Eξωφρενών η Τουρκία με τις ΗΠΑ για κουρδικό

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας έχει προκαλέσει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.F4432755DF77230E75449F405D8DC1CE

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση των ΗΠΑ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας PYD δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

“Είτε χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση χαρακτηρίζοντάς το αφέλεια ή να πω κάτι άλλο, αυτό είναι απαράδεκτο”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Τώρα ο ISIS είναι κακός επειδή είναι ριζοσπαστικός αλλά το PYD και το ΡΚΚ είναι καλύτεροι επειδή είναι μαρξιστές, λενινιστές. Δηλαδή κατά την άποψή τους είναι κοσμικοί. Μα είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Και η μια είναι τρομοκρατική οργάνωση και η άλλη. Δεν μπορείς να πεις ότι η μια είναι καλύτερη. Κάποια αριστερά κόμματα στην Ευρώπη επειδή έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΡΚΚ προσπαθούν να το βγάλουν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Γίνεται αντιτρομοκρατικός αγώνας έτσι;”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Υπάρχει, συνέχισε, “μια αντίληψη για δοξασία των τρομοκρατικών οργανώσεων που δεν τους προκαλούν ζημιά. Τώρα το PYD δεν μου προκαλεί ζημιά και είναι επομένως καλό και μπορώ να συνεργαστώ μαζί του. Αλλά αύριο θα περάσουν αυτά τα χρόνια και θα στραφεί εναντίον σας. Πολλές χώρες που στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις στο τέλος δέχτηκαν χτύπημα από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μια απόφαση και να διαλέξουν αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. “Εμείς δώσαμε έγγραφα στους φίλους μας τους Αμερικανούς και τον Μπάιντεν που αποδεικνύουν καθαρά τη σχέση του PYD με το ΡΚΚ. Το είπα πολλές φορές αυτό στον Κέρι”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία. Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Οι Τούρκοι ανησυχούν ότι η Δύση μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είπε τη Δευτέρα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα εντός της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας για να εκφράσει ο λαός τη γνώμη του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, σημειώνοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.

 

**