Τσαβούσογλου: Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα περνά μόνο μέσω Τουρκίας

Δεν υπάρχει άλλη πορεία για να πάει το φυσικό αέριο από την Κύπρο παρά μόνο μέσω της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι Ισραήλ και ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – έχουν την ίδια άποψη, γι’ αυτό και δεν έχουν νόημα οι συμφωνίες που υπογράφηκαν.

epa04689725 Mevlut Cavusoglu (3-L), Turkey's Minister of Foreign Affairs, takes a walk in the downtown city within his official visit, in Chisinau, Moldova, 02 April 2015. Others are not identified. EPA/DUMITRU DORU

 Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μακάρι αυτή τη χρονιά να υπάρξει λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως με κάθε ευκαιρία λένε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι, ακόμη και αν οι πλευρές έχουν διανύσει απόσταση σε πολλά θέματα, υπάρχουν δύσκολα θέματα όπως είναι το περιουσιακό και το εδαφικό. Ανέφερε ότι τα δύο αυτά ζητήματα έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους και συζητούνται ταυτόχρονα.

“Έπειτα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας για το περιουσιακό, ιδρύθηκε η επιτροπή ακίνητης περιουσίας και χάρη σε αυτή την επιτροπής λύσαμε σε μεγάλο βαθμό το περιουσιακό. Αν είχε λίγο μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ίσως να λυνόταν περισσότερο. Ειδικά έπειτα από την κρίση στο νότο, οι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν τα χρήματά τους. Συμβάλουμε και στη λύση αυτού του προβλήματος. Αρχίσαμε να δίνουμε το νερό τον Οκτώβριο. Στο μέλλον θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα και θα δώσουμε μάλιστα και στο νότο και στις χώρες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι “η Τουρκία στηρίζει πλήρως τη λύση του Κυπριακού για ένα νέο συνεταιρισμό στο πλαίσιο δύο ισότιμων ιδρυτικών πολιτειών με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.”

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγραφεί τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. “Δεν υπάρχει καμιά νομική ισχύς στα βήματα που θα γίνουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα με βάση την πορεία των εξελίξεων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.