Σκάνδαλο ΣΠΕ Αγ.Φύλας:Του ζήτησαν 7,5 χιλιάδες λίρες για να του δώσουν δάνειο!

Για άλλες έξι μέρες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε το διάταγμα κράτησης 13 προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο σύναψης δανείων στην πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Επεισόδια στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού για το φόνο του Λουκά Κωνσταντίνου

Στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης επικεντρώθηκε στις έρευνες που έγιναν και τις μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν από την ημέρα κράτησης των υπόπτων, ενώ στο πλαίσιο καλύτερου συντονισμού, πραγματοποιήθηκε προχθές σύσκεψη στην ΑΔΕ Λεμεσού με εκπρόσωπο της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στην κατάθεση του, ο ανακριτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει γραπτή μαρτυρία για τα τρία στελέχη της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, ότι σε διαφορετικές περιπτώσεις έδιναν οδηγίες για συμπλήρωση αιτήσεων δανείων χωρίς την παρουσία των φυσικών προσώπων που θα ήταν πρωτοφειλέτες, ενώ έχει επίσης διαπιστωθεί ότι εκτιμήσεις ακινήτων που αποδίδονταν σε συγκεκριμένο εκτιμητή ήταν πλαστές.

Άξιο αναφοράς κρίνεται ακόμη μαρτυρία που εξασφάλισε πριν λίγες μέρες η Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία πολίτης ζήτησε ένα μεγάλο δάνειο από την ΣΠΕ Αγίας Φύλας για αγορά ακίνητης περιουσίας και του υποδείχθηκε από έναν από τα στελέχη της που τελούν υπό κράτηση, ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία θα έπρεπε να του δώσει 7,5 χιλιάδες λίρες. Όταν δε ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση, το δάνειο του εγκρίθηκε την επόμενη μέρα.

Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 162 καταθέσεις και έχουν διενεργηθεί 16 έρευνες ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 48 καταθέσεις από όλες τις Επαρχίες και δυο αναγνωριστικές παρατάξεις.

Η υπεράσπιση δεν έφερε ένσταση στην κράτηση των 13 υπόπτων για περίοδο 6 ακόμη ημερών.

Νωρίτερα σήμερα αφέθηκαν ελεύθερα δυο πρόσωπα που επίσης τελούσαν υπό κράτηση για την υπόθεση, η οποία υπενθυμίζεται πως αφορά 11 δάνεια που εξασφαλίστηκαν μεταξύ 2007 – 2009, για το ποσό των 11,961,000 ευρώ.