ΔΗΚΟ-ΔΕΚ καταγγέλλουν διαπλοκή ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ για το θέμα της Focus

ΔΗΚΟ  και ΕΔΕΚ με ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι μετά τα όσα ανέφερε ο  Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα της Focus επιβεβαιώνεται η διαπλοκή και οι αδιαφανείς δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με οικονομικούς παράγοντες που ευθύνονται για η λεηλασία του χρηματοπιστωτικού τομέα.R31-700x267

Σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χρ.Ερωτοκρίτου  αναφέρει:
Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα προκύπτει για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, μετά και από την επιβεβαίωση ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Βγενόπουλου.

Τα δύο κόμματα έχουν εκτεθεί, πολιτικά και ηθικά, όχι μόνο επειδή χρηματοδοτήθηκαν από τη Focus, αλλά και γιατί τόσο καιρό ψεύδονταν.

Ο μεν ΔΗΣΥ έλεγε ψέματα για το ύψος του ποσού που έλαβε, το δε ΑΚΕΛ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες επέμενε στο ψέμα, ότι δεν κατέληξαν χρήματα από τη Focus στα ταμεία του.

Τελικά φαίνεται πως τα χρήματα της Focus κατέληξαν στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Χριστόφια.

Επιπλέον, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

• Προς τι λοιπόν τα ψέματα και οι δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος; Είχαν κάτι να κρύψουν, οι χρηματοδότες και οι χρηματιζόμενοι;
• Τι ήθελαν να εξυπηρετήσουν, αυτοί που ενίσχυσαν τις προεκλογικές προσπάθειες των υποψηφίων Κασουλίδη και Χριστόφια, αλλά όχι την προεκλογική εκστρατεία του Τάσσου Παπαδόπουλου;

Το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει δε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν, για να διαπιστωθεί αν τα δύο κόμματα έδωσαν ανταλλάγματα στους χρηματοδότες τους.
Αναμένουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να διερευνηθεί κατά πόσο αποτελεί αντάλλαγμα το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου, ή και το ότι δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου.»

ΕΔΕΚ

Στη ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ σημειώνει:

«Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα της Focus επιβεβαιώνεται η διαπλοκή και οι αδιαφανείς δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με οικονομικούς παράγοντες και κύκλους οι οποίοι ευθύνονται στη λεηλασία του χρηματοπιστωτικού τομέα της πατρίδας μας και κατ’ επέκταση στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πρέπει να δηλώσουν ποια ανταλλάγματα και εξυπηρετήσεις ανέλαβαν για τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2008.
Εάν και εφόσον οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ήσαν πολιτικά και δεοντολογικά νόμιμες και ορθές, τότε πρέπει να εξηγήσουν γιατί ακολουθήθηκαν δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές μέχρι να καταλήξει στους παραλήπτες του το €1,4 εκατ.;
Η ΕΔΕΚ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας κομμάτων με τους κύριους Ζολώτα και Βγενόπουλο.
Αναμένουμε ότι η έκθεση των αστυνομικών ανακριτών θα είναι η αρχή της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και όχι η ταφόπλακα για να μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Όσοι ευθύνονται για τη λεηλασία των κυπριακών τραπεζών και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, όποιοι και αν είναι, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.»

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών αφού κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πολιτική κλεπταποδοχή αναφέρει ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν και προσθέτει:«Μετά τη σημερινή διάσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα, αποκαλύπτεται και επίσημα πλεον η διαπλοκή των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με την περιβόητη FOCUS των Ζολώτα και Βγενόπουλου. Βγενόπουλος και Ζολώτας από τα χρήματα των καταθετών της Λαϊκής χρηματοδότησαν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Γιατί; Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των κομμάτων και τον φερόμενο εκ των ολετήρων της Κυπριακής οικονομίας. Τι ανέμενε ο κος Βγενόπουλος όταν πλουσιοπάροχα χορηγούσε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ; Γιατί μπορεί να καταλογίζονται πολλά στον κ. Βγενόπουλο αλλά φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν είναι….
Οι δήθεν προστάτες των κουρεμένων καταθετών, ομολογιούχων και μετόχων της Λαϊκής, αυτοί που τάχατες απαιτούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την κατάρρευση της οικονομίας, αποδεικνύονται συνεργοί στην καταστροφή και κλοπή. Στις κομματικές τσέπες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν καταλήξει τα χρήματα των καταθετών της Λαϊκής. Πρόκειται για πολιτική κλεπταποδοχή. Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν άμεσα.
Η πράξη αυτή μπορεί να μην αποτελούσε τότε ποινικό αδίκημα, για αυτό φρόντισαν και πάλι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ελέγχοντας την Βουλή, όμως δεν παύει από το να είναι ανήθικη πολιτική πρακτική και καταδικαστέα ενέργεια.
Εκπλήττει επίσης η δαιδαλώδης διαδρομή των χρημάτων, η χρήση άγνωστων λογαριασμών , ψεύτικων δικαιολογητικών έτσι ώστε να καταλήξουν αυτά τα ποσά στα κομματικά ταμεία. Συνεπώς προκύπτει ότι ήταν μια προσχεδιασμένη συνεργασία και συνωμοσία μεταξύ της Focus και των δυο αυτών κομμάτων έτσι ώστε αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά να καταλήξουν στα κομματικά ταμεία αλλά να μην φαίνεται η διαδρομή του χρήματος.

Επί της ουσίας τα καίρια ερωτήματα που πλέον προκύπτουν είναι:
Γιατί η εταιρεία Focus των Βγενόπουλου και Ζολώτα στις προεδρικές εκλογές του 2008 κατέβαλε αυτά τα τεράστια ποσά προς τoυς υποψήφιους του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ;
Με ποια ανταλλάγματα η Focus χρηματοδοτούσε τόσο γενναιόδωρα το ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ;
Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Focus σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα δυο κόμματα;
Θα γίνει έρευνα για την δράση της Focus μετά την εκλογή Χριστόφια;
Γιατί δεν διερευνάται τι είδους εταιρεία είναι η Focus και για ποιο σκοπό ιδρύθηκε;
Το είδους δοσοληψίες είχε η Focus με τη Λαϊκή Τράπεζα;
Τέλος, ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, πέραν των σοβαρών εξηγήσεων που πρέπει να δώσουν στους πολίτες, οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής η οποία με δάνεια χρηματοδότησε τη Focus.»