Τορπίλη από Ακιντζί στο «καλό κλίμα»

Η νέα τορπίλη που έριξε ο επρόσωπος του Ακιντζί Μπαρίς Μπορτζού ότι η τ/κ πλευρα διαφωνεί με τη θέση γι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας  εφερε ξανά τα πάνω κάτω και έχει δυναμιτίσει το «καλό κλίμα» στις συνομιλίες .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akinci , σε γεύμα που παραθέτει το Ελληνοτουρκικό Forum, Λευκωσία 13 Ιανουαρίου 2016.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τις θέσεις Ακιντζί μέσω Μπορτζού κλήθηκαν να σχολιάσουν σήμερα τα κόμματα που το κάθε ένα έδωσε τις δικές του ερμηνείες.

ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού  στο Κυπριακό “είναι απλή και ξεκάθαρη”, ότι λύση που δεν θα προβλέπει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη μετεξέλιξή της σε ομοσπονδιακό κράτος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπορτζού, ο οποίος είπε ότι επειδή οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και δεν διαπραγματευόμαστε μια συνομοσπονδία με δύο ξεχωριστές κυριαρχίες, θα δημιουργήσουμε ασφαλώς δύο Πολιτείες Ενωμένης Ομοσπονδίας Κύπρου.

Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θα λυθεί το Κυπριακό διαμέσου του τι δηλώνει ο κάθε ένας και αν θα βρεθούμε σε μια συμφωνία θα υπάρχουν καταγραμμένα χωρίς ασάφειες οι όροι και οι προϋποθέσεις και θα τοποθετηθούμε επί της συμφωνίας και όχι επί των οποιωνδηποτε δηλώσεων.Πρόσθεσε ότι “το έκανα ξεκάθαρο ότι συμφωνία που δεν θα κάνει ξεκάθαρη τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δια της μετεξελίξεώς της σε ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.

Σε άλλη ερώτηση ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται ήδη σε αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίκας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε κατά πόσον η αντιπολίτευση έχει δει τη συμφωνία, λέγοντας ότι “αν γνωρίζουν ας μας ενημερώσουν και εμάς”.

Ανέφερε ότι “η συμφωνία δεν θα κριθεί με τη δική μου αξιολόγηση ως πολιτικού και ως ηγέτη ενός κόμματος γιατί εάν καταλήξουμε σε συμφωνία αυτό που ξεχνούν οι συνάδελφοι πολιτικοί είναι ότι είναι ο λαός που θα αποφασίσει μέσω δημοψηφισμάτων και αφού του δοθεί επαρκής χρόνος για να ενημερωθεί.”

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το πλαίσιο λύσης είναι ξεκάθαρο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, για αυτό και είναι επί εγγράφων που σχολιάζω και όχι επί οποιωνδήποτε δηλώσεων, με τις δικές τους σκοπιμότητες ή για την οποιαδήποτε εσωτερική ή άλλη κατανάλωσή τους.

Για τη Μόρφου

Εξάλλου ο Προεδρος του ΔΗΣΥ μετά από συνάντησή που είχε  με τον Δήμαρχο, Χαράλαμπο Πίττα, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, ανέφερε  ότι «δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία για το Κυπριακό χωρίς την κατεχόμενη σήμερα Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “δεν εκπροσωπούμε την ε/κ πλευρά αλλά μπορούμε να πούμε τη θέση του ΔΗΣΥ που πιστεύω ακράδαντα πως είναι και θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος θα δούμε επιτέλους να φεύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, να απαλλαγούμε από τις τουρκικές εγγυήσεις και να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο”.

Τέλος, είπε, ότι η συνάντηση έγινε για να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να τους ενημερώσουμε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και σημειώνουμε τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

O Δήμαρχος Μόρφου δήλωσε πως η αγωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου και του κάθε εκτοπισμένου του Διαμερίσματος Μόρφου για τη φάση που περνάει σήμερα το εθνικό μας θέμα μας οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση να πραγματοποιήσουμε ένα κύκλο επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου για να δούμε τη σημερινή φάση που περνά το εθνικό μας θέμα.

