Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα

 

 

Μαζικές και με παλμό ήταν οι πορείες που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα ημέρα γενικής απεργίας, στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες  άνθρωποι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους για να διαδηλώσουν την πλήρη αντίθεση τους στο προσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Για ακόμα μία φορά όμως δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν το μπλοκ της πορείας των αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος.

Η αφετηρία των κινητοποιήσεων ήταν για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, για το ΠΑΜΕ η πλατεία Ομονοίας και για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η οδός Μητροπόλεως, μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.
Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με στόχο να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Η μεγάλη κυβερνητική επαγγελία για κατάργηση των μνημονίων οδήγησε σε ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Αντί για την εκπλήρωση της προσδοκίας του κόσμου της εργασίας για επαναφορά της 13ης σύνταξης έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό που είναι μια λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Ο κόσμος της εργασίας, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι αντιδρούν και λένε προς την κυβέρνηση ότι αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Άλλη μια κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης κατέρρευσε, η μείωση στις συντάξεις είναι προ των πυλών», τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο το οποίο είναι ταφόπλακα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

«Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Μιλάμε για την υποβάθμιση, απαξίωση και διάλυση του καθολικού, αναδιανεμητικού

Óõãêðåíôñùóç êáé ðïñåßá áðï ôçí ÃÓÅÅ êáé ôçí ÁÄÅÄÕ óôá ðëáßóéá ôçò ãåíéêÞò áðåñãßáò åíÜíôéá óôï áóöáëéóôéêü íïìïó÷Ýäéï ôçí ÐÝìðôç 4 Öåâñïáõñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

και αλληλέγγυου χαρακτήρα της ασφάλισης. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι νέοι οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2016, που όσο πιο πολλά χρόνια ασφάλισης θα έχουν τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές, προσέθεσε ο κ. Κουτσουμπέλης.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι πρέπει «όλος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, ο ιατρικός κόσμος, οι μηχανικοί, εργάτες, μισθωτοί, αγρότες όλοι ενωμένοι να αντιδράσουμε σ’ αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φτωχοποιεί την κοινωνία, που υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς, που δημιουργεί προϋποθέσεις απαξίωσης, φτηνής εργασίας και μετανάστευσης» και συμπλήρωσε: «Όχι στην εξαθλίωση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα, ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όλους τους κοινωνικούς φορείς για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο για το μέλλον της Ελλάδος».

Δ.Κουτσούμπας:Δεν πάει άλλο

Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε Δ.Κουτσούμπας ο οποίος συμμετείχε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα ενώ προειδοποίησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο.

» Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι. Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν.

» Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατακρυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες.»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, που είχε το δικό της μπλοκ στην πορεία, σε δήλωση του ανέφερε ότι «η απεργιακή συγκέντρωση σήμερα ήταν ένας πολιτικός σεισμός», τονίζοντας πως «τα μέτρα ενάντια στην ασφάλιση και τα φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν».
«Έχουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία στον δρόμο με αγωνιστική ορμή. Η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Δεν έχει κανένα μέλλον το μνημονιακό μπλοκ. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς σε ανατρεπτικές εξελίξεις. Μέσα στο 2016 θα έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Ανατροπή των μνημονίων, ανατροπή της κυβέρνησης, ανατροπή όλων των μνημονιακών μπλοκ. Θα ακολουθήσουμε μια νέα αντιμνημονιακή πορεία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα, αυτή είναι η μόνη επιλογή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παν. Λαφαζάνης.

Επεισόδια
Επεισόδια σημειώθηκαν όταν το μπλοκ της πορείας των αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος, χωρίς να πάρουν μεγάλη έκταση. Ωστόσο, για περίπου 20 λεπτά επικράτησε στο Σύνταγμα ένα πολεμικό σκηνικό, με τις ομάδες των αντιεξουσιαστών να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούσαν με ρίψη βομβών κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.
Λίγο νωρίτερα, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση, όταν ομάδα αγροτών από τη Λοκρίδα λογομάχησε και παραλίγο να έρθει στα χέρια με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων, καθώς οι συγκεντρωμένοι αγρότες σύμφωνα με την αντιμαχόμενη πλευρά φώναξαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Ομάδες αντιεξουσιαστών, μετά από τα επεισόδια που προκάλεσαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, έστησαν  οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.
Την ίδια στιγμή, στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα, αν και σήμερα στα περισσότερα σημεία έχουν ανοίξει τους δρόμους προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των διαδηλωτών.

Κλειστά είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.
Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας δεν κατέστη δυνατό να αποτρέψει επίθεση σε βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ κάλυπτε το συλλαλητήριο στην Ομόνοια..
Πανό στην Ακρόπολη
Πανό στον βράχο της Ακρόπολης κρέμασαν, για λίγα λεπτά σήμερα το μεσημέρι, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν το πανό και αποχώρησαν.

Επεισόδια και τραυματίες στη Θεσσαλονίκη
Ενταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στην πορεία της Θεσσαλονίκης, όταν αντιεξουσιαστές που έκαναν δική τους πορεία έσπασαν βιτρίνες και έγραψαν συνθήματα σε κλεισμένα στόρια.

Ενώ διέσχιζαν την Αγίας Σοφίας, οι αντιεξουσιαστές ήρθαν σε σύγκρουση με εργαζόμενους καταστήματος, διότι ήταν ανοιχτό και είχε πελάτες, σπάζοντας την τζαμαρία του καταστήματος.
Ενταση προκλήθηκε και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση εργαζομένων όταν κουκουλοφόροι στράφηκαν εναντίων τους με αφορμή συνθήματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά και δυο άτομα.

Στο σημείο αυτό τα αίματα άναψαν και πάλι όταν διαδηλωτής επιχείρησε να εισβάλει με το φορτηγάκι του στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως ο Βόλος, η Πάτρα, η Λάρισα, το Άργος, το Ναύπλιο και η Ρόδος.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από σήμερα στις 6 το πρωί Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο στις 6 το πρωί 6 Φεβρουαρίου.

Ακυρώσεις πτήσεων της Olympic Air
Δεκαέξι πτήσεις της Olympic Air ακυρώθηκαν , λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ .
Λόγω της απεργίας, ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπισαν  στις μετακινήσεις τους σήμερα οι Αθηναίοι. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, τα τρόλει, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα ταξί.Σε απεργία διάρκειας προχώρησαν  και  οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως
Χωρίς αστικά λεωφορεία (κινούνται μόνο ελάχιστα ανά γραμμή με προσωπικό ασφαλείας) και ταξί βρίσκεται η Θεσσαλονίκη ενώ κλειστά μένουν, επίσης, τα εμπορικά και άλλα καταστήματα με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών.