Υπο το φόβο προστίμου από Ε.Ε. η Βουλή ψήφισε τα νομοθετήματα για την εγγύηση των καταθέσεων

Χωρίς ελεγχο πέρασαν …και όποιον πάρει ο χάρος

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από μακρά συζήτηση και υπό το βάρος της απειλής για επιβολή προστίμου από την ΕΕ και προς διασφάλιση της θετικής εικόνας της Κύπρου στη συνεδρία του ECOFIN την Παρασκευή, ψήφισε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και ενέκρινε τους οικείους κανονισμούς για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων και εξυγίανσης των πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.hom_k3

Τα νομοθετήματα ψηφίστηκαν με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής των Οικολόγων. Το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή για περαιτέρω μελέτη. Τροπολογίες του ΑΚΕΛ για εγγυημένες καταθέσεις των ταμείων και συνταξιοδοτικών ταμείων για 100.000 για κάθε μέλος και για εγγύηση των καταθέσεων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων δεν ψηφίστηκε μετά από εισήγηση για περαιτέρω μελέτη και ρύθμιση του θέματος με πρόταση νόμου.

Το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή απορρίφθηκε με 24 ψήφους υπέρ και 27 εναντίον.

Η ψήφιση των άλλων τεσσάρων εναρμονιστικών νομοσχεδίων που άπτονται της εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναβλήθηκε για μία εβδομάδα.

Ζητώντας αναβολή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών απολογήθηκε επειδή τα θέματα ήταν πολύ πολύπλοκα και δεν τα κατέθεσε έγκαιρα στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία ανέφερε στη Βουλή ότι δεν έκανε τον έλεγχο που απαιτείτο λόγω περιορισμένου χρόνου, ζητώντας όπως τόσο σημαντικά νομοθετήματα που θα καθορίσουν τη ζωή μας και που είναι καθοριστικά για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας μελέτης από τη Βουλή. Ταυτόχρονα ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι “ούτως ή άλλως θα τα καταψηφίσουμε”.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι τα νομοσχέδια είναι κοινοτικό κεκτημένο και δεν έχουν να κάνουν οτιδήποτε με χώρες που βρίσκονται υπό μνημόνιο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως είμαστε η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που εν μία νυκτί ψηφίσαμε νόμο περί εξυγίανσης, που δεν εξαιρεί τρεχούμενους λογαριασμούς, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία που έχουμε σήμερα είναι πολύ χειρότερη από τον κοινοτικό νόμο, για τον οποίο ήμασταν πειραματόζωο.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί να δοθεί αναβολή από τη στιγμή που το κόμμα που την ζητά πήρε την απόφαση του να καταψηφίσει. Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζοντας είπε ότι αύριο στο ECOFIN, αν τα νομοθετήματα δεν ψηφιστούν απόψε, θα αρχίσει η διαδικασία επιβολής προστίμου. Σημείωσε πως αυτά έτυχαν έγκρισης από το ευρωκοινοβούλιο και ανέφερε ότι δεν θα αλλάξουμε το κεκτημένο.

“Μπορούμε να καταψηφίσουμε και να πάρουμε την οδό για έξοδο από την ευρωζώνη ή και την ΕΕ”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τη θέση κάποιων να καταψηφίσουν, αλλά δεν μπορεί, ανέφερε, εν γνώση μας να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα έχουν κόστος οικονομικό και πολιτικό στο κράτος.

Είπε ακόμα πως με την Κύπρο 15 κράτη εναρμονίζονται και υπολείπονται άλλα, διευκρινίζοντας ότι τα δύο νομοθετήματα αφορούν την ευρωζώνη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου αφού είπε ότι υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις που δεν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ότι αφορούν την πολιτική θέση μιας πλευράς εναντίον της τραπεζικής ένωσης. Πρόσθεσε πως εναντίον της τραπεζικής ένωσης σημαίνει να στηρίζεται μια τράπεζα κατά μονάδα.