Είπε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε ένα διάλογο για το εθνικό μας θέμα, ενημερωθήκαμε πλήρως από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και εγώ όπως και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε τις δικές μας απόψεις για τη σημερινή φάση του εθνικού μας προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ διαφορετικά ερμηνεύει τις δηλώσεις Μπορτζού

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπή, αναφερόμενος στις δηλώσεις του εκπροσωπου του Ακιντζί ανεφερε πω το ΑΚΕΛ κρίνει  τον κ. Μπορτζού «από αυτά που πραγματικά είπε και όχι από αυτά που του αποδίδονται» και πρόσθεσε:

«Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μπαρίς Μπορτζού και τις ερμηνείες περί δημιουργίας νέου κράτους, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει για πολλοστή φορά ότι η συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά για εμάς κόκκινη γραμμή. Τούτου λεχθέντος εμείς κρίνουμε τον κ. Μπορτζού από αυτά που πραγματικά είπε και όχι από αυτά που του αποδίδονται.
Ασφαλώς διαφωνούμε με τη θέση του κ. Μπορτζού ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά « δεν αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια». Αυτή είναι πάγια θέση της τουρκοκυπριακή πλευράς και δεν αναμέναμε να την αλλάξουν τώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Μπορτζού είπε και άλλα σημαντικά που αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το τι λένε για λόγους γοήτρου και εσωτερικής κατανάλωσης, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι στην πραγματικότητα θα έχουμε συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρώτο, ο κ. Μπορτζού είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, αλλά μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών. Και είναι πολύ ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η Κοινή Διακήρυξη όσο και οι προηγούμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες όπως υπογράμμισε ο κ. Μπορτζού συνιστούν τη βάση για να προχωρήσουμε, ξεκάθαρα προνοούν ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα προκύψουν από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
Δεύτερο, ο κ. Μπορτζού αναφέρθηκε σε νέα, ομοσπονδιακή δομή και όχι σε νέο κράτος.
Τρίτο, ο κ. Μπορτζού υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του κ. Ακιντζί ότι η νέα δομή δεν θα υποβάλει ξανά αίτηση για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις επιφανών καθηγητών του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που ζητήσαμε και πήραμε κατά καιρούς, αυτό συνιστά την πιο ισχυρή απόδειξη ανάμεσα σε άλλες (π.χ. η συνέχεια των διεθνών συνθηκών που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια) ότι διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλείεται η διαδοχή κράτους.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική σε θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις οποίες διαφωνούμε. Δεν έχουμε , όμως, καμία διάθεση να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και να χαρακτηρίζουμε δηλώσεις όπως η χθεσινή, ως δήθεν βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων.»

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ εκφράζει  έντονη ανησυχία, για την καταφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ακκιντζί, ο οποίοςόπω αναφέρει, κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιδιώκει διαδικασία παρθενογένεσης, επικαλούμενος μάλιστα και τη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου του Φεβρουαρίου 2014.

Σε δήλωση του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Αθως Αντωνιάδης ανέφερε:

«Η ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα και μάλιστα για ένα ζήτημα, που θα έπρεπε να ήταν το πρώτο στην ιεράρχηση της πλευράς μας, προκαλεί εύλογη υποψία ότι ο κ. Αναστασιάδης:

Είτε αποδέχεται τη συζήτηση την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία «νέας δομής» και «νέου συνεταιρισμού» και προσπαθεί να το αποκρύψει.

  • Είτε έχει παραπέμψει το μείζον αυτό ζήτημα στο τέλος, για να καλύψει την υποχώρηση της πίσω από λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες.

Η τουρκική πλευρά, με τη δήλωση του κ. Μπουρτζιού καταρρίπτει το επιχείρημα του κ. Αναστασιάδη ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτονόητη, επειδή δεν θα απαιτηθεί εκ νέου αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη.

Επιβεβαιώνεται επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα, που από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσε ότι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, παρείχε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να επιδιώξει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρθενογένεση.

Δυστυχώς, η προκλητικότητα, το θράσος και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω της υποχωρητικότητας της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας αδιαπραγμάτευτος όρος. Φαίνεται πως για τον κ. Αναστασιάδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν, δεν είναι.

