ΕUOBSERVER:Πληροφορίες από ΕΠΑ της Ε.Ε. διέρρευσαν προς το Ισραήλ

Υποψίες στρέφονται προς την Ελλάδα

«Το Ισραήλ έλαβε διαρροές σε πραγματικό χρόνο από τις συνομιλίες της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ», αναφέρει το κοινοτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΕUOBSERVER.

epa03264431 Illustration Picture showing the EU flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 14 June 2012. EPA/OLIVIER HOSLET

 Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, διπλωμάτες εγείρουν υποψίες για διαρροές προς το Ισραήλ, που φέρονται να πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας (ΕΠΑ), στις 15 Ιανουαρίου, προ της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (18 Ιανουαρίου). Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεδομένης της αλλαγής της ελληνικής στάσης ως προς τη διατύπωση του κειμένου επί το ηπιότερο για το Ισραήλ (θέση την οποία υποστήριξαν εν συνεχεία η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία), οι υποψίες για διαρροή βαρύνουν την ελληνική πλευρά.

Ο ΕUOBSERVER αναφέρει ότι, εξαιτίας του ζητήματος που ανέκυψε, συζητήθηκαν προτάσεις αύξησης του επιπέδου ασφάλειας των συνεδριάσεων, ενώ επίσης σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται τέτοιου είδους υποψίες, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Πηγή τoυ Συμβουλίου ανέφερε ότι οι συνομιλίες στο πλαίσιο της ΕΠΑ θα μπορούσαν επίσης να έχουν υποκλαπεί από το εξωτερικό, καθώς μεταδίδονται μέσω του δικτύου πληροφορικής του Συμβουλίου ΕΕ. Κανείς δεν πιστεύει όμως στα σοβαρά ότι το Ισραήλ κατασκόπευε τη συνάντηση της 15ης Ιανουαρίου. Μετά την ελληνική στάση ωστόσο, ορισμένοι υποψιάστηκαν ότι η Ελλάδα είχε διαρρεύσει τα κείμενα. Μια πηγή του Συμβουλίου είπε ότι η θεωρία κατασκοπίας αναφέρθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ κρατών μελών.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια κι άλλες θεωρίες σχετικά με τις φερόμενες διαρροές, όπως λόγου χάρη ότι έγιναν από κάποια πρωτεύουσα, όπως «την Αθήνα, το Παρίσι ή το Βερολίνο», καθώς οι κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις συνεδριάσεις προς παροχή οδηγιών. «Η διαρροή δεν προέρχεται αναγκαστικά μέσω των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών στην ΕΕ», σημειώνει. Σχολιάζει, τέλος, ότι η κουλτούρα του απορρήτου δεν είναι γενικώς ιδιαίτερα εμπεδωμένη στο πλαίσιο της ΕΕ, και παραθέτει την άποψη του Παλαιστίνιου πρώην Υπουργού Εξωτερικών Nabeel Shaath, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν άρδην μεταβάλει τη στάση τους στο πλαίσιο  του Συμβουλίου ΕΕ υπέρ του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ διέψευσε σήμερα προς τον EUOBSERVER ότι ευθύνεται για τις διαρροές. «Πρόκειται για θέμα αρχής», σημείωσε υψηλόβαθμη ελληνική διπλωματική πηγή. Η ισραηλινή Αντιπροσωπεία από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει.