Διαφωνίες ΔΗΚΟ με ΥΠΟΙΚ για το «κούρεμα»

 

Το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι “δεν θεωρούμε ότι το κούρεμα των κατόχων των αξιογράφων, των καταθετών, των μετόχων των τραπεζών, το κούρεμα της κυπριακής οικονομίας ήταν ευλογία”.

r720_NIKOLAS PAPADOPOULOS“Μετά την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είπε ότι καλά έκαναν που μας κούρεψαν καθώς ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το κούρεμα γιατί όπως ισχυρίστηκε το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν πάρα πολύ υψηλό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “υπήρχαν άλλες επιλογές αλλά για πολιτικούς λόγους δεν επιλέγησαν γιατί ήθελαν κάποιοι να τιμωρήσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Αντί ο ΥΠΟΙΚ της χώρας μας να καταγγείλει αυτή τη σκευωρία και τις λανθασμένες αποφάσεις, δίνει και συγχαρητήρια σε εκείνους που τις επέβαλαν στον κυπριακό λαό και θεωρεί πως καλά μας έκαναν, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το κούρεμα”, πρόσθεσε.

Είπε ότι “πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις δικές μας ευθύνες για τα δικά μας λάθη αλλά αυτό διαφέρει από το να μην αναγνωρίζουμε την κακοπιστία που βιώσαμε και ζήσαμε το Μάρτιο του 2013”, προσθέτοντας ότι “το κούρεμα δεν ήταν ευλογία για την κυπριακή οικονομία, υπήρχαν άλλες επιλογές”.

“Το κούρεμα του Μαρτίου του 2013 ήταν το επιστέγασμα μίας οργανωμένης σκευωρίας που προετοιμάστηκε, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε εις βάρος του κυπριακού λαού από τις τότε διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ελλάδας, της τότε Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια αλλά και τους γνωστούς κύκλους στην ΕΕ, καθώς τα στοιχεία του δημόσιου χρέους τότε αποδείχθηκαν στη συνέχεια ως ανακριβή”, πρόσθεσε.

Ήταν πολύ χαμηλότερο το δημόσιο χρέος της Κύπρου από αυτό που αρχικά παρουσιαζόταν λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού του δημόσιου χρέους, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών εσκεμμένα είχαν διογκωθεί για να κρυφτούν πίσω από τις ανάγκες των τραπεζών οι ανάγκες του κράτους, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “ακόμη μια δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προσήλθε στο Eurogroup του Μαρτίου του 2013 παντελώς απροετοίμαστη και ανέτοιμη να προστατέψει τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και αυτή την προχειρότητα, εκείνες τις καταστροφικές και λανθασμένες αποφάσεις πληρώνει σήμερα ο λαός μας και θα συνεχίσει να τις πληρώνει για τις υπόλοιπες δεκαετίες”.

Ανέφερε ότι “τα προβλήματα που δημιούργησαν εκείνες οι αποφάσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια”, προσθέτοντας ότι “με την απόφαση του κουρέματος μέσα σε μία νύκτα η κυπριακή οικονομία έχασε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, για να δώσουν στη συνέχεια ένα δάνειο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς από το πρόγραμμα στήριξης τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ ήταν ανανέωση δικών μας δανείων”.