Τούρκος επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα

Ο ιδιοκτήτης του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TV8 Ατζούλ Ιλίτζαλι έκανε αίτηση για να αγοράσει άδεια δημιουργίας τηλεοπτικού  καναλιού  στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη του,  συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα (κατά τον πρόσφατο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνατουρκος_1Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη) και εκείνος είδε θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς άδειας ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού. Εμφάνισε μάλιστα τη συμφωνία σαν να έχει κλείσει και ήδη ξεκινά και η αναζήτηση του προγράμματος.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει τις τηλεοπτικές άδειες σε επιχειρηματίες ένας εκ των οποίων είναι Τούρκος. Η κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε όχι μόνο δεν το διέψευσε αλλά με κάποιον τρόπο επιβεβαίωσε πώς υπάρχουν συνομιλίες με τον Τούρκο επιχειρηματία αναφέροντας πώς “για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει διεθνής διαγωνισμός”.

Δε Ο συγκεκριμένος Τούρκος επιχειρηματίας, νεαρός στην ηλικία είναι “μπροστάρης” συγκεκριμένων συμφερόντων και επιδιώξεων. Πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού του σταθμού εξαγόρασε ο όμιλος Dogus έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων.tsipras_acun_ilicali

Είναι ο ίδιος όμιλος ιδιοκτησίας του Φερίτ Σαχένκ που εξαγόρασε τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας και της Λευκάδας και ετοιμάζεται τώρα να βάλει στο χέρι όλη την παραλιακή ζώνη από το Καβούρι και μέχρι και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η εταιρεία Dogus διατηρεί άριστες σχέσεις με το βαθύ κράτος στην Τουρκία και τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Νταβούτογλου την προωθούν στο εξωτερικό και όπου η Άγκυρα έχει στρατηγικές επιδιώξεις.

 

Ίσως τώρα να ετοιμάζει κάτι ακόμη πιο χοντρό. Για τους πολιτικούς, αλλά και αυτούς που θα ισχυριστούν πώς πρόκειται για απλά για μία επιχειρηματική κίνηση, τα εθνικά συμφέροντα μάλλον αποτελούν ψιλά γράμματα.

Ποιός είναι 

Γεννημένος στην Αδριανούπολη τον Μάιο του 1969, ο Acun Ilıcalı αφού μαθήτευσε στο Κολλέγιο Kadıköy Maarif και το Γυμνάσιο Ανατόλια της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο τις εγκατέλειψεfototurk-(3) αποφασίζοντας να εργαστεί σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας κατάστημα ρουχισμού στην εμπορική οδό Bağdat Caddesi, αλλά δε σημείωσε επιτυχία, με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση, όσο ήταν μόλις 21 ετών. Εντούτοις, η αποτυχία δεν τον πτόησε και αποφάσισε να στραφεί στην τηλεοπτική βιομηχανία. Αφού αρχικά εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Show TV, το 2004 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής την «Acun Medya», η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες στην Τουρκία. Το 2013 τόλμησε επιχειρηματικά, αγοράζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό TV8. Ο 46χρονος επιχειρηματίας έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το 1993 χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, Σεντά, με την οποία είχε παντρευτεί το 1988. Το 2003 ξαναπαντρεύτηκε με την Zeynep Ilıcalı, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Leyla και την Yasemin. Παρότι όλα έδειχναν ειδυλλιακά στο γάμο του, ο Ilıcalı παραδέχθηκε το 2010 ότι διατηρούσε δεσμό με την εντυπωσιακή τηλεπερσόνα Şeyma Subaşı, με την οποία απέκτησε την τέταρτη κόρη του.