Απευθυνόμενος προς αυτούς που λένε ότι η τραπεζική ένωση θα είναι καταστροφή, παρατήρησε ότι την καταστροφή δεν την έφερε η τραπεζική ένωση αλλά η κακή διακυβέρνηση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος εγγύησης καταθέσεων και διερωτήθηκε αν ενοχλεί η καταβολή εισφοράς από τις τράπεζες για προστασία των καταθέσεων κατά αναλογία με τον κίνδυνο των δραστηριοτήτων τους.

“Θεωρούμε ότι η τραπεζική ένωση είναι συλλογικό σχέδιο που θα επιφέρει ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης” συνέχισε, προσθέτοντας ότι “δεν ψηφίζουμε μόνο για το ECOFIN αλλά επειδή θα υπάρχει σύστημα εγγύησης καταθέσεων, που είναι ένα βήμα στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ώστε να μην σώζουμε τράπεζες με χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι αναφορές του κ. Νεοφύτου βρίθουν από ανακρίβειες και διατύπωσε τη θέση πως για την επιβολή του όποιου προστίμου αυτός που έπρεπε να είναι υπεύθυνος είναι ο Υπουργός Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών που έπρεπε έγκαιρα να είχαν καταθέσει τα νομοσχέδια.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η Νομική Υπηρεσία δεν μπόρεσε να ελέγξει εάν τα νομοσχέδια συνάδουν με το κεκτημένο και εξήγησε ότι η αναβολή ζητήθηκε για να βελτιωθούν τα νομοθετήματα που θα είναι καταστροφικά.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια για αποφυγή του προστίμου στο ECOFIN, προσθέτοντάς ότι δεν μπορεί να προκύψει θέμα εξυγίανσης τις επόμενες εβδομάδες.

Τοποθετούμενος επί της ουσίας των νομοθετημάτων, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι μετά την κατάθεση των νομοθετημάτων στη Βουλή, υποβλήθηκαν 43 αλλαγές από το Υπουργείο Οικονομικών και 12 από την Κεντρική Τράπεζα.

Πρόσθεσε πως ενώπιον μας έχουμε την περιβόητη τραπεζική ένωση. Ανέφερε από την εφαρμογή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού διαπιστώσαμε ότι άλλη είναι η εποπτεία για τις κυπριακές τράπεζες, άλλη για το Συνεργατισμό, άλλη για την Deutsche Bank.

Ανέφερε ότι βλέπουμε τον κολοσσό Deutsche Bank στα πρόθυρα αιτήματος για στήριξη από τη Γερμανία και είπε ότι ουδέποτε αποδεχθήκαμε ότι η αποταμίευση είναι επένδυση.

Ο κ. Ευαγόρου είπε περαιτέρω ότι θα θέλαμε να δούμε την επιφόρτιση με ποινική και οικονομική ευθύνη τα ΔΣ των τραπεζών και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για την ευθύνη αυτή.

Κατά τον κ. Ευαγόρου η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών με τα νομοθετήματα αυτά θα γίνονται έρμαιο των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τα δύο νομοθετήματα δεν έχουμε πολλές εισηγήσεις από μέρους της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα νομοσχέδια είναι τα πιο σημαντικά και η Νομική Υπηρεσία είχε πολλές εισηγήσεις.

Τα νομοθετήματα που πρέπει να ψηφιστούν, συνέχισε, αφορούν τα ταμεία εγγύησης καταθέσεων και διευκρίνισε ότι τα ταμεία που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία που θα ψηφίσουμε δεν καλύπτονται ούτε από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω ότι κρίνει πιο σημαντικό να προσμετρηθεί η συζήτηση στο ECOFIN καθώς η παρούσα περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για άλλα τραπεζικά συστήματα.

Είπε ακόμα πως η Deutsche Bank βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου να ζητήσει στήριξη από τη Γερμανία. Πρόσθεσε πως το κυπριακό σύστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και διατύπωσε τη θέση ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση αν έχουμε ψηφίσει τα νομοθετήματα ώστε να μην μας συμπαρασύρουν τα προβλήματα των άλλων τραπεζικών συστημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι είναι σωστά τα όσα λέχθηκαν για το χρόνο και την πίεση, πρόσθεσε ότι ασκήθηκε μεγάλη πίεση από τη Γενική Εισαγγελία, που προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πολύ ψηλό πρόστιμο αν αυτά δεν ψηφιστούν έγκαιρα.

