Αντιδράσεις και σχόλια κομμάτων για το μονόλογο του Προέδρου στη Βουλή

Τα κόμματα όπως ήταν αναμενόμενα σχολίασαν σειρά αναφορών που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δημόσια ενημέρωση του για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει την Ολομέλεια του Κοινοβουλευτικού Σώματος για το Κυπριακό, Λευκωσία 11 Φεβρουαρίου 2016. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Από την πλευρά του ο Πόεδρος    σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών εξακολουθούν να είναι στη διάθεση των κομμάτων για μελέτη».

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του  Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη σχολιάζοντας  την ενημέρωση της Βουλής για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η χθεσινή ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού είναι συμφωνημένο εδώ και δεκαετίες: Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Σωστά ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύονταν όλοι ανεξαιρέτως οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
Μέσα από την ενημέρωση προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι επιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, συμπορεύονταν ενάντια στις θέσεις του ΑΚΕΛ παραπέμποντας στο πυρ το εξώτερον τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Και όταν εκείνη η πολιτική αποδείχθηκε ατελέσφορη και ζημιογόνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκατέλειψε την λογική της εξυπαρχής διαπραγμάτευσης και συνέχισε τις συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει. Είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο παρατηρείται σήμερα πρόοδος στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί αφού, μεταξύ άλλων, στο περιουσιακό δεν είμαστε ακόμα ακτίνα σε συμφωνίας ενώ εκκρεμούν τα κρίσιμα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας.
Εφόσον ο πρόεδρος παραμείνει σταθερός σε αυτή τη γραμμή και διαπραγματεύεται στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου, το ΑΚΕΛ θα στηρίζει με συνέπεια τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο, για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι χρειάζεται προβληματισμός για τον τρόπο ενημέρωσης της Βουλής. Με πλήρη σεβασμό προς τα θεσμικά ζητήματα που πιθανό να προκύπτουν, θεωρούμε ότι η χθεσινή ήταν μάλλον δημόσια ενημέρωση του λαού παρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που φυσιολογικά μπορεί και να επηρέασε το εύρος και το βάθος της ενημέρωσης.
Είμαστε σε κομβικό σημείο και το ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διατηρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της διαφωνίας, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ.»

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ αφού χαιρετίζει τη χτεσινή παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή, έστω και στο πλαίσιο ενός μονολόγου  σημειώνει  πως στην   ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

Απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στο ρόλο της κατοχικής Τουρκίας και στην αποκλειστική ευθύνη της για τη μη-επίλυση του Κυπριακού.

Προτίμησε να μην απαντήσει στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί και του εκπροσώπου του.

Επέλεξε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και απέφυγε να αγγίξει επί της ουσίας τα κεφάλαια που μας ενδιαφέρουν εμάς

Επιβεβαίωσε ότι η πολιτική του είναι συνέχεια της πολιτικής Χριστόφια, με νέες «γενναιόδωρες προσφορές», συσκότιση, μυστική διπλωματία και αναρίθμητες ασάφειες εις βάρος των δίκαιων αιτημάτων του κυπριακού ελληνισμού.

Δημιούργησε νέες απορίες και νέες ανησυχίες στους ελληνοκύπριους και κυρίως στους πρόσφυγες και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

Επικαλέστηκε αποσπασματικά τους τρεις Προέδρους Δημοκρατίας τους οποίους όμως πολέμησε με πάθος όταν ήσαν αυτοί ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας

Ωραιοποίησε σειρά διαχρονικών τουρκικών θέσεων ή προνοιών του Σχεδίου Ανάν που έγιναν δεκτές, είτε από τον ίδιο, είτε από τον κ. Χριστόφια, όπως για παράδειγμα την αριθμητική ισότητα και τους ξένους δικαστές.

Δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα:

1. Ποια είναι τα 22 κριτήρια και εξαιρέσεις στο περιουσιακό;

2. Γιατί ο κ. Έιντε θεωρεί πως το περιουσιακό «κατά 90% είναι λυμένο»;

3. Ποια είναι τα κριτήρια συζήτησης του εδαφικού;

4. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδου που διαφήμισε;

5. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί λήψεως αποφάσεων;

6. Πόσο είναι το κόστος των κρίσιμων οικονομικών παραμέτρων της λύσης;

7. Ποιοι είναι οι όροι εντολής για τις μελέτες βιωσιμότητας που ανέφερε;

Δυστυχώς , αναφέρει το ΔΗΚΟ ,με τη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε ότι φοβάται το δημόσιο διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος  προτείνει και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα παρουσία του Προέδρου στη Βουλή, στο πλαίσιο διαλόγου αυτή τη φορά, ώστε να μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους 56 αντιπροσώπους του λαού.

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνει τη θέση του  για χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να στοχεύει σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό όμως περιεχόμενο.

ΕΔΕΚ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκρυψε σημαντικά στοιχεία κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, η οποία οδηγεί σε ένα μοντέλο ιδιότυπης συνομοσπονδίας .

