Οι Αμερικανοί φοβήθηκαν ρωσικό κτύπημα και συγκράτησαν στην Τουρκία

 Αγράμματους που βλέπουν πολλές χολιγουντιανές ταινίες χρακτήρισε η Μόσχα τους στρατιωτικούς που κατάγγειλαν παραβίαση ρωσικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Τουρκίας

 

Ανκαι και ο Ερντογάν κτυπιέται και επιδιώκει έστω και με φοβέρες συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο το Κρεμλίνο παραμένει παγερά αδιάφορο και κανει πως δεν ακούει τις εκκλήσεις του τούρκου Προέδρου για συνάντηση με τον Πούτιν. Μάλιστα Ρωσικοί κύκλοι εκτιμούν   πως οι νέες απειλές Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Τουρκίας έγιναν για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Ρώσου Προέδρου και να καθορίσει συνάντηση μαζί του.newego_LARGE_t_1101_54627076_type12713

Σύμφωνα με τουρκικά Μ.Μ.Ε το ρωσικό μαχητικό Su-34 που παραβίασε  την Παρασκευή  τον εναέριο χώρο της Τουρκίας συνοδευόταν από τέσσερα Su-30SM .Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας για 20-25 δευτερόλεπτα (ανεπίσημα μιλούν για τρία λεπτά). Η Άγκυρα φέρεται να ζήτησε πρώτα την άδεια και προστασία των ΗΠΑ για να το καταρρίψει με α/α συστήματα Patriot.

“Το ρωσικό μαχητικό προειδοποιήθηκε στα Αγγλικά και στα Ρωσικά αρκετές φορές πριν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο στην νοτιοανατολική επαρχία Gaziantep”.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές στην περιοχή υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερα Su-30SM!

Επιπλέον υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχου Φ.Μπρίντλαβ με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Γ.Ντάνφορντ.

Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χ.Ακάρ όπου και του υπέδειξαν  να μην προβεί σε καμία κίνηση που θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση”.

Πηγές από της Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ που περιήλθαν σε γνώση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για συντριβή της τουρκικής δύναμης που εδρεύει στο Ντιγιάρμπακιρ, βασικά από το α/α συστημα μακρού βεληνεκούς S-400 που καλύπτει ολόκληρη τη νότια Τουρκία από τις συριακές βάσεις και συνακόλουθα την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης.

Αμέσως μετά η τουρκική Αεροπορία και όλες οι πολεμικές βάσεις της (μεταξύ αυτών και του Μπαλίκεσιρ και του Εσκί Σεχίρ που έχουν ως βασική αποστολή την καταστροφή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας) τέθηκαν σε κατάσταση “πορτοκαλί” συναγερμού, ένα επίπεδο πριν την έναρξη επιχειρήσεων, με σχετική διαταγή του Γενικού Επιτελέίου .

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ στους Τούρκους πιλότους έχει δοθεί πλήρης αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής και αυστηρές διαταγές να καταρρίπτουν κάθε ξένο αντικείμενο που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, χωρίς άλλη εξουσιοδότηση από ανώτερα κλιμάκια.

Πάντως το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε  «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

«Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα» δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε επιπλέον ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.Χαρακτήρισε μάλιστα αγράμματους του τούρκους στρατιωτικούς που ανακοίνωσαν ότι έγινε παραβίαση , οι οποίοι παρακολουθούν πολλές χολιγουντιανές ταινίες