Θεοχάρους “για να ματαιώσουμε τα ολέθρια σχέδια εξαφάνισης του Ελληνισμού από την Κύπρο”, προσθέτοντας πως, “τις επόμενες μέρες συλλογικά τα κομματικά μας όργανα θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις και όλοι μαζί θα κάνουμε μια νέα αρχή, σχηματίζοντας μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία που στις εκλογές του Μαΐου θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της Κύπρου”.

Σε ομιλία του στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ, στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως “είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με μαχητικότητα μαζί με την «Αλληλεγγύη» και την Ελένη Θεοχάρους για να ξηλώσουμε το διεφθαρμένο σύστημα του παλαιοκομματισμού που κατέστρεψε την Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μαζί με την `Αλληλεγγύη` και την Ελένη Θεοχάρους για τα ιδανικά που μας ενώνουν, για να απαλλαγούμε από τους φαύλους που λεηλατούν την πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την `Αλληλεγγύη` και την Ελένη Θεοχάρους για να γίνουμε η ισχυρή δύναμη ενός ανατρεπτικού κοινωνικού Κινήματος για τη ριζοσπαστική επανεκκίνηση της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος διέρχεται μια άθλια, επικίνδυνη και πρωτόγνωρη παρακμή. “Βιώνουμε μια εκτεταμένη διαφθορά που συρρικνώνει τη δημοκρατία και κατατρώει το δημόσιο πλούτο. Βιώνουμε τη χρεοκοπία των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους. Το πολιτικό σύστημα είναι ανήμπορο και ανίκανο να δώσει λύσεις. Η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η ηθική είναι ξένη για την πολιτική. Οι κομματικές σκοπιμότητες είναι πάνω από όλα. Η ατιμωρησία και η αναξιοκρατία κυριαρχούν. Οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι και πολλοί αναβαθμίζονται προκλητικά”, ανέφερε.

Φτάσαμε στην καταστροφή, συνέχισε, γιατί πριν χάσουμε τα κεφάλαια και τις καταθέσεις χάσαμε τα ιδανικά, και τις αρχές και τις αξίες μας. “Μας κούρεψαν, αφού πρώτα εμείς κουρέψαμε τις αρχές και τις αξίες μας. Αφήσαμε την οικονομία να λειτουργεί πάνω από τις παραγωγικές της επιδόσεις. Επιστρέψαμε στους προνομιούχους να εκμεταλλεύονται τον πλούτο της χώρας μας και τον ιδρώτα των έντιμων και εργατικών ανθρώπων. Δεν διορθώσαμε ποτέ τις βαθιές δομικές ατέλειες, τα λάθη και τις παραλείψεις του κυπριακού κράτους. Δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας και για τίποτα. Αφήσαμε τη διαφθορά να ριζώνει, να θεωρείτε φυσιολογικό προνόμιο πολιτικών και οικονομικών κατεστημένων. Αφήσαμε διεφθαρμένους να διαχειρίζονται την εξουσία, και τον πλούτο της χώρας μας”, πρόσθεσε.

Στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, είπε ο κ. Συλλούρης, οι Κύπριοι πολίτες έχουν να επιλέξουν από τη μία το παλαιό χρεοκοπημένο κατεστημένο του παλαιοκομματισμού – ένα σύστημα διεφθαρμένων ανθρώπων και μηχανισμών, που υπηρετούν συμφέροντα, σκεπάζουν τα σκάνδαλα και είναι ανίκανοι να βρουν λύσεις στα προβλήματα, εκμεταλλευόμενοι ένα κομματικό φανατισμό – και από την άλλη είναι οι έντιμοι, άφθαρτοι και ικανοί σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες που έχουν καθαρό πολιτικό μητρώο και είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ατιμωρησία, την αναξιοκρατία και την ανικανότητα.

“Εργαζόμαστε με την `Αλληλεγγύη` και την Ελένη Θεοχάρους για να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που θα εμπνεύσει την κοινωνία και θα συγκεντρώσει γύρω του μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία. Οι πυλώνες αυτής της πολιτικής πρότασης είναι τέσσερις. Η απονομή Δικαιοσύνη. Η Επανίδρυση του Κράτους. Η Ανάπτυξη της οικονομίας. Η σωστή ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε πως οι διεξαγόμενες συνομιλίες δυστυχώς δεν προοιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες, θετικής και ευοίωνης κατάληξης.

Ο κατοχικός ηγέτης, συνέχισε, επί της ουσίας έχει οχυρωθεί πίσω από τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για εγγυημένες πλειοψηφίες, για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, για παραμονή των εποίκων, για εκ περιτροπή προεδρία και για τουρκικές εγγυήσεις.

Το ευχάριστο στο όλο κλίμα, σημείωσε, που επικρατεί είναι ότι κάποιοι, έστω και καθυστερημένα, έχουν αντιληφθεί ότι σταθερή πυξίδα εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

“Το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να είναι ο καταλύτης και η βάση της λύσης. Όταν οι άλλοι λοιδορούσαν τις θέσεις μας, εμείς σταθήκαμε αταλάντευτοι στα ζητήματα αρχής και τις αναντίλεκτες αξίες που πρέπει να διέπουν μια λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού. Ποτέ δεν πιστέψαμε σε τοποθετήσεις όπως η ΔΔΟ, που δεν διασφαλίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Η επιλογή των σταθερών που προσφέρει ο ευρωπαϊκός χώρος παρέχει όλα τα εχέγγυα για μια σωστή και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα”, συμπλήρωσε.

Είμαστε έτοιμοι, είπε ο κ. Συλλούρης, να συνδράμουμε την πρωτοβουλία του κινήματος «Αλληλεγγύη» για να σχηματιστεί μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία, που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

“Είμαστε αλληλέγγυοι και έτοιμοι να γίνουμε η δύναμη ανατροπής της σημερινής σαθρής κατάστασης. Είμαστε αλληλέγγυοι και έτοιμοι να μετατρέψουμε την απογοήτευση, την απαξίωση, το θυμό και την αγανάκτηση σε κίνημα αντίστασης, κίνημα πατριωτικής αναγέννησης”, κατέληξε.

 

Την απόφαση του ΕΥΡΩΚΟ  χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής  και πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους.