Έιντε: Το περιουσιακό λύθηκε

 

Της Δρ Ελένης Θεοχάρους – Ευρωβουλεύτριας

-- 11-09-27 Cdp on Cyprus 11Ιδού λοιπόν που εκδηλώθηκε και πάλι σε όλη της την έκταση η τουρκική βαρβαρότητα και αδιαλλαξία. Ιδού λοιπόν που την μια μέρα οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ να κατακεραυνώνουν τους Τούρκους και την επαύριον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας διαβεβαιώνει για συγκλίσεις. Προφανώς στην βάση των τουρκικών θέσεων. Παρόλο που όσοι πίστευαν ότι ο Ακιντζί κομίζει κάτι διαφορετικό από τον Ερντογάν και τον Έρογλου, διαψεύσθηκαν οικτρά. Στο ίδιο σκοινί χορεύουν. Και όσοι τους πίστεψαν, τους εξωράισαν, τους αγιοποίησαν αμήχανα ψελλίζουν απίστευτα φληναφήματα.

Δεν επιχαίρω και κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει από τις εξελίξεις. Απλώς, θλίβομαι βαθύτατα διότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι η συνεχής υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα της Ελληνικής πλευράς που τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα. Δεν μπορεί μια χώρα που καταδυναστεύει όλους τους γείτονες της να είναι καλοσυνάτη με τους Κυπρίους.

Ωστόσο, παρά τις όλως εκτάκτως, «έντονες» αντιδράσεις των κατά κανόνα ανεκτικών έναντι της τουρκικής επιθετικότητας εκπροσώπων των ηγεσιών ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είναι σαφές ότι ως ένθερμοι θιασώτες της «άμεσης λύσης» και της τυφλής εμπιστοσύνης στον Ακιντζί, δεν αντιλαμβάνονται την σθεναρή προσήλωση της Τουρκίας στην πάγια στόχευση της για την κατάληψη της Κύπρου και τις πραγματικότητες πάνω στις οποίες γίνεται η διαπραγμάτευση για εξεύρεση λύσης. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατέκριναν την «ενημέρωση» του Προέδρου. Που δεν κατανοούν ότι δεν μπορείς να διαπραγματευθείς όταν είσαι «σκληρός σαν αλοιφή» και ο εχθρός σε καταδυναστεύει, όχι μόνο με τα όπλα αλλά εκμεταλλευόμενος και την δική σου άρνηση να κινητοποιήσεις τις εξουσίες σου. Εκτός αν οι συνομιλητές έχουν ήδη αποδεχθεί την τουρκική λύση, και αναζητούν τον τρόπο που θα ξεγελάσουν τον λαό να την δεχθεί. Ζητώντας την συγκατάθεση και την υπογραφή του σε μια καταστροφική συμφωνία.

Από την άλλη, οι ασάφειες στα κατά καιρούς ανακοινωθέντα, που επιτρέπουν στον κύριο Έιντε να μας κοροϊδεύει, και στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί να δίνουν την βολικότερη για τους ίδιους ερμηνεία, κάθε άλλο παρά εποικοδομητικές είναι, διότι διχάζουν βαθύτατα την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφήνουν εκτεθειμένη την διαπραγματευτική ομάδα. Δίνουν επίσης το δικαίωμα στον κύριο Ακιντζί να εμπαίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πανηγυρίζει. Βεβαίως ο Ακιντζί πληρώνει τα βερεσέδια του στους εποίκους και σε άλλους, που τον έφεραν στην ηγεσία των κατοχικών αρχών, αλλά ο Κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει. Πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του λαού για τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Στην πρόσφατη ενημέρωση στη Βουλή δεν λέχθηκε τίποτε άγνωστο. Αντίθετα γεννήθηκαν περισσότερες ανησυχίες για συμφωνίες σε περισσότερες πτυχές, οι οποίες σκοπίμως αποκρύβονται.