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως o Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκρυψε σημαντικά στοιχεία κατά τη χθεσινή ενημέρωση στη Βουλή που αφορούν κυρίως τις συγκλίσεις που έχει συμφωνήσει με κύριο στόχο να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να αποκρύψει τις σημαντικές υποχωρήσεις τις οποίες έχει προβεί χωρίς ανταλλάγματα και να μην επιβεβαιώσει ότι οι συγκλίσεις του αφορούν μοντέλο ιδιότυπης συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας ̇ και τέλος, για να μην επιβεβαιωθεί ότι οι συγκλίσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Ανάν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χειρότερες.

Aνέφερε για παράδειγμα:

Ο Πρόεδρος μας είπε ότι θα κατοχυρώνονται οι τέσσερις βασικές ελευθερίες αλλά ήδη έχει συμφωνήσει ότι μόνο δυο βασικές ελευθερίες θα κατοχυρωθούν: η διακίνηση και η διαμονή. Για την απόκτηση περιουσίας και τα εκλογικά δικαιώματα τίθενται προϋποθέσεις και δεν θα επιτρέπεται σε όλους τους πολίτες να τα ασκήσουν. Θα υπάρχουν πολίτες που θα μπορούν να διαμένουν σε ένα συνιστών τμήμα αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να αποκτήσουν περιουσία, ούτε να έχουν εκλογικά δικαιώματα. Σε ποια χώρα μέλος της ΕΕ και σε ποια ομοσπονδία υπάρχει αυτό το στοιχείο; Πως κατοχυρώνεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο όταν σήμερα ένας Κύπριος πολίτης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αγοράσει περιουσία οπουδήποτε στην ΕΕ αρκεί να είναι νόμιμη η προέλευση των χρημάτων του, αλλά να μην μπορεί να το πράξει στην ίδια του την πατρίδα; Όταν σήμερα μετά από έξι μήνες μόνιμης εγκατάστασης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ έχεις δικαίωμα να υποβάλλεις αίτηση για να αποκτήσεις  εκλογικά δικαιώματα γιατί αυτό δεν θα μπορείς να το αποκτήσεις στη δική σου την πατρίδα;

*Απέκρυψε ότι οι αποφάσεις στο ανώτατο νομοθετικό όργανο που είναι η Γερουσία (και η οποία θα συγκροτείται στη βάση εθνοτικής προέλευσης 20 + 20 γερουσιαστές) θα λαμβάνονται με ξεχωριστή πλειοψηφία. Σε ποια χώρα μέλος της ΕΕ το ανώτατο νομοθετικό σώμα συγκροτείται στη βάση εθνοτικής προέλευσης 50-50; Γιατί ο Πρόεδρος απέκρυψε ότι μπορεί να έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία μια πρόταση να συγκεντρώνει 75% των ψήφων (30 στους 40 γερουσιαστές) αλλά επειδή στη μια πλευρά θα ψηφίζουν μόνο οι 10 να απορρίπτεται και μια πρόταση που θα συγκεντρώνει το 55% των ψήφων (11+11) να εγκρίνεται;

*Απέκρυψε ότι στο περιουσιακό ουσιαστικά νομιμοποιεί τους έποικους σφετεριστές χρήστες ε/κ περιουσιών δίνοντας τους δικαιώματα σε βάρος του νόμιμου ιδιοκτήτη.

και τέλος, σε ποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας ουσιαστικά εκχωρείται σε ένα ξένο δικαστή για να καθορίζει με τη ψήφο του σημαντικές αποφάσεις λειτουργίας του κράτους;

Και επιτέλους θα πρέπει κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να δίνουν δεκανίκια στήριξης του Προέδρου σε αυτή την καταστροφική πορεία που ακολουθεί είτε στο κυπριακό είτε στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

To ΕΥΡΩΚΟ θα απαντήσει γραπτώς

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο αναφέρει:
«Σεβόμενοι τη δικής σας προτροπή να μη γίνει η χτεσινή εκ μέρους σας ενημέρωση της Βουλής, αιτία για να ξεκινήσει μια δημόσια μεταξύ μας διαπραγμάτευση ή, το χειρότερο, αιτία για αχρείαστες αντιπαραθέσεις, σας ενημερώνω ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα σας καταθέσει γραπτώς τις ανησυχίες, τις διαφωνίες και τις εισηγήσεις του.
Το χειρότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στην πατρίδα μας είναι ένας καινούργιος διχασμός στην πλευρά μας. Το κυπριακό μας αφορά όλους και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε άλλα λάθη.
Η σύνθεση κοινών θέσεων στο κυπριακό μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση αλλά η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 είναι ένα υπόβαθρο ενότητας που καθορίζει το περιεχόμενο της λύσης που όλοι αποδέχονται.»

Ο Χρ.Παντελίδης για τις αναφορές του ΠτΔ στην ομιλία του στη Βουλή για Τ.Παπαδόπουλο

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλέστηκε κατ’ επανάληψη τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και τον Σπύρο Κυπριανού και τον Εθνάρχη Μακάριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης πολέμησε με πάθος τους τρεις αυτούς Προέδρους, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύσης Παντελίδης.