ΕΔΕΚ:  Επικίνδυνο να δίνεις όταν η άλλη πλευρά ξεκάθαρα δεν θέλει λύση

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι :

«Είναι φανερή πια η γραμμή την οποία ακολουθεί η Άγκυρα μέσω του Ακιντζί.

Αυτή είναι η σταδιακή αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακριβώς διότι έχουν κατανοήσει ότι το μεγάλο όπλο της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι η ύπαρξη και η διεθνής αναγνώριση του κράτους μας.

Οφείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταστήσει σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παύσει με κανένα τρόπο να υπάρχει και σε καμιά περίπτωση θα δεχτούμε, με το πρόσχημα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου τη νομιμοποίηση της κατοχής και την εξίσωση των κατεχόμενων εδαφών με τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποδεικνύεται επίσης πόσο επικίνδυνο ήταν και είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και πόσο επικίνδυνο είναι συνεχώς να δίνεις στην άλλη πλευρά η οποία ξεκάθαρα δεν θέλει λύση» κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ:«Η διάλυση της Κ.Δημοκρατίας δεν είναι επιλογές του λαού»

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Ανδρέας Τελεβάντος, σχολιάζοντας την η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, Μπαρίς Μπουρτζού, ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Η παρθενογένεση στην Κύπρο ενός νέου ισότιμου συνεταιρισμού που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την εξισώνει με το ψευδοκράτος δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τον κυπριακό λαό.

Η εμμονή της Τουρκίας σε αυτό τον στόχο και η επιμονή των κυρίων Ακιντζί και Μπουρτζού να διαλυθεί η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φανερώνουν τις πραγματικές Τουρκικές προθέσεις για επικυριαρχία της Άγκυρας στην Κύπρο.

Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με τον αγώνα και το αίμα του κυπριακού λαού.

Η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το μόνο σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον.

Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υλοποίηση του στόχου για απελευθέρωση της Κύπρου από την κατοχή και στη δημιουργία συνθηκών ενός ελεύθερου σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, θα πρέπει να αποφύγουμε ένα νέο διχασμό και να κωδικοποιήσουμε και να συμφωνήσουμε τους στόχους που θα επιδιώξει η πλευρά μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Υπόβαθρο για μια εθνική συνεννόηση μπορεί να είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που περιλαμβάνει το αναλυτικό περιεχόμενο μιας δημοκρατικής λύσης που διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και με το οποίο υποτίθεται συμφωνούν όλοι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ.

Συμμαχία Πολιτών

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου , ανέφερε ότι:

«Το ζήτημα της διατήρησης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να είναι στο προσκήνιο μετά από τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχονται ότι δεν αποδέχονται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η τοποθέτηση  έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του ιδίου του κ. Ακιντζί για δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού Κράτους που  θα αποτελείται από τα δυο συνιστώντα κράτη.

Ως Συμμαχία Πολιτών συμφωνούμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι το κυπριακό δεν θα λυθεί με τις δηλώσεις. Ούτε οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί είναι ικανές να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δυστυχώς ούτε και οι δηλώσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη είναι από μόνες τους, ικανές να τη διαφυλάξουν.

Επειδή είναι γνωστή η διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά συστηματικά απαιτεί τη δημιουργία νέου συνεταιριστικού κράτους, κρίνουμε ότι η συνέχιση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη  της πολιτικής του καθησυχασμού της κοινής γνώμης στην πραγματικότητα συνιστά πολιτικό στρουθοκαμηλισμό. Το επιχείρημα του Προέδρου ότι η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται να διατυπωθεί στα χαρτιά η μετεξέλιξη αλλά στην πράξη αυτό θα γίνει, αποτελεί τεράστια ψευδαίσθηση.

Δυστυχώς το κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου βρίθει ασαφειών που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες.

Έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτού να είναι αργά να θέσει στο τραπέζι συνομιλιών ευθέως το ζήτημα και να απαιτήσει  από τον κ. Ακινζτί  μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματεύεται με εποικοδομητικές ασάφειες την κατάλυση της» .

 

 

α