Συνεχίζοντας είπε ότι αν δεν ψηφιστούν τα δύο νομοθετήματα, κινδυνεύουμε να έχουμε πολύ ψηλά πρόστιμα και εισηγήθηκε να ψηφιστούν τα δύο και να αναβληθούν τα άλλα για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Βότσης είπε πως ο στόχος των νομοθετημάτων είναι από εδώ και εμπρός να μην φορτώνονται στις κυβερνήσεις και στον φορολογούμενο οι ζημιές στις τράπεζες.

Είπε πως η εξυγίανση θα γίνεται κατά ένα μέρος από κούρεμα καταθέσεων και κατά άλλο από το ταμείο εξυγίανσης αναφέροντας ότι τα νομοθετήματα διαλαμβάνουν κούρεμα μέχρι 8% σε μη εξασφαλισμένους καταθέτες.

Ανέφερε επίσης πως οι καταθέσεις προστατεύονται από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων που δεν είναι επί του παρόντος αρκετό. Παρατήρησε τέλος ότι υπάρχει δαιμονοποίηση του κουρέματος, αλλά εξήγησε με τα νομοθετήματα ένα μέρος τους κόστους εξυγίανσης θα είναι από κούρεμα και έτσι προστατεύεται το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι πρόκειται για κορυφαία νομοθετήματα που αφορούν τον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι με βάση το κεκτημένο είμαστε υποχρεωμένοι να εντάξουμε στην εθνική νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι κάποια είναι καλύτερα από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά σημείωσε για άλλη μια φορά, κάτω από το βάρος του εκβιασμού του χρόνου, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις.

Είπε ακόμα ότι υπήρξε καθυστέρηση και ολιγωρία από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και παρατήρησε ότι κατά τις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να πουν καθαρές κουβέντες.

Συμφώνησε με την αναβολή που ζητήθηκε ώστε “να τα μελετήσουμε να τα κατανοήσουμε και να μπορέσουμε υπεύθυνα να τοποθετηθούμε”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε πως το νομοθέτημα επιβεβαιώνει την αρχή των εγγυημένων καταθέσεων, παρατήρησε ότι χρειάστηκε η εμπειρία της Κύπρου για να προχωρήσει η ΕΕ σε σύστημα προστασίας των καταθέσεων και ανέφερε ότι 0,8 μόνο των εγγυημένων καταθέσεων θα καλύψει σε λίγα χρόνια το σύστημα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η συνεισφορά των τραπεζών. Δήλωσε δε ότι η ΕΔΕΚ τοποθετείται υπέρ παρά τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που απομένουν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης λέγοντας πως όντως πρόκειται για κοσμοϊστορικά νομοθέτημα, είπε ότι το κούρεμα των καταθέσεων είναι άδικο και ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για βελτίωση, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίζει την αναβολή.

Ο κ. Περδίκης αναφέροντας ότι υπάρχει και η επιλογή να καταρρεύσει η τράπεζα αντί της εξυγίανσης, παρομοίασε τα νομοθετήματα με την περιτομή που κάνουν στα αγόρια οι μουσουλμάνοι και μετά δίνουν στο παιδί λουκούμι για να ξεχάσει τον πόνο.

“Ρωτήστε αν ξέχασαν” συνέχισε και αναφέροντας ότι δεν ξεχνιέται η εμπειρία του κουρέματος, είπε ότι οι υπαίτιοι δεν πλήρωσαν ποτέ.

Μιλώντας τελευταίος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι από τις κυπριακές τράπεζες σε κυπριακά χέρια έμεινε μόνο ο Συνεργατισμός, που με τους χειρισμούς της κυβέρνησης προοιωνίζεται ότι θα τον δώσουν σε ξένα χέρια σε τιμή ευκαιρίας.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων και διατύπωσε τη θέση ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας.

“Γιατί θα πρέπει να έχει μόνο αυτό το περιεχόμενο η τραπεζική ένωση και γιατί να μην διαμορφώσουμε κείμενα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών” ανέφερε καταλήγοντας.