Παράλληλα να υπάρξει και ενδελεχής ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων στη βάση των πραγματικοτήτων, και όχι στη βάση φαντασιώσεων, για να κινητοποιηθούν προς το όφελος της νόμιμης και μη εκλιπούσης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διότι αν οι τουρκικές θέσεις έχουν γίνει αποδεκτές, θα οδηγήσουν σε αναγνώριση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της εισβολής και στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη δημιουργία μορφώματος «συνιστώντων κρατιδίων», υποτελούς στην Τουρκία. Δεν μπορεί ο καλός μας κύριος Ακιντζί να μας λέει ότι θα μπορούμε να πηγαίνουμε στην Κερύνεια ως τουρίστες και να διαμένουμε σε ξενοδοχεία, άντε και σε «ιδιόκτητα» εξοχικά.

Είναι δε σαφές πως ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ερντογάν, οραματίζεται για την Κύπρο ένα σχέδιο, χειρότερο ακόμα και από το Ανάν, το οποίο καταψήφισαν συντριπτικά οι Έλληνες Κύπριοι σε ποσοστό 76%. Δεν επιτρέπει την επιστροφή της εύφορης γης της Μόρφου και απαιτεί την παραχώρηση τουρκοκυπριακής υπηκοότητας σε άλλες 10 χιλιάδες εποίκους. Για αυτή τη λύση είναι που έδωσε διαβεβαιώσεις στον Άντρο Κυπριανού ο Νταβούτογλου;

Ούτε μπορεί να αφήνεται ο Κυπριακός λαός στην πλάνη ότι μόλις βρεθούν οι παράδες για τις αποζημιώσεις, το θέμα θα λήξει. Ποιοι παράδες, αφού όπως είπε ο κ. Αβέρωφ, κανείς δεν θα πληρώσει για μας! Θα τα βάλουμε από τη τσέπη μας. Για να είναι εσαεί ο βορράς τουρκικός. Ξεχνούν βεβαίως ότι το αρχικό μεγαλεπήβολο σχέδιο πως με την λύση θα κατακλυστεί η Κύπρος από χρήματα. Εκτιμούμε ότι ο λαός δεν θα πέσει στην παγίδα να πληρώσει με δανεικά το αίμα και τον ιδρώ του που καταπατούνται στα κατεχόμενα.

Η θέση μας είναι σαφής: Η οποιαδήποτε λύση τεθεί ενώπιον του Κυπριακού λαού, δεν μπορεί παρά να προϋποθέτει ότι η Τουρκία οφείλει να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για την καταστροφή που επέφερε στην Κύπρο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κληθεί ο Κυπριακός Λαός να καταβάλει το τίμημα των αποζημιώσεων των περιουσιών που δεν θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, κατά παράβαση του Διεθνούς Νόμου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Αυτές οι πρακτικές δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και την ΕΕ, με την πολιτισμένη ανθρωπότητα, αλλά με την εφαρμογή του αυταρχικού «δικαίου» της Άγκυρας.

Και κάτι ακόμα: Φαίνεται πως οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για τον Κυπριακό λαό, αλλά και για την Άγκυρα, η οποία θέλει την Βουλή των Αντιπροσώπων ως διεκπεραιωτή των τουρκικών σχεδιασμών στην Κύπρο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εμμένει ότι στη συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού θα προνοούνται μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις οποίες θα κληθούν να εγκρίνουν τα κοινοβούλια των 28 κρατών – μελών ούτως ώστε να καταστούν πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο ΠΡΙΝ τεθεί η όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα. Δηλαδή και από την Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά εντάσσει και τα 28 κράτη στους σχεδιασμούς της και ο κάθε Κύπριος πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον τη σημασία της σύνθεσης της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

 

(Το άρθρο εκφράζει τις θέσεις της συγγραφέα και η e-shocknews υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση θέσεων απόψεων και ιδεών)