Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί έμμεσα την Γιωρκάτζιη να παραιτηθεί

αναστασιαδης-467x324*Ουδέποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, η κα Γιωρκάτζη μου γνωστοποίησε ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, αλλά το χείριστο, ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.»

*Δεν θα δώσω κάλυψη σε όποιον με επικαλείται για να αποφύγει τις υποχρεώσεις του»

 

 

Λύπη για τις αναφορές της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ουδέποτε γνωστοποίησε στον ίδιο ότι το δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της στο οποίο εργοδοτείτο η θυγατέρα της εκπροσωπούσε νομικά τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει κάλυψη σε όποιον τον επικαλείται προκειμένου να αποφύγει τις υποχρεώσεις του και ότι η δήλωση του περί μηδενικής ανοχής σε θέματα παραβίασης των κανόνων χρηστής διοίκησης ισχύει και για την κ. Γιωρκάτζη

“Με λύπη μου πληροφορήθηκα τα όσα η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων,” δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως “προς αποκατάσταση της αλήθειας επιθυμώ να αναφέρω ότι τα αληθή γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Έδωσα οδηγίες στον Διευθυντή του Γραφείου μου, όπως κατά κανόνα συμβαίνει για κάθε νέο διορισμό ανεξάρτητου αξιωματούχου να ετοιμάσει το έγγραφο διορισμού, αλλά και το σχετικό συμβόλαιο της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για το διορισμό της ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο Διευθυντής του Γραφείου μου, ενεργώντας με βάση τις οδηγίες μου, πέραν της ετοιμασίας του εγγράφου διορισμού απέστειλε στην κ. Γιωρκάτζη και πιστό αντίγραφο του συμβολαίου των δύο προκατόχων της, προκειμένου να λάβει γνώση των όρων βάσει των οποίων θα ετύγχανε διορισμού.

Η κα Γιωρκάτζη επέστρεψε στον Διευθυντή του Γραφείου μου το εν λόγω συμβόλαιο χωρίς οποιαδήποτε αναφορά περί αφαίρεσης διατάξεων που άπτοντο του ασυμβίβαστου εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων από συμφέροντα εξ αίματος συγγενών της.

Θλίβομαι ακόμη να παρατηρήσω ότι πέραν της εν λόγω παραλείψεως ουδέποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, η κα Γιωρκάτζη μου γνωστοποίησε ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, αλλά το χείριστο, ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Θλίψη, όμως, μου προκαλούν και οι αναφορές της κας Γιωρκάτζη ότι τάχα, μετά τη δημοσιοποίηση των σχέσεων του πρώην συζύγου και της θυγατέρας της με τον κ. Βγενόπουλο, συζήτησε το θέμα μαζί μου και ότι τάχα της είπα ότι είχα γνώση από πού προέρχονται οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της.

Είμαι υποχρεωμένος να κάνω ξεκάθαρο πως δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ οποιονδήποτε να επικαλείται το όνομα μου ή να δώσω κάλυψη σε οποιονδήποτε, ο οποίος καταχρώμενος της εμπιστοσύνης που επέδειξα στο πρόσωπό του να με επικαλείται προκειμένου να αποφύγει των εκ της κείμενης νομοθεσίας υποχρεώσεων του.

Αν είναι κάτι για το οποίο οφείλω να απολογηθώ είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία μου ο υπό διορισμό αξιωματούχος.

Θέλω να επαναλάβω πως η δήλωση μου περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν, ανάμεσα σε άλλα, ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε ισχύει και για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη”.

Υπενθυμίζεται ότι η κα. Γιωρκάτζη μετέβη στο Προεδρικό αμέσως αφότου αναχώρησε από τη Βουλή. Αναχώρησε από το Προεδρικό, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, γύρω στις 13.30.

Ο ΔΗΣΥ  την καλεί να παραιτηθεί

Ανακοίνωση  του ΔΗΣΥ για το θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει  ότι «υπήρχε

σοβαρό θέμα τάξης για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας   και από την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούμε πως είναι αδύνατον να μπορέσει με αξιοπιστία να συνεχίσει στη θέση της.»

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση  του αναφέρει οτι μετά τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζηπροκύπτει μείζον   ζήτημα για την κ. Γιωρκάτζη και το θέμα που έχει προκύψει με τους όρους της συμβολαίου της, δεν αφήνει στη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας άλλη επιλογή από την παραίτηση, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Επίσης η Συμμαχία Πολιτών  αναφέρει  ότι μετά τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμφανές ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν τυγχάνει πια της εμπιστοσύνης του Προέδρου.
«Ως Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει  θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την κα. Γιωρκάτζη από το να παραιτηθεί.»