Κληθείς από ΜΜΕ να σχολιάσει τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τάσσο Παπαδόπουλου, στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του ενώπιον της Βουλής, ανέφερε ότι “σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες γνωρίζουν, θυμούνται και κρίνουν την πολιτική συμπεριφορά και αξιοπιστία του καθενός. Και εύχονται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάποια στιγμή, θα θυμηθεί και θα μιμηθεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο που παρέδωσε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και όχι κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα”.

Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι με δήλωση  εκπροσώπου τους αφού αναφέρουν ότι η  ομιλία του Προέδρου είχε προεκλογικό χαρακτήρα εκφράζουν  την ικανοποίηση τους από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει τον Κυπριακό λαό για τις τελευταίες εξελίξεις συνομιλίες στο Κυπριακό. Επιμέναμε, προσθέτουν  να είναι αυτή η ενημέρωση ανοικτή στο κοινό για να μπορέσει ο Πρόεδρος να επικοινωνήσει με τους πολίτες και το λαό. Αντί όμως μιας ομιλίας που να πληροφορεί το λαό, ακούσαμε μια ομιλία που απευθύνθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Θύμιζε μάλλον για εκκίνηση των προεκλογικών αντιπαραθέσεων στο Κυπριακό.

«Πέραν της αχρείαστης αναδρομής στο παρελθόν, των τριάντα οκτώ χρόνων συνομιλίων, των διαχρονικών συμβιβασμών κ.ο.κ, η ομιλία του Προέδρου αναλώθηκε σε διακηρύξεις και ευχολόγια. Δεν έκανε καμμιά αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας, ούτε στις καθημερινές καταδρομικές συμπεριφορές της. Δεν έκανε καμμιά αναφορά στις απαιτήσεις του Ακιντζί για εγγυημένες πλειοψηφίες σε πληθυσμό και περιουσία, την εμμονή στις Τουρκικές εγγυήσεις και στις μόνιμες παρεκκλίσεις κ.ο.κ.Ενώ ο Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί σε όλα αυτά τα θέματα, επέλεξε να διαβάζει πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου από την εποχή του Μακαρίου.

Μετά την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ολομέλεια της Βουλής επιβάλλεται να δοθεί η ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα και στους βουλευτές να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.  Άλλωστε στην ίδια την ομιλία του Προέδρου περιλαμβάνονται ερωτήματα προς όσους διαφωνούν με την πολιτική του στο Κυπριακό. Συνεπώς ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο οφείλει να δώσει και στην αντίθετη άποψη το χρόνο για να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Για το λόγο αυτό ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους αρχηγούς των κομμάτων με συγκεκριμένες εισηγήσεις για συζήτηση του Κυπριακού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο λαός, καταλήγει η δήλωση των Οικολόγων- πρέπει να καθοδηγεί τον Πρόεδρο και όχι να ακολουθούνται πολιτικές με βάση τοποθετήσεις και δεδομένα του παρελθόντος. Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που θα φέρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.»

Ικανοποίηση Κινήματος ‘Οικολογία, Μπροστά’

Ικανοποίηση εκφράζει το Κίνημα “Οικολογία, Μπροστά” για τη διαφάνεια όσον αφορά τη πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αναφέρει ο Πρόεδρός του Ανδρέας Μασούρας.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μασούρας αναφέρεται στη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκτιμά ότι ήταν “μια τεκμηριωμένη και αναλυτική ενημέρωση με προσέγγιση τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών πτυχών με ανάλυση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων”.

Προσθέτει ότι “μια πτυχή που θα πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία των συνομιλιών είναι αυτή της διαχείρισης του περιβάλλοντος μετά τη λύση και της αποκατάστασης του ενιαίου οικοσυστήματος ως βασικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου”.

 

Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί Σιζόπουλου, αναφέρει ο Β. Παπαδόπουλος

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δήλωση του νωρίτερα σήμερα υποστήριξε ότι «ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι ισχυρισμοί του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για συγκεκριμένες πρόνοιες που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συμφωνηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.Ο κ. Παπαδόπουλος απαντά γραπτώς στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος, “προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκρυψε στοιχεία των διαπραγματεύσεων από τη Βουλή και ο ίδιος αποκαλύπτει πρόνοιες που δήθεν γνωρίζει να έχουν συμφωνηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, επικαλούμενος μάλιστα την ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο”, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Στην απάντησή του ο κ. Παπαδόπουλος καλεί τον κ. Σιζόπουλο, “επειδή πραγματοποιεί δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών, αν πραγματικά θέλει δημιουργικά να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, να ξαναμελετήσει τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου”.Τον καλεί επίσης να απευθύνει πρόσκληση προς τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, να βρεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ “ώστε υπεύθυνα και εξαντλητικά η ΕΔΕΚ να ενημερωθεί για όσα ο Πρόεδρός της ισχυρίζεται ότι αποτελούν συγκεκριμένες τάχα πρόνοιες που συμφωνήθηκαν ή συζητούνται στο τραπέζι των συνομιλιών”.