ΕΔΕΚ: Το έγγραφο της Τουρκίας στα ΗΕ επιβεβαιώνει τις θέσεις της για το Κυπριακό

Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς όπως αυτή συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, για μια ακόμα μία φορά επιβεβαιώνει ποιες είναι οι πάγιες θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε σημερινές του δηλώσεις.

ÇÍÙÌÅÍÁ ÅÈÍÇ

ÇÍÙÌÅÍÁ ÅÈÍÇ

«Δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι ο βασικός στόχος είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δημιουργία δύο συνιστώντων ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, τα οποία στη συνέχεια θα συνομολογήσουν μια νέα συνεταιριστική συμφωνία για λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε. Είναι ακόμα μία δικαίωση των θέσεων που διαχρονικά προέβαλε η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, ότι αυτό που οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να διασφαλίσουν κατά τρόπο σαφή είναι τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κρατικής οντότητας, ως κρατικής υπόστασης, ως ενός κράτους, ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές ρυθμίσεις θα γίνουν στην λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του επιφορτίζονται με μία τεράστια ευθύνη, να παλέψουν όσο το δυνατό, για να κατοχυρώσουν τα πολιτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, όπως προβλέπει η συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς οι μέχρι σήμερα μονομερείς υποχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από την πλευρά του Προέδρου και των συνεργατών του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενισχύουν τις αποσχιστικές τάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και την Τουρκίας και δεν δημιουργούν ακριβώς τις συνθήκες της δημιουργίας μιας δημοκρατικής λύσης, με διασφαλισμένα τα δικαιώματα”, δήλωσε. Παρά το γεγονός, συνέχισε, “ότι κατ` επανάληψη έχουμε θέσει δημόσια ερωτήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί. Και τα ερωτήματα που άμεσα πρέπει να απαντηθούν είναι σε ποια χώρα μέλος της ΕΕ, οι υπήκοοι της χώρας έχουν τρεις διαφορετικές ιδιότητες με διαφορετικά η κάθε μία δικαιώματα;. Σε ποια χώρα της ΕΕ, το ανώτατο νομοθετικό όργανο που είναι η γερουσία, προέρχεται στη βάση της εθνοτικής προέλευσης και του ίσου αριθμού, με την δυνατότητα ξεχωριστών πλειοψηφιών για την έγκριση νομοσχεδίων;».
Ανέφερε περαιτέρω ότι «την ίδια στιγμή, ουσιαστικά μέσα από τα όσα συζητούμε και παραδεχόμαστε, οι βασικές ελευθερίες δεν κατοχυρώνονται. Μόνο δύο ελευθερίες κατοχυρώνονται. Η διακίνηση και η διαμονή. Οι υπόλοιπες βρίσκονται υπό ακρωτηριασμό. Γι` αυτό ακριβώς το λόγο, θα πρέπει επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να σταματήσουν την παραπληροφόρηση, να σταματήσουν να επιχειρούν την δημιουργία ενός πλασματικού κλίματος αισιοδοξίας και να τοποθετηθούν καθαρά και υπεύθυνα ενώπιον του λαού για τα ερωτήματα που κατ` επανάληψη θέτουμε και που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί», κατέληξε.