Τα κόμματα τοποθετούνται για την απόφαση του Ανωτάτου

Την απόφαση του Ανωτάτου σχετικά με τα τέσερα νομοθετήματα της Βουλής σχολίασαν όλα τα κόμματα.

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του αναφέρει ότι :«Ο σεβασμός προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι δεδομένος. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τη θέσπιση μέτρων προστασίας των πολιτών από τον κίνδυνο γενικευμένων, μαζικών εκποιήσεων, που θα σπρώξουν την κοινωνία σε περαιτέρω δυσπραγία και εξαθλίωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Συναγερμός φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα όσα θα επακολουθήσουν σε βάρος των πολιτών. Ως ΑΚΕΛ αφού μελετήσουμε σε βάθος το σκεπτικό της απόφασης θα εξετάσουμε τις επιλογές μας και θα διεκδικήσουμε στο μέτρο του εφικτού αποκατάσταση του διχτύου προστασίας που εσκεμμένα οι κυβερνώντες οδήγησαν σε κουτσούρεμα.

Ασφαλώς ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν συνοδευτεί από το κοινωνικά αναγκαίο δίχτυ προστασίας και δυστυχώς από την απόφαση υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Συναγερμός, οι τραπεζίτες και τα κερδοσκοπικά ταμεία. Θα επιδιώξουμε όπως η ήττα που υπέστηκαν οι πολίτες να είναι μόνο προσωρινή. Ως άμεση αντίδραση , καταλήγει το ΑΚΕΛ θα καταθέσουμε την ερχόμενη βδομάδα πρόταση νόμου για μετάθεση της ισχύος εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.»

ΤΟ ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρει  πως θα  μελετήσει τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τις προτάσεις νόμου, οι οποίες συνόδευαν και συνδέονταν άμεσα με το νόμο των εκποιήσεων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου , προσθέτει ,είναι σεβαστή, όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να αφεθεί ο νόμος των εκποιήσεων, χωρίς το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας, που ήθελε να καθιερώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συνεπώς,  καταλήγει θα μελετήσουμε τα επόμενα μας βήματα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ετοιμασία του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, το οποίο θα λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας των δανειζόμενων.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της αναφέρει:«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστή. Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κατά την ψηφοφορία των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις δεν εισακούστηκαν.

Προειδοποιήσαμε ότι ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων ήταν η διασύνδεση του βασικού νόμου των εκποιήσεων με το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Δεν εισακουστήκαμε. Η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις χωρίς το προστατευτικό δίκτυ της αφερεγγυότητας.
Εμείς καταψηφίσαμε τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις προειδοποιώντας ότι οι υπόλοιπες προστατευτικές προτάσεις Νόμου υπήρχε κίνδυνος είτε να αναπεμφθούν είτε να σταλούν με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η πλειοψηφία της Βουλής είναι τώρα υπόλογη προς τους πολίτες που παραμένουν εκτεθειμένοι στον εφιάλτη της ασυδοσίας των τραπεζών.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα μελετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα κινηθεί με κάθε προσφερόμενη διαδικασία, περιλαμβανομένης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.»

Η Συμμαχία Πολιτών αφού αναφερει  ότι είναι σεβαστή   η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενόψει ότι εκδόθηκε ομόφωνα. σημειώνει ότι :Ως Συμμαχία Πολιτών θα θέλαμε τα δικαστήρια να είναι το ίδιο κάθετα και στην προστασία και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως π.χ στο δικαίωμα της περιουσίας το οποίο με το κούρεμα των καταθέσεων παραβιάστηκε με τον πλέον βάναυσο και παράνομο τρόπο.

Ταυτόχρονα, με αυτή την απόφαση, έπεσε η αυλαία του θεάτρου του παραλόγου που παιζόταν από κάποιες πολιτικές δυνάμεις που υπερψήφισαν το Νομοσχέδιο των Εκποιήσεων και υπερψήφισαν ή τήρησαν αποχή σχετικά με το αναπεμφθέν Νομοσχέδιο στη Βουλή. Αποκαλύπτεται το παιχνίδι που είχε στηθεί όταν τα κόμματα έκαναν πλάτες στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα.

Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι το όλο σκηνικό ήταν προμελετημένο έγκλημα. Αντί οι πολιτικές δυνάμεις να τροποποιήσουν το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο, επέλεξαν να ψηφιστούν σε ένα αλαλούμ οι διάφορες Τροπολογίες ως Προτάσεις Νόμου. Αυτό επέτρεψε στον Πρόεδρο να παραπέμψει τέσσερις και να αναπέμψει δυο. Κίνηση προβλεπτή και αναμενόμενη.

Η Συμμαχία Πολιτών στήριξε τις Τροπολογίες που κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά καταψήφισε το Νομοσχέδιο ακριβώς γιατί προέβλεψε όπως και όλοι μέσα στη Βουλή ότι ο Πρόεδρος θα κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και το πολυδιαφημιζόμενο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας δεν θα περιλαμβάνει πρόνοιες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες, την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κυβέρνηση και φιλομνημονιακά κόμματα παρέδωσαν τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, χωρίς να φταίνε, στο «έλεος» των Τραπεζών.

Διακηρύξεις, επαναδιαπραγματεύσεις και κροκοδείλια δάκρυα απλά τους εκθέτουν ακόμη περισσότερο στα μάτια των πολιτών που παλεύουν για την επιβίωση τους.»